Caramitru, pus la zid de actori: «Mi-a interzis să intru la audiție»

ion_caramitru.jpg

ion caramitru
Ion Caramitru este directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

Actorii îi aduc acuzații grave lui Ion Caramitru, directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București (TNB), despre care spun că „se comportă de parcă teatrul ar fi moșia lui”. O angajată a instituției pe care o conduce susține că acesta ar fi împidecat-o să participe la o audiție.

Diana Dumbravă și-a exprimat nemulțumirea față de Ion Caramitru pe profilul personal de pe o rețea socială, unde a povestit, în amănunt, cum a discurs întreaga neînțelegere. Actrița este idignată că nu a fost lasată să intre la audiția pentru un spectacol pregătit de o echipă de artiști din Bulgaria, potrivit mediafax.ro.

„Astăzi (vineri, 29 ianuarie, n.r.), herr Direktor al TNB Ion Caramitru (teatru în care se comportă de parcă ar fi moșia lui) mi-a interzis personal dreptul de a participa la o audiție «închisă», bazată pe o listă dinainte stabilită, pe nu știu ce criterii și fără niciun fel de transparență”, a scris Diana Dumbravă.

diana_dumbrava.jpg

diana dumbrava
Actrița Diana Dumbravă s-a revoltat împotriva directorului Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, pe o rețea socială
foto: Arhiva Personală

 

Actrița a explicat că directorul a motivat decizia pe baza faptului că ea nu ar fi corespuns cerințelor. „Motivul expus de dânsul, cu martori, a fost, citez: «Nu ești pe tipologia și vârsta personajelor. Nu intri!». Dar pentru această audiție nu s-a anunțat oficial nicio restricție, de niciun fel, pentru niciun actor. Poate că herr Direktor Ion Caramitru nu știe sau poate că nu-l interesează care sunt drepturile actorilor angajați... Până la urmă, Regizorul (și nu Direktorul) este cel care decide dacă ești potrivit(ă) pentru rol – asta dacă regizorul nu acceptă să i se facă distribuția dintr-un birou, cum din păcate se cam întâmplă prin TNB. (...) Domnule Ministru al Culturii, aceste nesfârșite mandate ale Direktorilor trebuie să fie limitate! Opriți-le!!!”, a adăugat artista, nemulțumită.

Ion Caramitru a răspuns acuzațiilor

Reporterii Mediafax l-au contactat pe directorul TNB pentru a da o explicație acuzațiilor aduse lui de către actrița Diana Dumbravă. „Noi am primit de la dânșii o structură anume pentru distribuție, o limită de vârstă și o tipologie. Conform tuturor uzanțelor audițiilor care se fac, sunt chemați cei care corespund cât de cât acestor portrete robot, să zic așa, personajelor”, a declarat Ion Caramitru.

Acesta a explicat și că au fost chemați chiar și actori din afara TNB și că a încercat să respecte cerințele regizorilor. „Și noi am invitat și din teatru (TNB, n.r.) și din afara teatrului pe cei care corespundeau acelor criterii. De altfel, dânșii au lăsat distribuția. Distribuția feminină la cele două roluri care sunt în spectacol este sub 30 de ani, distribuția masculină, de asemenea, în jurul vârstei de 27 până în 32 de ani. Asta a fost cerința expresă a regizorilor”, a încheiat el.

Loading...

Citește și

  • dansatori goi scena teatrul national

    Un spectacol în care 20 dansatori profesionişti performează complet goi pe scenă va face senzație vinerea aceasta (11 decembrie), la Sala Studio a Teatrului Național din București. Producția, intitulată „More Than Naked” („Mai mult decât goi”, n.r.), aparține unei coregrafe de origine austriacă, Doris Uhlich, dar are o distribuție internațională.

  • ana popovic

    “Eroina blues-ului modern”, care si-a cucerit fanii din Europa si pana in Statele Unite prin vocea, acordurile chitarei si prezenta pe scena, Ana Popovic va concerta pentru prima data la Bucuresti, pe 23 mai, de la ora 20:00, la Sala Mare a Teatrului National, intr-un concert organizat de Vreau Bilet.

  • Avem cu ce ne mândri! Al doilea teatru ca frumuseţe din lume este Naţionalul din Iaşi. Cel puţin asta reiese dintr-un top realizat de televiziunea britanică BBC.

  • teatrul national bucuresti festival improvizatie

    În perioada 24-27 septembrie, la Sala Media a Teatrului Național din București se desfășoară IMPRO, Festivalul Naţional de Improvizaţie. În cele patru zile de desfășurare a evenimentului, sunt trecute în program 17 spectacole.