Cum arată acum, după 52 de ani, mireasa din „Nunta Zamfirei”

ana-cifor-nunta-zamfirei_1.jpg

ana cifor
Ana Cifor, în 1966, mireasă în "Nunta Zamfirei"

În cea mai nouă producţie de la TVR1, care se numeşte „România veritabilă”, telespectatorii vor descoperi multe amănunte despre oameni care au scris istorie. Cristina Şoloc, gazda emisiunii, ţi-o prezintă şi pe mireasa din „Nunta Zamfirei”, un grandios spectacol câmpenesc, organizat acum 52 de ani în comuna bistrițeană Coșbuc.

După 18 ani de prezentat și moderat emisiuni fără întrerupere, în studiourile Televiziunii Române, Cristina Șoloc a ieşit din lumina reflectoarelor și a cutreierat țara, în căutarea oamenilor și locurilor veritabile, autentice. Din 8 decembrie, de la ora 17.30, la TVR 1 puteți urmări emisiunea „România veritabilă”, realizată chiar de ea. Emisiunea are patru episoade, iar lansarea are loc la Cinema Pro, chiar azi, 5 decembrie, de la ora 19.00. Pe covorul roșu vor defila în costum popular oamenii autentici care și-au jucat rolul lor, din viața de zi cu zi, și au ajuns actori în „România Veritabilă”.

ana-cifor-nunta-zamfirei_2.jpg

ana cifor cristina soloc
Ana Cifor, alaturi de Cristina Soloc
foto: TVR

Cristina o întâlnește și pe prima mireasa-actriță, care a apărut în „Nunta Zamfirei”, Ana Cifor, care acum are 68 de ani. În 1966, la 100 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, autoritățile comunei bistrițene Coșbuc au recompus, cu tot fastul, o nuntă specifică Văii Sălăuței, respectând întocmai tradițiile care l-au fascinat și inspirat pe marele poet atunci când a scris capodopera „Nunta Zamfirei”. Conform adevarul.ro, mirii au fost interpretați de un profesor de educaţie fizică din sat, care era deja căsătorit şi avea un copil, iar mireasa a fost Ana Cifor, o tânără parcă desprinsă din poezia lui Coşbuc, care avea pe atunci doar 16 ani.

ana-cifor-nunta-zamfirei_3.jpg

ana cifor
Aşa arată acum mireasa-actriţă Ana Cifor

A fost cea mai mare nuntă fără dar din lume, la acea vreme, la care au participat peste 20.000 de oameni. Acel filmări, realizate atunci, nu se mai regăsește în arhivele naționale. Însă Cristina Șoloc a reușit să intre în posesia imaginilor, datorită familiei Moldovan, care participase atunci la alaiul nuntașilor. Domnul Ernest Moldovan a transpus imaginile de pe peliculă pentru a le păstra în arhiva familiei. Și, iată că după 52 de ani, filmul a ajuns la realizatorul TVR.

Iată celebrele versuri ale lui Coşbuc din poezia "Nunta Zamfirei"

„Ieşi Zamfira-n mers isteţ,/Frumoasă ca un gând răzleţ/Cu trupul nalt, cu părul creţ/Cu pas uşor/ Un trandafir în văi părea;/ Mlădiul trup îl încingea/ Un brâu de-argint, dar toată-n tot/ Frumoasă cât eu nici nu pot/ O mai frumoasă să-mi socot/ Cu mintea mea“.

Loading...