Ce frumoase erau româncele care au obținut distincții la primele ediții ale festivalului ”Cerbul de aur”

1-margareta-paslaru.jpg

margareta paslaru cerbul de aur
Margareta Pâslaru, Dan Spătaru și Anca Agemoiu au concurat din partea Românei la ”Cerbul de Aur” din 1968
FOTO: arhiva TVR

Festivalul ”Cerbul de aur” a debutat în anul 1968 la Brașov. Timp de 4 ani consecutiv, în orașul de la poalele Tâmpei au venit vedete autohtone ale vremii, dar și artiști internaționali de renume. Iată care sunt interpretele noastre care au obținut distuncții la primele ediții.

De-a lungul timpului, festivalul ”Cerbul de aur” a adus la Brașov numeroase vedete internaționale de la Amália Rodrigues, Rika Zarai, Rita Pavone, Bobby Solo, Gigliola Cinquetti, Dalida și Sergio Endrigo, la primele ediții, la Toto Cutugno, Tom Jones, Ray Charles, Diana Ross, Cyndi Lauper, Natalie Imbruglia sau Joe Cocker. La primele ediții au concurat atât vedete de renume de peste hotare, cât și de la noi.

Ediția din 1968 a fost câștigată de francezul Jaques Hustin, iar Margareta Pâslaru a obținut o mențiune specială din partea juriului. Un an mai târziu, în 1969, Luminița Dobrescu a fost prima româncă care a câștigat trofeul ”Cerbul de aur”. La aceeași ediție au obținut mențiuni speciale Mihaela Mihai și Anda Călugăreanu.

În 1970, Angela Similea obține ”Cerbul de argint”, iar olandeza Therese Steinmetz lua ”Cerbul de aur”.

În 1971, Corina Chiriac obținea pentru România, trofeul ”Cerbul de bronz”, dar în acel an, trofeul ”Cerbul de aur” a mers la Ann-Louise Hanson din Suedia. Tot atunci a luat o mențiune și Cătălina Marinescu.

După o pauză de 21 de ani, festivalul a fost reluat în 1992, iar anul acesta se reia după o întrerupere de 9 ani. ”Cerbul de aur” are loc în perioada 29 august-2 septembrie în Piața Sfatului din Brașov.

Luminița Dobrescu, prima interpretă de la noi care a câștigat ”Cerbul de aur”

 

Angela Similea a obținut ”Cerbul de argint”

 

Corina Chiriac a luat ”Cerbul de bronz”

Loading...

Citește și

  • Festivalul “Cerbul de Aur” revine după 9 ani de absență, la Brașov. Televiziunea Română organizează, în perioada 29 august-2 septembrie 2018, ediția aniversară a Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”.

  • La 50 de ani de la prima ediţie, ”Cerbul de Aur” va reuni, la sfârşitul lunii august, solişti cu voci de aur, printre care Andra (31 de ani), Delia (36 de ani), Horia Brenciu & HB Orchestra, Loredana (48 de ani), The Motans, Carla’s Dreams, Flavius Teodosiu şi The Humans. Premiul cel mare, pe care se vor duela 15 concurenţi din întreaga lume, este în valoare de 25.000 de euro.

  • După 9 ani de pauză, festivalul ”Cerbul de Aur” îi va încânta din nou pe români, la sfârşitul acestei veri. De-a lungul celor 17 ediţii, pe scena Teatrului Dramatic, apoi a Casei Armatei, apoi, din 1992 pe scena amplasată în Piaţa Sfatului din Braşov, au urcat vedete naţionale şi internaţionale de renume. De numele unora se leagă poveşti cu adevărat savuroase.

  • Celebra solistă Mihaela Mihai (71 ani) a anunțat că nu va participa la ediția jubiliară a Festivalului ”Cerbul de aur de la Brașov”, care va avea loc în perioada 29 august-2 septembrie.