Aimée Iacobescu, la cuțite cu Oana Pellea: „Ea nu are meritele mele”

clipboard01.jpg

aimee iacobescu oana pellea bani
Iacobescu s-a luat de Pellea, doar pentru că fiica lui Amza a distribuit un editorial pe Facebook
Foto: cinemagia.ro/arhiva personală

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Actrițele Aimée Iacobescu (69 de ani) și Oana Pellea (53 de ani) sunt la cuțite, după ce fiica lui Amza a distribuit un editorial pe pagina sa de Facebook, de pe yorick.ro, în care era titrat „Doamna Aimée Iacobescu, în timp ce dvs. muriți de foame cu 3.500 de lei pe lună, actorii tineri huzuresc cu 1.000”. Deranjată până peste cap de acest gest, Iacobescu a ținut să iasă în față și s-o atace pe Pellea, susținând că și tatăl ei ar fi putut fi în aceeași situație cu ea.

Potrivit editorialului semnat de criticul de teatru Monica Andronescu, premiată de Uniter în 2012, Aimée Iacobescu face doar circ „defilând cu sărăcia ei și împungându-și mama să dea declarații ca să stoarcă lacrimi”: „S-a dus la toate televiziunile și s-a plâns pe unde a putut că nu-i ajune pensia. Că moare de foame și că UNITER nu-i dă indemnizația de merit, care, pare-se, are scoate-o din mizerie (...)Aşadar, doamna Aimée Iacobescu, dumneavoastră ieşiţi pe post şi vă plângeţi că 3500 de lei pe lună sunt bani puţini şi că muriţi de foame. Ce credeţi că gândeşte un actor tânăr – adică la vreo 30 de ani – care nici nu visează să câştige banii ăştia? Un lector universitar are aproximativ 1700 de lei brut. Repet, brut, nu net! Un actor angajat într-un teatru, în caz că nu ştiaţi, are un salariu de aproximativ 1000 de lei. 1000 de lei din care trebuie să-şi plătească cel mai sigur o chirie, o întreţinere, să-şi ia şi ceva de mâncare (opţional…) şi, dacă cumva răceşte, e ghinionul lui… că şi ceaiurile sunt scumpe).

Oana Pellea susține această opinie, drept urmare actrița a distribuit editorialul pe pagina ei de Facebook, fapt ce a deranjat-o foarte tare pe Aimée Iacobescu, care a ieșit din nou să dea o declarație, în care s-a lăudat cu meritele ei.

„Oana Pellea nu are meritele mele”

„E vorba de invidie și de răutate... Sunt bolnavă și am un diagnostic foarte rău. Pensia mea nu e de 3.500 de lei, plus că mulți nu știu câte decorații și merite am. Mai bine Oana Pellea s-ar gândi că dacă tatăl ei trăia, putea ajunge în situația mea. Sau s-ar putea întreba de ce maestrul Radu Beligan nu primește indemnizație de merit de la UNITER. Am jucat cu Amza Pellea în «Osânda», film care a fost premiat și pentru care am fost premiată, iar acum fiica lui mă «înjură». Să spună de ce am jucat eu cu taică-său și să se gândească la faptul că va ajunge și ea la pensie și va avea poate o pensie mai mică decât a mea, pentru că nu are meritele mele”, a declarat Aimée, pentru ziarul Ring.

Totodată, fiind comparată în editorialul citat cu actorii tineri, actrița a ținut să spună că în primii ani de teatru câștiga și ea foarte puțin: „În primul an de teatru, și eu aveam salariul 700 de lei și mă descurcam cu acești bani. Apoi venitul s-a majorat datorită meritelor mele, pentru că domnul Radu Beligan ne mărea salariul în funcție de cât jucam la teatru, câte filme realizam și cât de multe apariții TV aveam. Să nu mă mai bage nimeni în niciun fel de categorie de actori, pentru că mulți n-au fost șefi de promoție, n-au Meritul Cultural în grad de comandor și nu sunt societari de onoare ai TNB. Ca să fii societar la TNB, trebuie să ai niște merite deosebite, să faci parte din cea mai înaltă categorie de actori. Eu n-am cerșit, ci am cerut un drept al meu. N-am discutat ce dă statul și cât dă statul. Mie atâta îmi dă. După 44 de ani de muncă, am această pensie (de 2.040 de lei n.r.). Iar pe ea n-o interesează medicamentele”.

