Cine e românul care la 20 de ani făcea album cu Andre Rieu! Cântă la 7 instrumente

marius-preda_3.jpg

Marius Preda
Marius Preda este supranumit omul-orchestră

Marius Preda a absolvit Conservatorul la Haga și a promovat țambalul în întreaga lume. La 16 ani părăsea România, iar la 20 de ani a avut șansa să înregistreze un album cu celebrul violonist, dirijor și compozitor olandez Andre Rieu.

Născut în în 1977, într-o familie muzicală, Marius Preda a primit prima sa ”jucărie” importantă de la bunica sa, la vârsta de 4 ani. A fost un ţambal! S-a îndrăgostit imediat de această ”jucărie” și nu ar fi schimbat-o pentru nimic din lume! Marius și-a petrecut toate zilele și nopțile cu noul instrument. În 1993, artistul a fost invitat în Olanda și în 1995 a început să studieze vibrafonul (instrument muzical de percuţie), la Departamentul de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, Olanda. La 20 de ani înregistra deja un album cu celebrul Andre Rieu.

marius-preda_1.jpg

Marius Preda
În 2016 a lansat albumul ”Mission Cimbalom”

Este supranumit omul-orchestră, întrucât cântă cu mare măiestrie la 7 instrumente, însă cel mai bine îl reprezintă țambalul. De-a lungul anilor, românul, care face furori peste hotare, a colaborat cu artiști de renume precum: Arturo Sandoval, Mike Stern, Vladimir Cosma, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Shana Kadoura, Ioan Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Philip Catherine, Trio Rosenberg, Nolwen Leroy, Richard Sanderson, Gheorghe Zamfir, Robby Lakatos, Decebal Badila, Tudi Zaharescu, The Lui Basily, Taco Gorter, Robin Koerts și Kiba Dachi. Cu albumul său, ”Mission Cimbalom”, lansat în 2016, face senzație peste tot, fiind în topurile din SUA, pe locul 8 în clasamentele de gen, înaintea muzicianului american Chick Corea.

Marele artist cubanez Arturo Sandoval vorbeşte cel mai bine despre țimbalistul român, acum iubit și de americani: "Marius este un dar de la Dumnezeu pentru propria noastră bucurie". Și muzicianul român stabilit în Franța, Vladimir Cosma, a colaborat cu țimbalistul Marius Preda la mai multe producții cinematografice, de marcă, dar nu numai. Iată ce spune despre el: "Marius este unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat în întreaga mea carieră muzicală". Acum, Marius își dorește să realizeze un mare spectacol în România, cu mai mulți invitați de seamă.

loading...
Loading...