Ion Besoiu a murit! Avea 85 de ani

ion_besoiu.jpg

Ion besoiu
Ion Besoiu avea 85 de ani
foto: arhiva personală

Doliu în lumea teatrului şi a cinematografiei! Ion Besoiu a murit miercuri dimineață. Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie. Regretatul maestru era grav bolnav de mai mult timp. El avea probleme cardiace pe care le trata la Institutul C.C. Iliescu din Capitală. În ultimele zile, Ion Besoiu fusese mutat în secţia de Terapie Intensivă a instituţiei.

Ion Besoiu a jucat, în anii '70, în serialul ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin. A intrat în pielea personajului Anton Lupan. A jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu timp de 16 ani, a după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Maestrul nu mai juca la teatru

Regretatul actor Ion Besoiu a decis să ia o pauză de pe scena teatrului în urmă cu ceva timp. Nu mai juca la Nottara din cauza unor probleme de sănătate. “Nu mă mai interesează să mă întorc în teatru după tragedia din Colectiv deoarece clădirea în care jucam avea bulină roşie. Nu mai am destulă energie, sunt mai uzat fizic. Psihic, nu! Încep fiecare zi, cu aceeaşi dorinţă de a trăi cât mai mult. În urmă cu ceva timp am filmat pentru televiziune piesa «Livada cu vişini», în regia lui Alexander Lustig, şi atunci cred că a fost momentul în care m-am îmbolnăvit. S-a declanşat un puseu de tensiune foarte puternic, a trebuit să stau trei luni de zile în spital. De atunci încerc să fiu mai răbdător cu mine. Frigul mă disperă, gheaţa mă face să alunec. Nu mai e ca altădată. N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate”, povestea actorul pentru revista Formula As. 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1