Exclusiv! Sebastian Papaiani: „Nu mai vreau să fiu plătit ca un amărât de actor"

papaiani.jpg

Sebastian Papaiani, comemorare, vaduva lui Papaiani, pomana, Pacala, fiu Papaiani, drama, destin
Sebastian Papaiani s-a stins pe 27 septembrie 2016
foto: Adevarul
Citeste tot despre: 

Rolurile cu iz de poreclă, Păcală, Plutonierul Căpşună sau Gogu a lu’ Pupăză, i-au adus actorului Sebastian Papaiani o popularitate copleşitoare. Acum, la 78 de ani, artistul, care are în palmares 65 de filme, trăieşte modest. Ar fi strâns bani pentru zile negre, dar susţine că mereu a fost plătit sub demnitatea lui de actor şi că, adesea, a făcut muncă patriotică.

Actorul a jucat în telenovele ca „Daria, iubirea mea”, „Numai iubirea”, „Lacrimi de iubire” sau în serialul „Nimeni nu-i perfect” (Prima TV), însă a muncit pe rupte, pe mai nimic. „Au mai fost şi alte oferte, dar nu mai vreau să fiu plătit ca un amărât de actor, aşa cum suntem plătiţi în ziua de azi. Nu depinde de mine să mă vedeţi pe sticlă, tot posturile de televiziune decid când reiau filmele în care joc”, ne-a spus el, cu amărăciune în glas. Papaiani nu s-a simţit deloc confortabil în serialele tv: „În rolurile din telenovele am fost un pic marginalizat, pentru că pe noi, bătrânii, nu ne mai credea nimeni când vărsam «lacrimi de iubire»”, a mai povestit actorul, pentru Click! Dar acesta mai are un of, pentru că nici alt gen de contracte nu mai prinde: „Acum, toate reclamele sunt făcute de amatori, actori fără studii”

Se retrage din când în când la ţară

Conştient că nu poate schimba mare lucru din ce se întâmplă pe piaţa artistică, Sebastian Papaiani se mulţumeşte cu locul de muncă de la teatru: „Mă puteţi vedea în comedia «Mincinosul», de la Teatrul de Comedie”, îi anunţă el pe fanii care îi duc dorul. Papaiani îşi încarcă bateriile în satul Gruiu, de lângă Snagov, unde are o casă cu grădină, plină de pomi şi flori, pe care şi-a cumpărat-o după ce a văzut proprietatea prietenului său, regretatul actor Ştefan Iordache. „Acolo stau pe timpul verii, iar acum, când vine iarna, locuiesc în Bucureşti”, ne-a mai spus el.

Are 65 de filme şi seriale în palmares

Artistul a debutat în 1963, cu rolul din „Un surâs în plină vară”. Are în palmares peste 65 de filme şi de seriale, dar nu e mulţumit: „Din punct de vedere financiar, filmele acelea pe care le-am făcut, în trecut, rămân un dar făcut poporului român. O muncă patriotică. Pentru că financiar am rămas sărac”, spune el. Papaiani e conştient că popularitatea i-a crescut brusc în 1974, când a dat lovitura cu celebra comedie „Păcală”: „I-am propus regizorului Geo Saizescu să facem un film cu Păcală după 20 de ani, dar când am văzut că nu mai eram în viaţă decât şase actori din vechea distribuţie, am renunţat”.

pacala.jpg

Păcală, 1974

daria.jpg

Daria, iubirea mea, 2006

perfect.jpg

Nimeni nu-i perfect, 2008

 

 

Loading...