„Oamenii de teatru se înjură și se invidiază” 

„Personal, nu o cunosc pe Oana Pellea. O știu de când era mică și filmam cu Amza la «Haiducii». E cel mai urât lucru că oamenii de teatru, în loc să fie solidari, se înjură și se invidiază. Duduia care a scris editorialul nu a înțeles că nu ceream nimic altceva decât meritul meu. Ea a luat cumva vreun premiu în domeniu? Nu putem fi comparate, ne despart 44 de ani de carieră, decorații și merite deosebite. Nu e normal să mă compare nimeni cu cineva care acum termină institutul de teatru. Vârsta nu e o calitate, contează talentul și priza la public. Când va avea aceeași priză la public, decorațiile și CV-ul meu, atunci să scrie asemenea lucruri. Nimeni nu se leagă de CV-ul meu, de decorații, de situația mea, toți se leagă de bani. N-am cerut bani, ci o indemnizație de merit, ceea ce e cu totul altceva. Meritam această indemnizație de mulți ani, dar n-am știut de ea”, a mai spus Aimée Iacobescu, pentru sursa citată.

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

 • aimee iacobescu madalin voicu

  Vicepreședintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților consideră că toți artiștii de elită trebuie să primească indemnizații de merit, fără ca locurile să fie limitate. Mădălin Voicu (63 de ani) susține suplimentarea fondurilor de la bugetul de stat. Parlamentarul crede că declarația președintelui UNITER (Uniunea Teatreală din România) „este o prostie”. Ion Caramitru (73 de ani) a spus că artiștii trebuie să aștepte să moară un coleg din listă pentru a primi indemnizație de merit.

 • aimee iacobescu pensie bani saraca

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în centrul atenției după ce a povestit cum moare de foame cu pensia pe care o are. Actrița susține că ultima ei speranță ar fi fost Uniunea Teatrală din România, însă ajutorul a întârziat să apară. Președintele UNITER, Ion Caramitru (73 de ani), o contrazice. El susține că artista încasează lunar 3.487 de lei și că beneficiază și de pensia de urmaș a mamei sale.

 • aimee iacobescu

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a fost în atenția presei în ultimele zile după ce a declarat că moare de foame cu o pensie de 2.040 de lei, din care nu îi mai rămâne nimic deoarece trebuie să dea toți banii pe medicamente. Actrița spera să primească o îndemnizație de merit de la UNITER (Uniunea teatrală din Romania), însă aceasta a întârziat să apară. Mulți oameni au fost impresionați de povestea artistei și au făcut donații pentru a o ajuta.

 • aimee iacobescu draga olteanu matei

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în atenția publică după ce a mărturisit că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei pe care o primește lunar. Foștii ei colegi de scenă au început să o critice aspru. Printre aceștia se numără Draga Olteanu Matei (82 de ani), care o critică dur pe Aimée, spunând că nu e de acord cu „văicăritul ei în piața publică”.

 • Cu decenii în urmă, Aimée Iacobescu (69 de ani) strălucea pe marile scene ale teatrului şi filmului românesc. Astăzi, actriţa se confruntă cu probleme mari de sănătate, iar banii de medicamente îi ajung cu greu.

 • aimee iacobescu bani uniter indemnizatie

  Aimée Iacobescu (69 de ani) este în război deschis cu Uniunea Teatrală din România. Actrița a ajuns în atenția presei în ultimele săptămâni, după ce s-a plâns că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei și că ar fi trebuit să primească o îndemnizație de merit de la UNITER, care a întârziat să apară. Președintele Ion Caramitru i-a spus să mai aștepte să moară din beneficiarii actuali.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5