Doborâtă de singurătate, îngrijită de străini. Cristina Stamate avea nevoie de supraveghere permanentă

2-3-bd-1-35col-cristina-stamate_foto-2.jpg

Celebra actriţă de comedie Cristina Stamate s-a stins ieri, la 71 de ani, din cauza problemelor cardiace

Netrebnica moarte a poposit la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” şi a uitat să mai plece. Joi, 23 noiembrie, ne-a luat-o pe Stela Popescu, iar ieri o altă mare actriţă de comedie a plecat către o lume mai bună. Cristina Stamate s-a stins, la 71 de ani, pe un pat de spital, cu o mare povară în suflet: era măcinată de singurătate şi de faptul că n-a avut copii.

“Îl rog pe Dumnezeu să se oprească. Nu mai rezistăm”, au fost cuvintele lui Alexandru Arşinel, directorul Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, când a aflat că la o zi după înmormântarea Stelei Popescu e nevoit să se ocupe şi de funeraliile Cristinei Stamate. Îndrăgita actriţă a murit ieri dimineaţă, la Spitalul Floreasca, unde era internată de joia trecută.

La începutul lui 2015, Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, din cauza unor afecţiuni grave la inimă: insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică. Şi, ca o amară ironie, Cristina Stamate s-a stins purtând în suflet povara singurătăţii, asta deşi pe scenă reuşea, cu talentul şi cu magnetismul ei, să fie adorată de mii de oameni.

S-a căsătorit de tânără, la doar 20 de ani, cu actorul Dan Ivănescu, însă mariajul s-a încheiat cu un divorţ după doar 11 ani. “Cel mai rău îmi pare că n-am avut copii. E un regret enorm, cu care plătesc meseria asta afurisită.

2-3-bd-3-2col-ultima-poza.jpg

Una dintre ultimele apariţii publice, la priveghiul lui Cornel Patrichi

 

Deşi nu e vina meseriei, e vina mea. După ce am divorţat, mama, femeie înţeleaptă, mi-a tot spus: «Fă, mamă, un copil. Ţi-l cresc eu, nici n-o să simţi!». Eu îi spuneam: «Cum să fac, mamă, sunt divorţată!». Am fost proastă. Contează enorm să ai pe cineva al tău, să nu fii singur mai târziu. Acum eu am cărţile mele, televizorul meu, gândurile mele. Sigur, asta ţine o vreme, până la o anumită vârstă, când eşti neputincios, când ai nevoie de alt fel de prezenţă, de mai multă afecţiune”, povestea, cu regret, Cristina Stamate într-un interviu pentru revista “Formula As”.

2-3-bd-2-2col-bloc.jpg

Locuia la etajul trei al unui bloc vechi din Centrul Capitalei. Uşa apartamentului fusese spartă cu câteva zile în urmă

Iată că vorbele ei ascundeau o realitate de care actriţa nu s-a plâns public niciodată. În ultimii ani din viaţă, Cristina Stamate ajunsese să fie îngrijită de străini, mai exact de o femeie cu suflet mare, care îi devenise şi soră, şi infirmieră, şi prietenă. Administratorul blocului din centrul Capitalei, în care locuia regretata actriţă, ne-a oferit ieri detalii şocante despre ultimele clipe din viaţa Cristinei Stamate.

”Ştiu că nu se simţea bine. Era din ce în ce mai rău. În ultimele luni se ocupa de dânsa o doamnă care stătea pe parcursul zilei cu ea, îi plătea şi întreţinerea. Pe data de 15 noiembrie, cu câteva zile înainte să i se facă rău şi să cheme Salvarea, această doamnă a făcut o cerere, ca să o scoată de la întreţinere, pentru a o lua la ea acasă, undeva în afara Bucureştiului. Doamna Stamate avea nevoie de supraveghere permanentă, mai ales că într-o zi i s-a făcut atât de rău, încât a picat din picioare şi a fost nevoie să-i spargem uşa pentru a intra la ea”, a declarat pentru Click! Ana G., administratorul blocului respectiv. Actriţa Cristina Stamate avea doi fraţi, Alexandru şi Gheorghe, ea fiind cea mai mică din familie. Pe cel mijlociu l-a pierdut însă cu ani în urmă.

