Dezvăluiri la 99 de ani: Neagu Djuvara, despre femeile lui

neagu_djuvara_marea_iubire.jpg

neagu djuvara declaratii marea iubire
Neagu Djuvara s-a încurcat în declarații? Nu neapărat... Se pare că este adevărat: a simțit de mai multe ori că are de-a face cu „marea iubire”
colaj: Click!

Nu e ușor să vorbești despre viața intimă în tinerețe, dar la venerabila vârstă de 99 de ani asta pare o refulare. Istoricul Neagu Djuvara se încurcă, însă, în declarații. În două interviuri acordate recent, scriitorul încurcă femeile între ele. Altfel nu se explică de ce mai multe merită titlul „marea dragoste”.

La invitația jurnalistei Cristina Stăncuiulescu, Neagu Djuvara a acordat un interviu pentru site-ul life.ro ce urmează a fi lansat în curând. Un videoclip cu declarațiile reputatului scriitor, istoric și diplomat au făcut senzație pe Internet. Neagu Djuvara suspină după marea sa iubire: „Ca să vezi că la 99 de ani îmi vin lacrimile-n ochi când mă gândesc la fata asta pe care-am iubit-o la 15 ani. Nu m-am mai întâlnit cu ea. Ne-am scris ani de zile. Ea nu putea să nu știe că e marea mea dragoste, asta trebuie să-o fi simțit. Pe vremea aceea nu vorbesc de amour cu grand A, ești prieten. Mai târziu zici: «Stai, dom’le, dar erai îndrăgostit». Nu poți să întrebi pe cineva care era îndrăgostit dacă era frumoasă. Nu contează! Pentru mine, ea este modelul dragostei, ca să spun așa: Sofica F. Delicatețea, finețea, noblețea acestei fete erau indescriptibile”.

Ori Sofia, ori Mia... Cine să fi fost, până la urmă, marea iubire?

 

Declarațiile făcute de Neagu Djuvara au făcut ca lansarea site-ului life.ro să fie așteptată cu sufletul la gură. Iubitorii de telenovele sau de romanele Sandrei Brown ar vrea să știe toată povestea marii iubiri, cu atât mai mult cu cât este una neîmplinită și mărturisită la 99 de ani...

Surpriză de proporții. Într-un alt interviu, acordat la doar câteva zile distanță, Neagu Djuvara își schimbă radical sentimentele de-o viață. „Pe cine ați iubit cel mai mult”, este intrebat de o echipă de jurnaliști de la Agerpres. „Pe Mia Prodan (mama celebrei scenografe Maria Elena Björnson, care a realizat celebrul musical «Fantoma de la Operă», n.r.)... Ultima taină: dragostea mea pentru Mia Prodan”, a răspuns Neagu Djuvara, fără a sta prea mult pe gânduri.

Dacă Sofia nu este „traducerea” numelui Mia, atunci suntem în fața unei mari dileme... Explicația o găsim, însă, într-un interviu mai vechi. „Șirul marilor iubiri nu se încheie cu nevastă-mea, dovadă că pe Mia am iubit-o la șapte ani distanță după căsătorie. E paradoxal că am avut vreo câteva mari iubiri, dar, în același timp, în fiecare an am avut poftă de alta ca să zic așa. E foarte greu de mărturisit acest lucru. Am fost foarte norocos. Eram un anti-Don Juan, pentru că nu eram îndrăzneț cu femeile, așa că cele câteva succese pe care le-am avut au fost pentru că m-a vrut aia pe mine, nu eu pe ea”, mărturisea Neadu Djuvara într-un interviu mai vechi.

„Sofia, soția mea ideală pentru toată viața”

