Ce a însemnat fenomenul „Divertis” pentru România. Cum a apărut numele trupei

627x0.jpg

Ipostază din sceneta „La restaurant“, scrisă de Toni Grecu şi Doru Antonesi
Foto: Adevarul.ro via Facebook Cristian Greţcu

Într-o Românie cenușie, care ieșea din comunism și se avânta în ceața tranziției, trupa umoristică „Divertis” a însemnat un adevărat fenomen. Satira politică și ironiile la adresa metehnelor societății noastre au rămas bine întipărite în memoria colectivă.

Cum a apărut Divertis

Într-o zi a anului 1981, Toni Grecu, Doru Antonesi și Florin Constantin puneau bazele grupului care a dat în țara noastră tonul la umor. "Gata, știu cum ne vom numi: Divertis. Are cineva o altă idee?", i-a întrebat Toni Grecu pe colegii săi de trupă. Cum ceilalți doi au dat din cap, botezul trupei fusese deja făcut. 

Astfel că, cei trei tineri adolescenți porniseră într-o călătorie de neuitat: au vrut să schimbe România cu ajutorul glumelor. „Spectacolele grupului Divertis erau foarte puține, din păcate, deloc mediatizate, dar intens și perfect controlate. Spectacolele din perioada 1981-1990 au toate aceeași trăsătură: satira socială și politică bazată pe inconștiența noastră specifică vârstei. Toți se întrebau de unde avem atâta curaj să spunem în public asemenea lucruri, chiar dacă era vorba despre satiră sau ironie, și nu de critici cu nume proprii. Pentru noi era un joc, un joc în care imaginația își croiește drum prin cotidian", a povestit Toni Grecu, într-un interviu acordat ziarului „Weekend Adevărul”

divertis1.jpg

Un moment de aur din istoria Divertis: grupul se afla într-un turneu la Costineşti, în 2000
Foto: Adevarul.ro via Facebook Cristian Greţcu

 

Lupta cu cenzura

Anii comunismului au marcat consacrarea trupei. „Cenzura a reuşit să ne facă nişte serivicii colosale. De ce? Se cerea textul înainte de a urca pe scenă la un festival. Îl citea responsabilul cu propaganda şi zicea: „Păi, ce scrie aici? Cum adică «trusa asta de scule costă 500 de dolari»? Cum să spui cuvântul «dolari»?“. Era interzis. Românii nu trebuiau să ştie că există şi altfel de bani. cenzorul taie cuvântul „dolari“ şi deasupra scrie: „orice altă monedă“, din sistemul blocului comunist, se subînţelegea. Când am urcat pe scenă am spus aşa: „Această trusă de scule costă 500 de orice altă monedă“. Şi colegii mei au jucat tot textul citind indicaţiile de cenzură. S-a rupt sala de râs. Au înţeles. Asta a făcut să câştigăm locul întâi!”

Ioan Gyuri Pascu, pe vremea aceea un tânăr muzician înzestrat cu un foarte mare talent, s-a alăturat trupei în anul 1987. „Divertis este inteligența românului în acțiune”, avea să spună regretatul artist, care astăzi, 26 septembrie, s-a stins din viață la vârsta de 55 de ani. 

Iar dacă cenzura anilor comunismului au reușit să o dribleze, iată că, cenzura anilor iliescieni le-a pus capac. „În 1994, s-a interzis să mai apărem la Televiziunea Română, care atunci era singura televiziune de pe piaţă. Din cauza cenzurii. Dacă nu mă înşel, preşedinte era Răzvan Theodorescu, dar nu-l pot acuza pe el, nu acuz pe nimeni. Aşa era sistemul, aşa s-a decis. Făceam glume anti-FSN, anti-PDSR, ce partide erau atunci. Un an nu am mai avut unde să apărem”, a povestit Toni Grecu în același interviu.

Anii destrămării

Din 2003 și până în 2009, Divertis a colaborat cu postul Antena 1. Din trupa umoristică făceau parte Toni Grecu, Doru Antonesi, Florin Constantin, grupul a avut, de-a lungul timpului numeroși colaboratori, dar și membrii de bază, Ioan Gyuri Pascu, Cătălin Mireuță, Ghighi Bejan, Doru Pârcălabu, Cristian Grețcu, Cătălina Grama alias Jojo, cântăreața Monica Anghel, realizatorul de emisiuni radio Daniel Buzdugan, Dragoș Stoica sau actrița Andreea Doinea. 

