Gianina Corondan, o bucătăreasă rapidă: "Nu stau mai mult de o oră în bucătărie"

11-buv-asta.jpg

A ajutat la prepararea unei supe-creme de porumb, în bucătăria colegului şi prietenului ei, Radu Tudor
fotografii: florin şuler

Pentru Gianina Corondan, prezentatoarea emisiunii „Feţe-Feţe” de la TVR 1, gătitul este o activitate distractivă, relaxantă şi plină de satisfacţii dacă îndeplineşte nişte condiţii: totul e gata în maximum o oră, iar de rezultat nu se bucură singură. Îi place la nebunie să gătească pentru prieteni sau împreună cu ei, ba chiar e implicată într-un proiect culinar axat pe frumuseţea socializării la masă.

Vă amintiţi să fi avut vreodată Gianina Corondan probleme cu greutatea? Să fi fluctuat mai mult de 3 kg în plus sau în minus? Noi nu. Am întrebat-o, astfel, care e secretul siluetei ei şi ce mănâncă într-o zi obişnuită. Ne spune că e, în primul rând, norocoasă să aibă o genă bună. Ambii părinţi au fost zvelţi, iar ea niciodată nu a ţinut diete şi nu a fost preocupată de siluetă.

„În plus, am un barometru intern care îmi spune ce să mănânc şi când să mă opresc. Mai concret, îmi ascult organismul. Dimineaţa, spre exemplu, îmi fac fulgi cu lapte, sau ouă ochiuri, ori un mezel studiat în prealabil, chiar am fost în vizite de lucru în fabrici şi am văzut cum se prepară. Prânzul încerc să fie mai consistent şi neapărat cu cineva alături. Singură nu pot să mănânc prânzul. Dar nu e mereu atât de idilic cum vedem în filme, de multe ori mă duc la cantina TVR şi mănânc acolo sau îmi iau la birou. Îmi plac ciorba de perişoare, supele-cremă şi mâncărurile româneşti în general. Cina nu e bine delimitată, depinde când şi ce am mâncat la prânz. În general, iau ceva uşor, fie o salată, fie ronţăi nişte alune sau fructe”, povesteşte prezentatoarea tv.

 

Cel mai mult i-au intrat în suflet mâncărurile bunicii din Ardeal (n.r. Sălaj), care îi aduc aminte de copilărie. „Acolo petreceam vacanţe feerice. Dacă n-ar fi scris Ion Creangă «Amintiri din Copilărie», le scriam eu. Bucatele erau de o savoare, o curăţenie, o bogăţie şi, în acelaşi timp o simplitate de neimaginat. Gulaşul, supa de găină cu tăieţei făcuţi în casă, slănina cu porodici (n.r. roşii), pancovele, acele gogoşi împletite şi gata cât ai zice peşte... Cât erau de bune! Sau mai făcea macaroane cu varză, nemaipomenite. O mai rugam să facă plăcintă cu cartofi. De câteva ori mi-a fost atât de dor de acea plăcintă cu cartofi, că am preparat-o şi eu. Nu e greu. Faci un aluat simplu din care tai bucăţele mici, le întinzi, adaugi cartofi fierţi cu boia şi puţină ceapă călită, apoi iar întinzi într-o formă rotundă de mărimea tigăii, pe care o pui la prăjit. În zona de nord a ţării toată lumea face aşa. Cartofii, dacă au fost bucăţi mai mari, ies puţin aşa obraznici, e bine să-i simţi un pic”, povesteşte Gianina, în timp ce tuturor ne plouă-n gură. 

Toate aceste preparate se fac rapid, în maximum o oră. De altfel, nici n-ar sta mai mult în bucătărie.

„Îmi place să gătesc, mă relaxează. Mai ales dacă am pentru cine. Condiţia e să nu dureze mult, astfel că nu fac niciodată reţete prea complicate, ci doar din cele simple, rapide şi sănătoase: supe-creme, salate de tot felul, varză călită, mâncăruri de cartofi, de spanac, de legume, sau o friptură, un peşte la cuptor. Caut să fie variat. Aşa cum variez emisiunile, la fel simt nevoia să fac şi în alimentaţie”, mai spune ea.

Nu se poate abţine de la dulciuri

 

„Dacă îmi pui o prăjitură sub nas, nu pot s-o refuz”, spune Gianina Corondan, care recunoaşte că acest lucru îi dă de furcă cu propria persoană. Îi plac foarte mult dulciurile, dar în ultima perioadă a încercat să mai renunţe la ele. „Nu le mănânc zilnic şi caut să mă îndrept mai degrabă spre ciocolată neagră sau, dacă îmi e tare poftă, să iau o linguriţă de miere cu nuci”. 

Are un proiect culinar în cadrul căruia găteşte cu prietenii

 

Plăcerea de a socializa cu oamenii, cunoscuţi sau necunoscuţi, a făcut-o pe Gianina Corondan să se alăture proiectului numit „Aroganţe culinare”, iniţiat de colegul Marius Tudose, fotograf culinar. „Ne întâlnim de fiecare dată cu oameni diferiţi, prieteni cu prietenii lor, bloggeri, actori, colegi din presă... Nu trebuie să fim maeştri bucătari, dar împreună curăţăm, fierbem, gătim, apoi fiecare îşi ornează farfuria, facem poze şi scriem o poveste despre ce s-a întâmplat acolo. E o plăcere să ne adunăm toţi la masă”, mai spune prezentatoarea TVR 1.  Ultima dată a gătit alături de colegul ei din TVR, prezentatorul Radu Tudor. Acesta a propus un preparat rapid, pe gustul tuturor - supă-cremă de porumb. A ieşit un deliciu.

Loading...