Fosta crainică TVR Carmen Movileanu, la pensie după 41 de ani de televiziune

carmen_movileanu_tvr.jpg

carmen movileanu
Carmen Movileanu era, în anii 1990, vedetă incontestabilă a Televiziunii Române
Foto: Flickr

Fostele crainice TVR, care le făceau românilor serile mai frumoase, în perioada comunismului, sunt acum doamne distinse, multe retrase din lumina reflectoarelor. Este şi cazul lui Carmen Movileanu, care în ultimii ani nu a mai apărut pe sticlă, dar a lucrat ca producător la emisiunea „Ieri, Azi, Mâine” de la TVR2.

Multă vreme, înainte de 1989, dar şi după, Carmen Movileanu, Cristina Ţopescu, Iuliana Marciuc, Cristina Bota şi Delia Budeanu au fost crainice la Televiziunea Română, impresionând în fiecare seară cu eleganţa şi cu dicţia lor. Multe dintre ele au rămas în branşă, fiind şi cazul lui Carmen Movileanu, care după Revoluţie a încercat să şi cânte, a făcut emisiuni de divertisment şi a pus voci pentru diverse emisiuni de televiziune precum „Teleenciclopedia”.

carmen_movileanu_teatru_tvr.jpg

carmen movileanu teatru tvr
Carmen Movileanu a interpretat în piesa „Piatra din casă” de Vasile Alecsandri și B.P. Hasdeu rolul Cucoanei Zamfira, mama Marghioliţei
foto: TVR

Carmen Movileanu a împlinit zilele trecute, pe 18 octombrie, 61 de ani de viaţă, din care 41 i-a petrecut în TVR. În ultimii ani a fost producătoare la TVR 2, la emisiunea prezentată de Corina Dănilă, „Ieri, Azi, Mâine”, iar acum a ajuns în pragul pensionării. „De aproximativ doi ani mă pregătesc să înfrunt acest moment (al pensionării, n.r). Chiar mă bucur că închei frumos, că nu am strâns prea multe regrete și nici atâtea frustări de care m-am temut în ultimii ani. Mă retrag demn, cum spune un personaj din «Piatra din casă» (n.r. – Carmen Movileanu a jucat în spectacolul «Piatra din casă», din ciclul «Teatru în TVR») și continui să reflectez, cu tot ce am bun în mine, la titul ultimei mele emisiuni, «Ieri, Azi, Mâine»”, a povestit fosta crainică pentru www.revistacariere.ro . Şi tot aici a povestit despre amintirile frumoase pe care le-a avut de-a lungul timpului, în TVR.

oana_sarbu_carmen_movileanu_vip.jpg

oana sarbu
Anii 1990, din nou la putere: Bianca Brad, Carmen Movileanu, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Adrian Daminescu
Foto: Sever Gheorghe

“Am foarte multe amintiri frumoase trăite în Televiziunea Română, atât de multe, încât nu am putut schimba acest loc cu un altul. Și toate m-au ajutat să continui, cu mult curaj. Până prin anul 2000, fiecare zi marca o bucurie, o amintire de pus la suflet. În 1990, după prima apariție pe post, în noua mea poziție, de crainică, toți, dar absolut toți colegii din redacția din care veneam «Economică și de Știință» m-au felicitat și m-au încurajat și au făcut-o cu sinceritate și cu mândria recunoscută că vin dintre ei, că sunt a lor. Așa am simțit și asta rămâne cea mai frumoasă amintire, cu toate vorbele, zâmbetele și glumele acelor clipe”, a mai povestit Carmen Movileanu.

A fost rudă cu Cove şi Adrian Mutu

Carmen Movileanu are şi o viaţă de familie plină, fiind mamă şi bunică. Fiica ei, Maria Movileanu, a divortat în 2010 de cunoscutul Gabriel Coveşeanu - Cove. O altă rudă cu notorietate a fostului producător TVR este nepoata sa, Alexandra Dinu, fosta soţie a lui Adrian Mutu, care acum e actriţă de success în Italia şi la Hollywood.

loading...
Loading...

Citește și

  • carmen movileanu

    Carmen Movileanu era, alături de Cristina Ţopescu şi Iuliana Marciuc, una dintre cele care îţi spuneau, în anii 1990, ce urmează să vezi la TVR. Acum, fosta prezentatoare este producătoare la televiziunea naţională.

  • cristiana bota

    Pe vremea când la televizor puteai să vezi câteva minute de desene animate în fiecare seară și multe înregistrări cu Nicolae Ceaușescu, pe cele două programe ale Televiziunii Române, câteva crainice le înseninau viața cenușie a telespectatorilor și dădeau tonul în modă. Toate româncele voiau să se coafeze și să se îmbrace ca Sanda Țăranu, Delia Budeanu sau Cristiana Bota. La 45 de ani de când a debutat la TVR, Cristiana Bota, blonda superbă cu vocea caldă, și-a păstrat farmecul intact.