Beatrice Rancea, managerul Operei din Iași, acuzată că cheltuit în mod nejustificat 2 milioane de lei

beatrice-rancea.jpg

Beatrice Rancea, managerul Operei din Iași, acuzată că cheltuit în mod nejustificat 2 milioane de lei
Foto: Arhivă personală

Managerul Operei Române din Iași, Beatrice Rancea, este acuzat ca ar fi comis o serie de ilegalități, anul trecut. Aceasta este suspectată de un fost salariat că a cheltuit nejustificat 2 milioane de lei, primiți la rectificarea bugetară din decembrie 2018.

Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași, continuă scandalurile cu angajații instituției, după ce în ultimele două luni juristul instituției și-a dat demisia, iar contabilul-șef a fost schimbat pe 21 ianuarie, prin scoaterea postului din organigramă.

Simona Alice Gogan, contabil-șef al Operei din Iași, a trimis un memoriu către mai multe instituții de control, printre care Curtea de Conturi și Ministerul Culturii, în care o acuză pe Beatrice Rancea că a cheltuit după bunul plac 2 milioane de lei din suma de 2,95 de milioane primită de Operă la rectificarea bugetară din decembrie 2019, invocând serii și numere de facturi, data la care au fost semnate etc, conform Libertatea.

Beatrice Rancea, acuzată că cheltuit în mod nejustificat 2 milioane de lei

Ar fi vorba despre achiziții făcute fără referate de necesitate, 70 de contracte de colaborare antedatate sau plăți care diverși furnizori fără să existe nici un contract încheiat. Beatrice Rancea este acuzată că a menținut constant o stare de presiune asupra angajaților, prin amenințări cu „destituirea sau retrogradarea”. Astfel s-a ajuns, susține Simona Alice Gogan, la falsificarea unor documente.

O altă acuzație adusă de Simona Gogan, contabilul şef al Operei din Iaşi, managerului Beatrice Rancea ar fi modul în care a dispus cheltuirea suplimentării de buget primită de instituţie în decembrie 2019.

Din cele aproape trei milioane de lei veniţi de la Ministerul Culturii, două milioane de lei ar fi mers pe achiziţia unor bunuri. Este vorba despre zeci de televizoare, frigidere, maşini de spălat, aspiratoare şi laptopuri pentru care nu au fost întocmite rapoarte de necesitate şi, după cum scrie contabila în memoriu, care nu s-ar afla în magazia Operei, informează europafm.ro.

Contabila Simona Gogan mai scrie că tot din dispoziţia lui Beatrice Rancea, în decembrie 2019, s-ar fi facuturat 120.000 de lei către o firmă, fără a exista un contract încheiat cu aceasta la momentul plăţii.

Un alt aspect penal, scrie Simona Gogan, ar fi antedatarea a zeci de contracte de colaborare, cu diferite persoane, unele dintre acestea nepretând niciun fel de activitate pentru instituţie. Mai mult, la ordinul lui Rancea s-ar fi dat numere de ordine într-o periodă fără acoperire bugetară, adică, când nu se puteau face angajări.

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să intre în legătură cu Beatrice Rancea pe parcursul zilei de ieri, fără a reuşi să vorbească direct. Reprezentanţii instituţiei culturale spun însă că acuzaţiile aduse de Simona Alice Gogan sunt false, fiind o formă de răzbunare pentru faptul că aceasta nu mai este angajată a Operei. „La Opera din Iaşi nu există nicio ilegalitate“, a transmis Beatrice Rancea. Reprezen­tanţii Operei spun că aceasta va reveni zilele următoare cu un răspuns punctual la fiecare dintre aceste acuzaţii. 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1