Cum l-a făcut Florin Piersic să plângă pe Patriarhul Daniel: «Dumneavoastră la cine vă rugaţi?»

florin_piersic-patriarhul-daniel.jpg

Florin Piersic a povestit cum a decurs întâlnirea sa cu Patriarhul Daniel
Foto: Arhivă personală

Florin Piersic le-a povestit invitaților unui eveniment organizat în Cluj cu ocazia Centenarului cum a decurs o întâlnire pe care el a avut-o cu Patriarhul Daniel. În timp ce detalia întâmplarea, marele actor a dezvăluit că a reușit să-l facă pe Patriarh să plângă. Iată motivele!

Florin Piersic a fost unul dintre invitaţii speciali ai evenimentului „Ajun de Centenar”. Îndrăgitul actor le-a a povestit celor prezenți despre prima întâlnire pe care a avut-o cu Patriarhul Daniel, care a trimis maşina la Aeroport după el din dorința de a-l întâlni. Întâlnirea a avut loc de curând, iar Florin Piersic a dezvăluit faptul că a reușit să-l facă pe interlocutorul său să lăcrimeze.

Evenimentul la care a participat Piersic a fost organizat la cinematograful care îi poară numele și a fost unul caritabil, închinat elevilor basarabeni din Cluj-Napoca, banii strânşi urmând să le fie donați acestora.

Florin Piersic a povestit cum a decurs întâlnirea sa cu Patriarhul Daniel

„Păi eu pot să uit vreodată că m-am dus, zilele trecute, nu chiar zilele trecute, dar acum de curând, două-trei luni, la cine crezi că m-am dus? Că m-o chemat, din aeroport m-o chemat: „Vreau să-l văd pe Piersc”. Sigur că vrea să mă vadă, când e aşa de târziu. Că zice: „Nu-l chem azi, mâine, chiar daca-l chem, bună ziua, că s-o dus şi ăsta!” Şi m-o chemat din Aeroport părintele Leonard şi m-o dus la cine? La Patriarh, pe care-l cheamă Daniel, ca pe băiatul meu, Daniel.
Şi m-am dus, şi-mi spune (părintele Leonard - n.r.): „Ştiţi, maestre” – când aud asta cu maestre îmi vine să mă împuşc, dar n-am gloanţe - „Nu puteţi să staţi mai multe la înalt-preasfinţitul decât 20 de minute cel mult. Cu atâta vreme a fost primit Băsescu”. „Zic, da, dar eu nu-s Băsescu, eu îs Piersic şi nu eu am vrut să mă întâlnesc cu dumnealui, cu preasfinţitul, ci dumnealui, aţi zis dumneavoastră, că mă cheamă”
Şi, apare, în capătul coridorului, apare, Înaltpreasfinţitul. Mă copii, dacă vă spun asta, uitaţi tot ce s-o petrecut până acuma. Mă apropii, îi pup mâna, asta cu pupatul mâinii nu prea îmi convine la bărbaţi, dar mă rog, hai să zicem. Îi pup mâna, că e cine e, dacă pup mâna lui domnu' ăsta, care-i în cămaşă populară, zice: „Piersic e bulangiu”. Nu mă, io-ţi pup mâna de drag, aşe că m-am gândit că eşti figură mare, că cutare. Că văd, că-mi zâmbeşti. Ceva nu-i normal...

florin-piersic-patriarhul-daniel-intalnire.jpg

Florin Piersic le-a povestit clujenilor cum a ajuns să-l facă pe Patriarhul Daniel să plângă
Foto: Captură Adevărul

Vreau să vă spun, că-i pup mâna şi... Dacă vă spun, nu credeţi. M-am apropiat de el, l-am îmbrăţişat, i-am pupat mâna şi a spus: „Îmi pare bine că te cunosc, pentru că te-am văzut vorbind de părinţii tăi la televizor şi, în general, ai un fel de a vorbi, care mie-mi place. Vino, vrei să bei ceva?” „Beau”. Eu, spre deosebire de dumneavoastră, îmi place să beau. Nu mult, da să beau. Nu apă, că nu-s tâmpit să beau apă. Că apa-i pe toate drumurile. Ceva, o pălincă, ceva lucruri din ăstea mai aspre. Şi, când colo, ce credeţi că-mi dă, dacă ghiciţi, vă dau şalul meu...
Lichior, bă, lichior de nucă. Cu lichioru de nucă ce poţi să faci, cât eşti de Presfinţit şi de cutare. Ce mai ridică lichioru de nucă? Nimic, să-ţi vopseşti părul poate cu el. Mi se pere o tâmpenie, şi-mi dă un lichior într-un păhăruţ cât degetaru. Şi zic: „Mai puneţi-mi unu”. I-o plăcut, că i-am mai cerut unu. 
Şi zice: „Piersic Florin, tu la cine te rogi?” E o întrebare atât de frumoasă pentru mine: „Eu mă rog la Isus Cristos, la Maica Domnului, la Sfânta Parschiva” - nu Paraschieva cum zic ăştia din Iaşi, care trebuiesc bătuţi cu lanţu. Care Paraschieva, mă? Paraschiva, sfânta Paraschiva, ştiu că mama mea se ruga la ea – „Şi mă mai rog la cineva. Mă rog la mama mea”. „Vorbeşti serios?”
Zic: „Da. Ca o sfântă a fost”. Aş putea să vă spun două ore numai întâmplări legate de viaţa ei.  Când tatăl meu era închis politic, mama mea îi trimitea pachete. La 24 de închisori din România a trimis pachete pe numele doctor Ştefan Piersic şi de unde nu venea pachetul înapoi, mama merge acolo, iarnă, vară, nu conta. A stat (tatăl meu-nr) 4 ani închis politic pentru că a fost în Partidul Liberal Tătărăscian din Cluj. Toţi intelectualii erau aşa. Pot uita eu vreodată aşa ceva?

