După Eurovision, nu mai vedem nici Europenele de fotbal?

ovidiu-anton.jpg

Ovidiu Anton a cântat ieri în Centrul Vechi piesa cu care a câștigat selecția națională pentru Eurovision

Se spune că speranţa moare ultima, dar pentru românii care aşteptau o răsturnare de situaţie în cazul Eurovision, speranţa a murit ieri. Reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) au avut o întâlnire de urgenţă la Bucureşti cu reprezentanţii mai multor instituţii. Veştile proaste nu se opresc la concursul Eurovision: TVR poate pierde transmisiunile de la Europenele de Fotbal şi de la Olimpiadă.

euro.jpg

România va deschide Europenele de fotbal, într-un meci cu Franța

Nu numai iubitorii de muzică au de suferit din cauza datoriilor pe care TVR le-a acumulat la Organizaţia Europeană a Televiziunilor Publice. Fanii sportului vor trebui să caute pe telecomandă alte canale dacă vor să vadă ce fac fotbaliştii românii la Campionatele Europene din Franţa sau cine sunt noii campioni olimpici din Brazilia. Preşedintele EBU, Ingrid Deltenre, s-a întâlnit ieri, la Bucureşti, cu ministrul Finanţelor, conducerea TVR şi preşedinţii Comisiilor de Cultură din Parlament. “S-ar părea că lucrurile sunt mult mai grave decât excluderea României de la Eurovision. S-au acumulat datorii foarte mari  şi până la începutul lunii iunie este termenul limită pentru a plăti toată datoria sau măcar pentru a începe cu plata primelor tranşe. Altfel, oficialii EBU vor merge şi mai departe şi nu vor mai permite televiziunii publice să transmită evenimentele sportive de anul acesta.

rio-2016.jpg

TVR ar putea fi „tăiată” și de la transmisiunile de la olimpiada din Brazilia

Şi vorbim aici despre Europenele din iunie şi Olimpiada din august. În plus, la departamentul Ştiri se va sista accesul la reţelele din care îşi luau imaginile, aşa că cei de la departamentul respectiv vor fi pe cont propriu. Aşa că problemele sunt mult mai mari”, au declarat,  în exclusivitate pentru Click!, surse din Televiziunea Română.  Şefa EBU a spus ieri, la finalul întâlnirii cu oficialităţile din România, că regretă situaţia. ”Datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice. Este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române”, a explicat Ingrid Deltenre, conform Agerpres.

Dacă în privinţa transmisiunilor sportive ar mai putea exista o şansă, participarea României la Eurovision în acest an este în mod clar compromisă. Iar câştigătorul selecţiei naţionale, cântăreţul Ovidiu Anton, are cel mai mult de pierdut. Ieri la prânz, în Centrul Vechi, el a încercat să mai atragă încă o dată atenţia reprezentantei EBU, Ingrid Deltenre.   Solistul a cântat piesa “Moment of Silence” pe o scenă pregătită de cei de la Pro TV, pe Strada Franceză, în spatele Hanului lui Manuc, în Piaţa Sfântului Anton. Solistul a fost susţinut de Zoli de la Sistem şi Călin Goia de la Voltaj, foşti participanţi la Eurovision, de Tiberiu Albu, câştigător “Vocea României” în 2014, dar şi de familie. „E momentul să demonstrăm că scena Eurovision este potrivită pentru noi! Suntem pregătiţi să cântăm piesa “Moment of Silence” şi să aducem toţi românii alături de noi, pentru a susţine împreună participarea României la cea mai importantă competiţie muzicală europeană. Mai mult decât atât, doamna Ingrid Deltenre vizitează România, iar aceasta e şansa noastră de a demonstra că trebuie să fim alături de comunitatea europeană”, a spus Anton. 

Prima ţară exclusă de la concurs

eurovizion-romania.jpg

2015, ultimul an cu România la Eurovision

România n-ar fi ajuns în această situaţie dacă şi-ar fi plătit la timp contribuţiile. În acest moment, datoriile televiziunii se ridică la 16,5 milioane de euro, potrivit fostului director interimar al TVR. Site-ul Eurovision.tv vorbeşte despre 16 milioane de franci elveţieni. Iniţial, termenul-limită pentru plata tranşei de 10 milioane de franci era 20 aprilie. A fost prelungit însă cu o zi, până pe 21 aprilie, dar suma nu a fost plătită. Este vorba de datorii acumulate din 2008, a spus Irina Radu, fost preşedinte interimar al TVR. Un comunicat al European Broadcasting Union vorbeşte însă de datorii care datează din ianuarie 2007. Excluderea României din concursul Eurovison este, de altfel, o premieră.

Loading...

Citește și

  • ovidiu anton

    A muncit și a sperat degeaba. Ovidiu Anton își câștigase dreptul de a reprezenta România la finala Eurovision 2016 de la Stockholm, dar a fost eliminat dintr-o vină care nu-i aparține. Aristul și-a exprimat dezamăgirea pe contul personal de Facebook.

  • eurovision 2016 descalifare romania

    După mai multe zile de încordată așteptare, a fost anunțată excluderea Televiziunii Române din cadrul European Broadcasting Union (EBU) din cauza datoriilor acumulate încă din anul 2007. Una dintre consecințele acestei excluderi este eliminarea din competiția Eurovizion 2016.

  • Cei patru solişti şi dansatorul lui Ovidiu Anton au fost în al nouălea cer pe 6 martie, la Baia Mare, când au fost aleşi câştigători cu piesa ”Moment of silence”. Însă, la doar câteva zile, colegii de scenă ai premiantului au trecut de la extaz la agonie.

  • Încercările postului de televiziune PRO Tv de a aduce totuși Eurovision 2016 în casele românilor s-au lovit de refuzul reprezentanților European Broadcasting Union (EBU). Oficialii organizației au trimis un răspuns la solicitarea PRO Tv, în care arată că le pare rău pentru reprezentantul României, Ovidiu Anton.