Brigitte face peste 100 de porţii de pleşcaviţa pe zi

Ultima actualizare:
Cei doi soţi lucrează cot la cot în nou deschisa shaormerie
Cei doi soţi lucrează cot la cot în nou deschisa shaormerie

De o lună de zile, „casa” soţilor Brigitte şi Florin Pastramă s-a mutat la shaormeria pe care şi-au deschis-o în zona Fundeni. El joacă rolul gazdei, se ocupă de primirea clienţilor, iar ea este „stăpâna bucătăriei”. Cel mai căutat preparat din meniu este pleşcaviţa, o chiftea de vită la grătar pe care Brigitte o face singură, după o reţetă îndelung studiată.

Soţii Pastramă au simţul afacerilor în sânge. Shaormeria pe care şi-au deschis-o în urmă cu o lună abia face faţă clienţilor. „Reţeta” succesului e simplă: „Timp de două luni am studiat piaţa să văd ce se cere şi care sunt preţurile zonei. Astfel, am ales să vând fiecare produs cu un leu mai puţin, pentru a atrage clienţii. Dacă în zonă o shaorma mică se vinde cu 12 lei, la mine costă 11 lei. Şi mi-am instruit angajaţii să pună mai multă carne, vreau ca oamenii să plece mulţumiţi pentru a se întoarce. Apoi, eu sau Florin, sau amândoi, suntem aici de la 10.00 dimineaţa până la 23.00 seara. Trebuie să ne implicăm până vedem că afacerea merge de la sine. Asta e strategia mea de piaţă şi se pare că funcţionează. Avem deja clienţi fideli, care vin zilnic”, spune Brigitte. 

Florin Pastramă îşi binedispune clienţii şi îşi face poze cu ei
Florin Pastramă îşi binedispune clienţii şi îşi face poze cu ei

Un rol important îl are soţul ei, un adevărat entertainer şi o gazdă perfectă. Îşi întâmpină clienţii cu zâmbetul pe buze, le strânge mâna, îşi face poze cu ei şi are grijă ca fiecare să îşi aleagă ce i se potriveşte. De gusturi şi reţete e responsabilă Brigitte. Preparatul cu care iese în evidenţă este pleşcaviţa, o chiftea de origine sârbească pe care o prepară personal. Reţeta a descoperit-o cu ani în urmă, pe când locuia la Timişoara. „Acolo e de peste 25 de ani şi are un succes nebun. Se stă la cozi pentru ea, iar eu, de fiecare dată când mergeam la Timişoara, era musai să îmi iau. Am decis să aduc preparatul în Bucureşti. Reţeta nu mi-a dezvăluit-o nimeni, am lucrat eu la ea timp de trei săptămâni, am încercat tot felul de combinaţii de arome, de condimente şi de cantităţi, până am ajuns la gustul care îmi place”, spune Brigitte. Pentru că e reţeta ei, tot ea o face. O dată la două zile, ajutată de cumnată, prepară compoziţia pentru 250 de pleşcaviţe. Apoi, tot cu mânuţa ei, o prăjeşte la grătar, în faţa clientului. Mai exact, peste 100 de porţii pe zi.


    Florin Pastramă îşi binedispune clienţii şi îşi face poze cu ei
Florin Pastramă îşi binedispune clienţii şi îşi face poze cu ei

Afacerea i se potriveşte şi pentru faptul că adoră să gătească. Ştie să facă de la sarmale şi cozonaci până la raţă crocantă la cuptor cu sos de prune, paste şi sushi. „La mine acasă, de sărbători, se dau mese de 14-15 persoane. Îmi place să gătesc, îmi dă senzaţia că sunt stăpână, că sunt regina bucătăriei. De o lună, sunt regina acestei bucătării”, râde bruneta. Pasiunea aceasta şi-a descoperit-o în trecut, la Timişoara, unde timp de 10 ani a avut un restaurant. „Vrând-nevrând, a trebuit să învăţ să gătesc. Restaurantul a funcţionat până în 2010, când am venit în Bucureşti”. 

De o lună, mănâncă doar mâncare de fast-food şi nu se îngraşă

Pentru că stau „la serviciu” de dimineaţa până seara târziu, unde lucrează cu mâncare, Brigitte şi Florin Pastramă tot acolo iau prânzul şi cina. 

„În ultima vreme am mâncat exclusiv aici. De obicei mănânc pleşcaviţa la farfurie, fără pâine, cu o salată şi cu 10 cartofi prăjiţi pe care pun sos picant. Sau, când vreau să variez, în loc de pleşcaviţa pun carne de shaorma. Câteodată mai punem pizza la cuptor, o facem jumi-juma şi mâncăm caldă aici, la măsuţă. Asta după ora 13.00, când se mai termină fluxul mare de clienţi şi avem timp să respirăm. Nu m-am plictisit şi nici nu m-am îngrăşat. Mâncarea de fast-food poate fi sănătoasă dacă ştii cum să o mănânci şi ce să combini. E carne curată, la grătar, cu salată, ce poate fi rău? Chiar şi copiilor mei le iau seara acasă mâncare de aici sau vin ei, după şcoală”, spune Brigitte. 

Florin are şi el acelaşi meniu: „Ce mănâncă ea mănânc şi eu. Câteodată, seara, mai mănânc bătaie”, glumeşte el.

Reţeta ei secretă de pleşcaviţa

Pleşcaviţa e un preparat foarte apreciat în Timişoara, de unde vine Brigitte. Se face cu carne de porc, de vită sau combinată. 

b111 1  4col dc 7717 jpeg

„Noi avem acum doar de vită, dar vreau să mai iau un grătar şi să fac şi de porc. O porţie o prepar din 15 kg de carne de vită pe care o dau prin maşina de tocat, adaug ceapă tocată, usturoi, sare, piper şi mirodenii secrete. Vă pot spune că printre ele e şi scorţişoară. Apoi porţionez carnea pe cântar, o ştanţez în folie alimenară şi o punem în congelator. Seamănă cu un hamburger, doar că e mai mare, mai plat şi se prepară la grătar”, explică Brigitte. Pleşcaviţa o serveşte în chiflă sau la farfurie, alături de cartofi, sosuri şi salate. Costă 10 lei.

image
image
image
image
image
image
john wick keanu reeves foto epa  jpg
veronika rajek jpg
cub adrian minune png
banner dinu maxer png
banner alexandra stan png
banner oana matache png
banner laura cosoi png
banner minodora png
image
actualitate.net
image
actualitate.net