Roluri memorabile la Teatrul de Revistă

2-3-bd-4-70-70.jpg

A început să joace din 1967, când a terminat facultatea

 

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946 în Bucureşti, iar în 1967 a absolvit Institutul de Teatru şi Film.

 

La Teatrul “Constantin Tănase” a jucat în foarte multe spectacole, printre care: “Vivat Revista”, “Hohote în Herăstrău”, “Comedie pe Titanic”, “Revista Revistelor”, “Vara nu-i ca iarna”, “Arca lui Nae şi Vasile”, “Bufonii regelui”, “Dai un ban, dar face”, “Idolii femeilor”, “Nimic despre papagali”, “Poftă bună lui Tănase”, “Te aştept diseară pe Lipscani”, “Ura... şi la gară” , “Scandal în paradis”.

2-3-bd-7-70-70-cristina-stamate_foto-4.jpg

Era nelipsită din programele de Revelion ale televiziunilor

 

Actriţa a jucat şi în “Secretul lui Bachus”, un film de comedie din 1984, regizat de Geo Saizescu.

Click! spune

Marți, 28 noiembrie, de la ora 10.00, trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus în foaierul Teatrului de Revistă «Constantin Tănase», iar înmormântarea va avea loc miercuri, 29 noiembrie, la cimitirul Bellu.

Cristina Stamate, despre povara singurătăţii: “Când eşti neputincios ai nevoie de afecţiune”

Ca şi Stela Popescu, colega şi prietena ei iubită, Cristina Stamate n-a avut copii, iar cu timpul a ajuns să regrete această alegere. Alegerea că a pus cariera mai presus de familie. S-a căsătorit de tânără, la doar 20 de ani, cu actorul Dan Ivănescu, însă mariajul s-a încheiat cu un divorţ după doar 11 ani. “Trece timpul şi parcă îmi plac tot mai mult lucrurile exacte. Am trăit o viaţă întreagă sprijinindu-mă pe fum şi parcă vreau, şi eu, la bătrâneţe, un baston. Teatrul nu e un baston, ci o pelerină plină de ştrasuri colorate. Teatrul nu sprijină pe nimeni. Când ai mai mare nevoie, se stinge lumina şi nu-ţi mai sclipeşte nici un ştras”, povestea actriţa în “Formula As”. Cristina Stamate n-a avut şansa să fie mamă, însă iubea copiii mai presus de orice, mai ales că lucra mult cu micuţii, fiind profesoară de teatră la Casa de Cultură a MAI.

“Cel mai rău îmi pare că n-am avut copii. E un regret enorm, cu care plătesc meseria asta afurisită. Deşi nu e vina meseriei, e vina mea. După ce am divorţat, mama, femeie înţeleaptă, mi-a tot spus: <Fă, mamă, un copil. Ţi-l cresc eu, nici n-o să simţi!>. Eu îi spuneam: <Cum să fac, mamă, sunt divorţată!>. Aş! Am fost proastă. Contează enorm să ai pe cineva al tău, să nu fii singur mai târziu. Ce-i drept, era al naibii de greu. Eram dintr-un turneu în altul. Dacă aş fi rămas gravidă, m-ar fi dat repede deoparte. Era o lume foarte dură. Dacă te uiţi cu atenţie la artistele coapte de azi, n-au copii. Azi mă bucur să văd tot felul de vedete că-şi duc sarcina la vedere, cu mândrie. Mă bucur că e aşa. E formidabil să fii mamă. Acum eu am cărţile mele, televizorul meu, gândurile mele. Şi când mă satur de ele, gătesc, chem prieteni, se umple casa de lume. Sigur, asta ţine o vreme, până la o anumită vârstă, când eşti neputincios, când ai nevoie de alt fel de prezenţă, de mai multă afecţiune. Nu ştiu cum va fi atunci. Dar zarurile mele sunt aruncate deja, ca să mai schimb ceva. Singuratatea te costă, în primul rând, absenţa unei vieţi de familie, care poate fi fermecatoare când ai alături un sot şi copii”, mai spunea, cu regret, Cristina Stamate.

Loading...

Citește și