Celebră crainică TVR, pedepsită de Elena Ceaușescu din cauza unor cercei

elena_ceausescu.jpg

elena ceausescu
Elena Ceaușescu făcea legea în presa română

Pe vremea comunismului nu exista ideea de presă liberă. Dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția lui, Elena, controlau tot ceea ce se scria în ziare și ce apărea pe posturile de televiziune.

Crainicele trebuiau să fie atente cu ce se îmbrăcau și ce spuneau la emisiuni, nu cumva să o deranjeze pe Conducătoarea supremă. Atunci când nu îi convenea ceva la aparițiile lor, Elena Ceaușescu le telefona producătorilor și le indica o pedeapsă pentru prezentatoarele respective.

cristiana_bota_arhiva_personala_7.jpg

cristiana bota
Așa arăta Cristiana Bota la începuturile ei în TVR
foto: arhiva personală

 

Cel puțin așa a povestit celebra crainică TVR, Cristiana Bota, în cadrul emisiunii „La Radio” găzduită de Andreea Esca la Europa FM. „Era un aparat special pe birourile din regie și Elena Ceaușescu se uita la televizor și suna imediat. I-a picat pe mine necazul, pentru că, într-o zi, am purtat o pereche de cercei un pic mai mari și nu i-au plăcut”, a relatat ea.

Atunci, Elena Ceaușescu a „poruncit” ca prezentatoarea să fie scoasă imediat din emisiune, iar pentru următoarele două luni, Cristiana Bota a fost pedepsită. „A sunat imediat și a zis «Scoateți-o pe asta, cu tălăngile alea în urechi!». Am stat vreo două luni pe programul 2, pedepsită. Acolo m-au ascuns, ca să nu mă mai vadă”, a mai explicat crainica.

Elena Ceaușescu era geloasă pe frumusețea Deliei Budeanu

delia_budeanu.jpg

delia budeanu
Delia Budeanu, la începutul carierei sale în televiziune

 

Cristiana Bota și-a amintit că și Delia Budeanu avea constant de suferit din cauza Elenei Ceaușescu, pentru că dictatoarea ar fi fost geloasă pe frumusețea ei. „Și pe Delia Budeanu o tot scoteau, săraca. Era foarte frumoasă, poate prea frumoasă, cu ochii aceia superbi”, a relatat.

Cristiana Bota, jurnalistă în presa scrisă, radio și Tv

cristiana_bota.jpg

cristiana bota
Cristiana Bota a vorbit despre începutul carierei sale
foto: Europa FM

 

Cristiana Bota a lucrat mai întâi în presa scrisă, apoi, în 1971, la Televiziunea Română. Celebra jurnalistă a ajuns din întâmplare să apară la televizor. Prezentatoarea a mărturisit că a trecut proba de crainică fluierând. „Într-o zi, m-a întrebat cineva, pe culoarele televiziunii, dacă nu vreau să dau o probă de crainică. Am întrebat «Ce-i aia?» și mi-a explicat că așa cum sunt Delia și Sanda. Am spus da. La probă m-au pus să traduc din franceză și engleză, iar eu nu-mi dădeam seama exact ce se întâmplă, le-am tradus foarte relaxată și degajată. Cred că nu realizam. După o săptămână, m-au anunțat că am luat proba. «Du-te la Sanda Țăranu să-ți explice cum să te îmbraci», mi-au zis”, și-a amintit Cristiana Bota.

Iar la radio ajungea de fiecare dată când greșea la televizor, ca pedeapsă. Însă prezentatoarea mărturisește că i-au prins bine lecțiile învățate acolo. „Prezența mea «La Radio» o întâmpin cu un oftat! Asta pentru că de câte ori greșeam la televiziune, ne trimiteau la radio! Dar adevărata școală la radio se face. E incredibil cât am învățat acolo”, a mai mărturisit ea.

loading...
Loading...

Citește și

  • cristiana bota

    Pe vremea când la televizor puteai să vezi câteva minute de desene animate în fiecare seară și multe înregistrări cu Nicolae Ceaușescu, pe cele două programe ale Televiziunii Române, câteva crainice le înseninau viața cenușie a telespectatorilor și dădeau tonul în modă. Toate româncele voiau să se coafeze și să se îmbrace ca Sanda Țăranu, Delia Budeanu sau Cristiana Bota. La 45 de ani de când a debutat la TVR, Cristiana Bota, blonda superbă cu vocea caldă, și-a păstrat farmecul intact.

  • Doamnă, la reputația dvs percepută în generația mea, ați fost, sunteți și veți fi o Divă Autentică. O Icoană video. Mă doare oarecum - dar asta e realitatea - că tinerii de azi se vor întreba cine sunteți? Au și ei dreptate, în măsura în care televiziunea noastră nu are, săraca, o istorie a sa. Căci, pentru câteva generații, dumneavoastră sunteți deja Istoria TVR.

  • Sanda Ţăranu (77 de ani), una dintre figurile emblematice ale Televiziunii Române, a povestit despre neajunsurile meseriei pe care a avut-o mai bine de 35 de ani. „Cea mai iubită crainică“ s-a împăcat cu greu cu gândul că, seară de seară, trebuia să apară pe ecranelor românilor, în loc să fie pe scenele teatrelor, acolo unde şi-a dorit dintotdeauna să-şi câştige faima.

  • Violeta Andrei a împlinit miercuri 75 de ani, dar s-a retras din lumina reflectoarelor de mai bine de un deceniu. Locuieşte singură într-o vilă cochetă din Snagov. Amintirile ei, vesele şi triste, pot deveni lesne un roman de succes.