EXCLUSIV Dichiseanu: «Cea mai mare durere a mea este că nu mai joc»

d12-3-bd-4-ol-dichi-acum-cu-flip.jpg

Ion Dichiseanu a fost adesea surprins de fotoreporterii Click! plimbându-se agale prin oraș și pufăind de zor

Are 84 de ani, dintre care 57 de ani petrecuţi pe scenă, în slujba publicului. Ar fi vrut să mai joace, pentru că este sănătos, însă regizorii nu l-au mai distribuit în filme sau în piese de teatru, ca odinioară. Marele artist ne-a vorbit, cu tristeţe în glas, despre dorul de scenă.

Originar din Adjud, Ion Dichiseanu este unul dintre actorii de seamă ai ţării. Un bărbat frumos şi extrem de talentat, cu o carieră bogată încununată de nenumărate premii. 

Dichi, cum este alintat de apropiaţi, este sănătos ”tun”, la cei 84 de ani ai săi, şi duce dorul spectacolelor. Nu simte neapărat lipsa banilor, mai degrabă îi lipseşte căldura publicului. Ultimul rol l-a avut  în 2016, când a jucat alături de regretatul Sebastian Papaiani. 

”Ultima dată am jucat în piesa «Amadeus» a lui Peter Shafer, în regia lui Toma Enache. S-a lansat în 2015 şi am apucat să joc doar un an, pentru că s-a îmbolnăvit Sebastian Papaiani. După ce acesta a murit, piesa nu s-a mai pus în scenă. Îmi este dor să fiu din nou acolo. Cred că asta e cea mai mare durere pentru un artist, să fie departe de scenă, de public, de aplauze. E ca şi cum ai ucide actorul.  Eu, după pensionare, nu am jucat pentru bani, voi ştiţi că eu mergeam la reprezentaţii particulare unde primeam doar 150 de lei. Este vorba despre altceva, despre dragostea asta care se naşte în tine şi o cultivi atâta timp”, a declarat, cu emoţie în glas, maestrul Ion Dichiseanu. 

d22-3-bd-2-col-dichi-teatru.jpg

2016. Ion Dichiseanu, în ultimul lui spectacol, ”Amadeus”, în care a jucat alături de Sebastian Papaiani

 

Cel care îl va salva şi îi va alunga această nostalgie din suflet va fi tot regizorul Toma Enache, care intenţionează să facă un film cu o distribuţie unică, cu actorii din ”Generaţia de Aur”. 

”Toma vrea să facă un film frumos, se aude că în vara asta ne ia pe mine şi pe Cezara Dafinescu. De-abia aştept. Cezara e prietena mea, am mai vorbit cu ea, însă în ultima perioadă nu prea mai am cu cine să discut pentru că mulţi actori din generaţia mea s-au cam dus. Este o stare urâtă, aşa, de durere”, ne-a mai zis el. Are noroc însă cu nepoţica Anastasia, pe care o iubeşte nespus.

 ”Îmi plimb nepoţica, mă joc cu ea. E o scumpete de fată. Acum face paşi cu încredere, are un an şi şapte luni. Plimbarea este printre cele mai importante activităţi ale mele. În rest, mai merg la tratament pe Litoral. Fac împachetări cu nămol după ce mi-am fracturat coastele”, a conchis maestrul Ion Dichiseanu.

Dichiseanu a întinerit de când este bunic

A așteptat mult până să devină bunic, iar acum trăiește intens acest rol, de când a venit pe lume micuța Anastasia. 

d32-3-bd-2-col-dihi-familie.jpg

Ion, alături de numeroasa lui familie. Nepoțica este răsfățata familiei

 

”Oamenii îmi spun, băi Dichi, tu ai cam întinerit. Eu le spun că aşa sunt eu, tinerel, însă ce-i drept, nepoata mea a contribuit la asta. Îmi dă energie, e o scumpă. Nu suport să o văd plângând, iar atunci când face fiţe la mâncare, eu mă apuc şi fac ca porcul, ca măgarul, ca toate animalele doar ca să caşte guriţa şi să-i mai dea maică-sa o lingură. Vreau să zic că rezonează la Shakira. Mă prostesc, mai dansez, dacă aşa vrea ea”, ne-a povestit amuzat maestrul.

Loading...