Cum l-a făcut Florin Piersic să plângă pe Patriarhul Daniel

Atunci, stând de vorbă cu dumnealui (Patriarhul Daniel-nr), l-am întrebat: „Dar dumneavoastră, Înaltpreasfinţite? Dumneavoastră, la cine vă rugaţi?”

Mi-a spus: „Eu, Florin, mă rog la Ştefan cel Mare”. Eu pentru o clipă am crezut că e ca o glumă, şi am spus: „Glumiţi?”.„Eu îi ştiu toată viaţa, eu am fost mitropolitul Moldovei şi, stând la Iaşi am studiat mult despre Ştefan cel Mare, ştiu multe despre el. Şi îmi e atât de aproape, încât în tot ce fac, eu mă gândesc la el. Nu trebuie decât să pomeniţi un nume, şi eu vă spun legat de omul respectiv, legat de întâmplarea respectivă.”
În clipa când mi-a spus asta eu am început:
„Zaci sub această lespede rece, 
Dar tu eşti pretutindeni,
În fiece ce  bruş de pământ,
În bobul de grâu, de mei , de tămâie
În sabia frunzei, in piatra din râu
Peste tot înfloreşti primăvară eternă
În inimi, în sălcii, în spic, în cicoare.
A cui e dumbrava? A lui ŞTEFAN CEL MARE!
A cui e fântâna? A lui ŞTEFAN CEL MARE!
Cine-a dat pomilor umbra-n cărare?
ŞTEFAN CEL MARE!
Turnul, acum povârnit înspre apă,
Numele tău îl păstrează, pe zid,
Râul când sapa sub albii 
Dezgroapă bourul tău pe fiece blid.
A cui e cetatea?
A lui ŞTEFAN CEL MARE
Şi această colibă
A lui Ştefan ce Mare
Polobocul din zid, mucezit sub firidă,
Ulcica de lut...
A lui ŞTEFAN CEL MARE
Toate sânt ale tale.. 
Ale tale sînt colinele
Movile cu cerul pe umeri şi stânele.
Te-ngâna in spume de armi Durăul
Cotnarii-s ai tăi şi Hârlăul
Stejarii bătrâni poartă numele tău
Duzii cei drepţi ca lumânarea de său 
Străjeri lângă drum, 
Poartă numele tău!
Pe-aici a trecut ŞTEFAN CEL MARE, 
Aici a rămas în popas ŞTEFAN CEL MARE,
Aici a vânat căprioare,
Aici hoarde tătare,
Aici a zvârlit o săgeată mai departe de Soare,
Aici a băut din smălţate pocale
Vinuri dulcii şi pelinuri amare.
Pe-aici a trecut ŞTEFAN CEL MARE,
Aici a săpat o fântâna
Şi colo pe brână şapte izvoare.
Tot ce-i în ţară, şi om te îngână.
Tu, tu eşti sângele bun al câmpiei
Tu eşti piatra, tu eşti izvorul,
Tu eşti ochiul din munte,
Tu eşti în piatra şi vatra,
Tu.. Ştefane, tu eşti inima Moldovei bătrână!
De-aceea astăzi când trecem un vad,
Când batem un drum, când urcăm o cărare
Ştim fiecare  că pe-aici într-o zi a trecut şi 
ŞTEFAN CEL MARE” (Poezia „Pomenire ţie, Ştefan cel Mare” de Dominic Stanca)
 „Vreau să vă spun, neapărat, că după ce am recitat asta, Înaltpresfinţitului, l-am văzut...Puteţi să-l întrebaţi: „Ce spuneţi de Piersic”, şi o să vă spună: „M-a făcut să plâng”. După asta am povestit mult şi au trecut foarte multe minute peste cele 20 pe care mi le-a zis părintele Leonard că trebuie să mă opresc”, a povestit timp de o oră Florin Piersic, potrivit Adevărul.

Loading...

Citește și

  • Florin Piersic a ținut să transmită un mesaj României și românilor, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Îndrăgitul actor a vorbit despre cei care ne conduc țara, pe care el a mărturisit că o iubește, însă s-a întrebat, în mod retoric, dacă va mai reuși să prindă o schimbare a sistemului, punând acest lucru pe seama vârstei sale înaintate.

  • Mai sunt doar câteva zile până când referendumul pentru familie va fi organizat, iar cu cât se apropie mai mult data în care cetățenii vor ieși să voteze proiectul legislativ, cu atât mai multe personalități românești își fac auzită vocea și comentează pe marginea acestui subiect, fie că poziția pe care au adoptat-o este pro sau contra. Florin Piersic se numără și el printre persoanele publice care și-au expus punctul de vedere referitor la referendumul pentru modificarea Constituției. Marele actor a declarat că susține ideea de familie tradițională.