Într-un alt articol trecut, scriitorul a mai vorbit despre Sofia, acea iubire nebună din tinerețe. „E dureroasă această răcire a sentimentelor. Eu, și acum, la bătrânețe, când am o simpatie pentru o femeie - că eu continui să fleurtez în scris - îmi compun scrisorile tot cu stiloul pe hârtie. Telefonul e nițel mai puțin nociv. Mă refer la convorbirile propriu-zise. Curte prin telefon se făcea și pe vremea mea, dar chestia asta cu SMS-urile... Ce poți să transmiți realmente? Situația asta e și o expresie a lenii de care suferă majoritatea tinerilor. Probabil ca ei nici nu pricep că să vezi scrisul adevărat al celeilalte persoane e cu totul altceva. Nici scrisorile bătute la mașină nu-mi plac. Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la mașină? E rece și impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie și-i simțeai parfumul impregnat în pagini... ce mare lucru! De pildă, eu cu Sofia - poloneza de care am fost îndrăgostit trei ani și despre care cred și acum, la bătrânețe, că ea a fost femeia care-mi fusese hărăzită mie, soția mea ideală pentru toată viața, vreo 3-4 ani ne-am scris regulat și, închipuiți-vă că am păstrat toate scrisorile, într-o fostă cutie de bomboane, legată împrejur cu panglică roșie!”, a mărturisit Neagu Djuvara într-un interviu pentru Formula As.

Explică de ce nu a divorțat

La cât de mult i-a plăcut să iubească femeile e de mirare, totuși, că Neagu Djuvara nu a divorțat. Dar scriitorul explică decizia sa, într-o mărturisire făcută pentru România Liberă: „N-am divorţat niciodată de nevastă-mea. Pentru că în momentul când într-adevăr m-aş fi gândit s-o fac, când eram plecat în Africa şi nevastă-mea n-a vrut să mă-nsoţească, în momentul ăla ce era să fac eu, când veneam în vacanţă din Africa? Cu soacră-mea mă înţelegeam foarte bine, veneam şi şedeam în casa soacrei mele, alături de nevastă. Pe urmă fiică-mea şi mai târziu nepoată-mea, erau un fel de ciment care vroia ca familia să rămână unită. Dacă aş fi divorţat ce să fac? Când veneam în vacanţă să stau la hotel, sau ce?”.

loading...
Loading...

Citește și

 • madonna

  Procesul pentru custodia lui Rocco pe care îl duce cu tatăl băiatului, Guy Ritchie, i-a luat mințile Madonnei (57 de ani). Artista a început să piardă controlul asupra comportamentului său și nu mai are deloc limite. Cea mai recentă dovadă că lipsa fiului ei o depășește a oferit-o pe scenă, în cadrul ultimului său concert.

 • Mai sunt doar două zile până când va începe ”prigoana” fumătorilor. Deşi marea majoritate a românilor au primit cu bucurie vestea că nu se va mai putea fuma în locurile publice, sunt şi unii care încearcă să mai modifice câte ceva, pe ultima sută de metri.

 • O veste pe care orice fan al rapperului Snoop Dogg vrea să o audă: artistul a venit din nou în România. Unde mai pui că o vizită surpriză ar da emoţii admiratorilor. Asta au simţit prietenii virtuali ai lui Snoop Dogg când au văzut că rapperul a publicat o fotografie pe contul său de Instagram care apărea ca fiind făcută în Bogata, Mureş.

 • dan mihalache somn

  Repriza de somn de la întâlnirea cu o delegaţie a Serbiei, anul trecut, i-ar putea aduce o promovare într-un post călduţ şefului Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale, Dan Mihalache. Surse de la Cotroceni susţin că acesta ar putea reprezenta România la Londra, dar – s-o spunem cinstit – acolo ar fi ceva de muncă! Mult mai bine i-ar fi în alte 10 locuri frumoase de pe planetă, mai îndepărtate de România şi mai liniştite. Şşşşşt... nu deranjaţi, vă rugăm!

 • liza minnelli

  Sâmbătă, 12 martie, Liza Minnelli a împlinit venerabila vârstă de 70 de ani. Actriță și cântăreață cunoscută pentru rolul din musicalul “Cabaret”, pentru care a primit și un premiu Oscar, fiica lui Judy Garland și-a început cariera în cluburile de noapte din New York, a ajuns pe Broadway, iar de acolo a ajuns faimoasă în toată lumea.

 • parinte, post, sfaturi

  Credincioșii ortodocși și cei greco-catolici au intrat de luni, 14 martie, în timpul Postului Mare al anului de grație 2016. Postul Mare este o perioadă de timp de peste 40 de zile în care credincioșii se pregătesc pentru celebrarea marii sărbători a Învierii Domnului. Ca atare, am dorit să aflăm ce este Postul Mare și cum trebuie el traversat. Întrebărilor noastre ne-a răspuns părintele Mihai Marian, parohul Bisericii „Sf. Grigore Palama”, paraclisul studenților din Politehnica bucureșteană.