INTERVIU Cum e Paștele în familia lui Horia Vîrlan, plus 10 sfaturi care îți fac viața mai ușoară în bucătărie

horia-virlan-paste.jpg

Horia Vîrlan ne dă cele mai bune trucuri pentru masa de Paște
foto: colaj Click!

Celebrul bucătar de la Prima TV a vorbit pentru Click! despre pregătirile de Paște care se fac în familia lui. Horia Vîrlan ne-a dat și 10 sfaturi pentru ca această sărbătoare sfântă să vină la pachet și cu tihnă, nu cu stres.

  • Ce trucuri aveți pentru masa de Paște?

Horia Vârlan: Am un joben din care în fiecare Paște scot câte un miel. Și mai am o baghetă magică cu ajutorul căreia în fiecare an din mielul scos din joben pregătesc ciorbiță, fripturică, drob, stufat de miel și nelipsitul miel cu spanac, toate cu ajutorul baghetei. Lăsând gluma la o parte, totuși, atunci când cumpărați un miel se va căuta cel care are greutatea, tăiat fiind, între 12-13 kilograme. Carnea să fie grăsuță, albicioasă, dacă nu este grasă nu e gustos. Atunci când pregătiți mielul sub nicio formă să nu luați acea pieliță protectoare de deasupra cărnii, din dorința de a-l face mai curat și nici să nu spălați carnea de miel. Cu ajutorul unei cârpe curate și ude ștergeți carnea de miel peste tot.

  • Ca să iasă cea mai bună ciorbă de miel, trebuie musai să…

Ca să iasă bună ciorba de miel, carnea trebuie să fie tăiată bucăți nu foarte mari. Folosiți gâtul și căpățâna (celor care le place căpățâna), coada și șira spinării. Dar atunci când fierbeți carnea trebuie să o fierbeți la foc mic, spumând până iese curată, moment în care puteți adauga și legumele.

  • Ca să avem pe masă cel mai bun, pufos și aromat cozonac, trebuie să….

Regulă generală: cozonacul pufos iese atunci când toate ingredientele sunt proaspete: făină, unt, ulei, ouă și când toate ingredientele sunt lăsate să aibă aceeași temperatură, temperatura bucătăriei în care gătim. Chiar dacă cei mai apreciați cozonaci sunt cei moldovenești, ce necesită frământare îndelungă, mai există și cozonacii ardelenești - care se numesc colaci- care nu au nevoie de o frământare îndelungă, ci doar de ametecarea drojdiei cu făină. În schimb, o cantitate redusă de zahăr în aluat îl va ajuta pe cozonac să crească mai ușor.

  • Cum obținem cel mai delicios drob de miel?

Este foarte bine ca organele să fie fierte în apă cu puțină sare, boabe de coriandru, ienibahar și de piper. Să fie fierte nu mai mult de 10 minute. Concluzia este că dacă organele sunt fierte mult prea mult, drobul va deveni fad și nesuculent.

  • Recomandați pasca cu aluat sau fără? De ce?

Pasca tradițională este cea cu aluat. Dar există și cea turnată, care are în compoziție multe ouă, făină și griș.

  • Cine este responsabil cu pregătirea mesei de Paște la dumneavoastră acasă? Horia Vîrlan sau soția? Și cum o să arate masa la dumneavoastră acasă?

Eu. Ca în fiecare an, și în anul asta voi pune același set, setul ovin: brânză de oaie, drob de miel, friptură de miel, cozonac, pască și nelipsitele ouă roșii.

  • Ce nu ar trebui să ne lipsească de pe masa de Paște, de sărbători?

Vinul în general, dar vinul roșu e mai bun.

  • Știu că sunteți un gurmand, și e normal, dar totuși, la ce poftiți dumneavoastră când vine vorba de masa și preparatele pentru Paște?

Cel mai mult la masa de Paște îmi place a doua zi de Paște. Îmi place friptura rece de miel cu usturoi, ouă roșii și cozonac cu lapte.

  • În mod normal, ce vă place să mâncați?

Sunt mare mâncător de mâncăruri cu legume. Îmi plac ciorbițele de legume, supele cremă dar îmi plac foarte mult sarmalele, brânză în orice fel făcută și tocaturi: cârnați, chiftele, mititei, musaca.

  • Când reveniți la Prima TV cu noua emisiune și ce spune despre acest nou format pe care urmează sa îl prezentați?

Sezonul 2 al emisiunii “Alege rețeta națională” va începe în această vară, la Prima TV. Eu prezint emisiunea și sunt și jurat și voi alege cea mai interesantă rețetă, voi descoperi cele mai gustoase rețete tradiționale românești din toate zonele culinare ale țării. Spre deosebire de primul sezon “Alege rețeta națională “ îi va astepta pe telespectatori cu mici surprize pe care le voi dezvălui la timpul potrivit.

Citește și:

Ciorbă de miel cu tarhon, rețeta lui Horia Vîrlan. Cum să dregeți corect ciorba de miel

"Drobul de miel Scărlătescu", căutat de români pe Google, de Paște. Iată rețeta completă!

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1