Ce dexteritate are Monica Davidescu în bucătărie!

11-monica-davidescu.jpg

Curăţă cartofi “cu ochii închişi”. Şi într-o viteză de se miră şi bucătarii profesionişti
Foto: Sever Gheorghe

Decât s-o pui să gătească, mai bine îi dai să înveţe 100 de pagini. Actriţa Monica Davidescu recunoaşte că nu-i place deloc în bucătărie, dar e nevoită să gătească pentru fetiţa ei, Dora. A învăţat, astfel, să prepare reţete rapide, sănătoase şi, în timp, a căpătat super dexteritate.

Petrece zilnic cam o oră şi jumătate în bucătărie şi atunci intră de nevoie.  „Gătesc doar pentru că este necesar să mănânce copilul mâncare gătită şi proaspătă. Am totuşi noroc că Dora are două mese şi o gustare la grădiniţă, iar eu nu trebuie să pregătesc decât cina, acasă”, spune Monica Davidescu. Ca să nu piardă prea mult timp, a învăţat să se descurce rapid. Am avut ocazia să o vedem în acţiune la Gatto Lounge din Bucureşti, unde venise să bea o cafea cu nişte prieteni. Am rugat-o să ne arate cum îi pregăteşte fetiţei mâncarea preferată de seară – peşte cu piure. Zis şi făcut. În doar câteva zeci de secunde, Monica a terminat de curăţat un castron de cartofi. Chiar socializa cu noi în timp ce mânuia cu dexteritate cuţitul. „Asta e, am învăţat să mă descurc repede. Partea proastă este că nu doar gătitul în sine ia timp, ci şi strânsul mesei şi spălatul vaselor”.

Întrebată dacă are ajutoare, actriţa spune, râzând, că soţul face „cel mai fierbinte ceai” şi că fetiţa ei de numai 5 ani, Dora, o ajută cum ştie mai bine: „«Pardon, mama, am dat făină pe jos, sau pardon, am spart ceva»... Îi spun «nu-i nimic, mama» şi bucătărim în continuare”. În meniul de la masa de seară, Monica are, de obicei, mâncăruri gustoase, simple şi rapide: salată de cartofi natur cu ton, piure cu somon, supe creme de legume, tot felul de combinaţii de paste, salate etc. „Peştele nu ne lipseşte din casă, mâncăm somon sau ton de două ori pe săptămână. Avem mereu în frigider fructe, legume şi lapte. Dulciurile nu ne plac, dar nici nu mă pricep să fac, în afară de o plăcintă cu brânză”, recunoaşte actriţa.

Îşi menţine aceeaşi greutate din adolescenţă

11-greutatea.jpg

Foto: Sever Gheorghe

Toată viaţa, Monica Davidescu a fluctuat între 53 şi 56 kg, la o înălţime de 1,74 metri. Ţine de genă, mărturiseşte ea, însă nici nu se dă în vânt cu mâncatul. „Alţii poate nu mă cred dacă spun că nu fac nimic ca să îmi menţin silueta. Dar pur şi simplu nu-mi place să mănânc”, spune ea. Haideţi să vedem cam ce consumă într-o zi: îşi începe dimineaţa cu un pahar de apă cu lămâie, apoi mănâncă un iaurt cu hrişcă sau o felie de pâine cu unt şi gem, sau urdă cu 2-3 nuci. Îşi ia cafeaua la pachet, dacă se grăbeşte spre repetiţii, şi, până după-amiaza, când îşi ia copilul de la grădiniţă, se descurcă doar cu un măr, o banană sau, eventual, un sendviş. „Masa mea principală e între 16.00 şi 18.00, acasă. Atunci mănânc o ciorbă sau o supă de legume şi, la felul doi, o mâncare de spanac, o tocăniţă cu legume de sezon sau o iahnie de fasole. Carne nu mai consum de 12 ani, de când am avut nişte probleme la stomac şi mi s-a recomandat să renunţ la ea. Acum m-am obişnuit, nu-i duc dorul. Doar peşte mâncăm cu regularitate”, explică actriţa. 

Reţetele ei – extrem de simple

  • Somonul cu piure şi cu broccoli este o reţetă gata în doar 20 de minute. Somonul proaspăt se condimentează şi se prepară la grătar, iar piureul se face din cartofi fierţi, zdrobiţi, amestecaţi cu unt, lapte şi sare. „Ca să-mi fac copilul să mănânce, trebuie să-i ornez mereu farfuria, să-i desenez acolo feţe haioase şi zâmbitoare. Piureul a fost decorat cu nas, ochi, gură şi păr din broccoli, deşi fetiţa spune că nu se atinge de „copaci verzi” şi-mi lasă mie broccoli”. 

  • Foarte des în această perioadă face supă cremă de dovleac. Înăbuşă o ceapă, adaugă bucăţele de dovleac şi pune totul la fiert. Când este gata, pasează, adaugă nucşoară, smântână şi sare după gust.

  • Pastele sunt preferatele întregii familii. „Le fac fie cu sos roşu, fie alb. La cele cu sos roşu, toc puţin usturoi, îl trec uşor printr-un ulei de măsline, pe foc, adaug bulion cu busuioc verde sau uscat, poate şi puţin bulion de ardei iute, boia dulce şi sare. Pastele cu sos alb se fac cu patru feluri de brânză topită, care se topeşte pe foc împreună cu o ceaşcă de smântână. 
Loading...
 
 

Citește și