După ce colaborarea cu Antena 1 s-a rupt în 2009, ultimii doi ani de existență ai trupei Divertis s-au consumat la ProTv, acolo unde grupul a realizat două emisiuni: Divertis - Land of Jokes și Divertis - Serviciul Român de Comedie.

În 2011, grupul s-a scindat. Actorii din grupul Distractis, format din Florin Constantin, Paula Chirilă, Silviu Petcu, Cristian Grețcu, Doru Antonesi, Ioan Gyuri Pascu, Cătălin Mireuță s-au mutat la TVR. „Nu sunt un foarte mare amator al umorului politic. Îmi place umorul aşa, din piatră-seacă, pur şi simplu, îmi plac glumele făcute, să fie glume, să fie umor frumos. Dacă se mai nimereşte să fie politică este din cauza că asta trebuie să facem noi în serial”.

divertis.jpg

ioan gyuri pascu divertis
Actorul a părăsit grupul umoristic în 2007
Foto: Arhiva Click!

În 2012, Gyuri a menţionat că ruptura era definitivă, pentru că nu-i mai plăcea umorul politic impus de Toni Grecu. După plecarea sa de la „Divertis”, confictul dintre Grecu şi ceilalţi actori din grup a dus la despărţirea formaţiei în două. Mai târziu, artistul a revenit la „Land of Jokes,” seria de comedie produsă de o jumătate a distribuţiei de la Divertis, pentru Pro TV. Întoarcerea sa a amplificat conflictul cu Toni Grecu, care producea o satiră politică pentru acelaşi post TV.

În iunie 2013, Pascu şi restul echipei Land of Jokes a anunţat despărţirea definitivă de Divertis, ajungând la finalul contractului cu Pro TV. 

Nici Gyuri Pascu, alături de Cristian Grețcu și ceilalți colegi care i-au urmat la TVR 1 pentru Distractis Show, nu s-au mai bucurat de succesul scontat. Membrii grupului scindat își continuă proiectele, dar nu în formula completă de altădată. Ce mai mulți dintre ei apar pe scenă, în diverse spectacole, dar în formule restrânse. În rest, toți își văd de angajamentele pe care le au la teatru. Însă, pe sticlă, ”Divertișii” nu au mai avut niciodată impactul de la începutul anilor '90.

 

CRONOLOGIE 

  • Grupul Divertis a fost fondat în anul 1981, de Toni Grecu, Doru Antonesi și Florin Constantin. De-a lungul timpului, celor trei li s-au alăturat Ioan Gyuri Pascu, Cătălin Mireuță, Ghighi Bejan, Doru Pârcălabu, Cristian Grețcu, Ioan T. Morar, Silviu Petcu, Valentin Darie, Valentin Gora și alții.
  • În anii ‘90 trupa a participat la turnee naționale și internaționale și a înregistrat numeroase casete audio și video cu momente de umor în stilul care a consacrat-o. De asemenea, a apărut în multe show-uri tv, programe de Revelion, cele mai cunoscute fiind Divertis Mărțishow, Divertis Votshow, Pro Vot Show și altele.
  • 2003 – 2009 Colaborarea cu Antena 1. Grupul a apărut în emisiuni ca Divertis Park, Piața Divertis, Divertis Mall. În această perioadă a fost difuzat și serialul de animație Animat Planet Show. Tot la la Antena 1 în componența grupului au mai intrat Monica Anghel, Daniel Buzdugan, Dragoș Stoica, Jojo și Paula Chirilă.
  • 2009 – 2011 Pro Tv. Grupul s-a scindat și au apărut două emisiuni Divertis - Land of Jokes (parodie după brandul turistic al României pentru anul 2009) și Divertis - Serviciul Român de Comedie.
  • 2011: În timp ce actorii care au apărut în Servicul Român de Comedie rămîn la Pro Tv, cei din Land of Jokes se redenumesc Distractis și trec la TVR, din grup făcând parte Silviu Petcu, Ioan Gyuri Pascu, Cristian Grețcu, Doru Antonesi, Cătălin Mireuță, Florin Constantin, Paula Chirilă (azi, prezentatoarea emisiunii ”Mireasă pentru fiul meu”), etc. 
  • În 2014, Serviciul Român de Comedie se mută la Antena pentru doar șase ediții, după care rămân pe bară.
  • În martie 2015, grupul se mută la Digi24, unde fac un ”Superjurnal” de umor
Loading...

Citește și