Aimée Iacobescu: „Actorii plătiți de UNITER n-au premiile mele”

aimee_iacobescu_main.jpg

aimee iacobescu bani uniter indemnizatie
Actrița este foarte supărată că nu a primit o îndemnizație de merit
Foto: cinemagia.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Aimée Iacobescu (69 de ani) este în război deschis cu Uniunea Teatrală din România. Actrița a ajuns în atenția presei în ultimele săptămâni, după ce s-a plâns că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei și că ar fi trebuit să primească o îndemnizație de merit de la UNITER, care a întârziat să apară. Președintele Ion Caramitru i-a spus să mai aștepte să moară din beneficiarii actuali.

După scandalul uriaș pe care l-a iscat actrița Aimée Iacobescu în jurul indemnizațiilor de merit oferite actorilor, UNITER a fost forțat să publice lista actualizată a beneficiarilor. Astfel, 153 de astfel de indemnizații sunt acordate unor personalități ale vieții teatrale românești. Legea nr.118 din 15 martie 2002 pentru instituirea indemnizației de merit prevede că aceasta se acordă personalităților de prestigiu din România pentru realizări deosebite, potrivit ziarului Ring. Comisia Națională pntru Acordarea Indemnizației de Merit este alcătuită din președintele Academiei Românie, președinții comisiilor de cultură și ai comisiilor de muncă din Camera Deputaților și din Senat, ministrul educației, ministrul culturii, ministrul educației și cercetării, ministrul ineretului și sportului și președinții uniunilor de creație recunoscute de Asociația Națională a Uniunilor de CreațIe.

Aimée Iacobescu a depus o cerere pentru a primi îndemnizația de merit în urmă cu doi ani, însă ajutorul nu a venit. Actrița a parcurs fiecare nume din lista UNITER care beneficiază de îndemnizații de merit și a ajuns la concluzia că trei sferturi din aceștia „sunt mai puțini cunoscuți decât ea.

„Îi ştiu pe cei mai mulţi de pe listă, dar trei sferturi sunt necunoscuţi publicului, n-au făcut câte filme am făcut eu, n-au fost şefi de promoţie, n-au fost chemaţi nominal în străinătate cu filmele realizate, n-au jucat cu actori străini ca mine, n-au lucrat cu regizori străini ca mine, n-au premiile şi distincţiile mele, n-au fost ca mine la Festivalul de Film de la Moscova în 1977... E evident pentru oricine că sunt mai puţin cunoscuţi decât mine. Se pare că UNITER dă indemnizaţiile de merit pe sub mână. Nu e adevărat că n-am loc pe această listă, cum mi-a spus Ion Caramitru, ci aş fi avut 10 locuri dacă s-ar fi procedat corect!”, a declarat Aimée Iacobescu, pentru sursa citată.

Totodată, actrița este de părere că UNITER trebuie să reevalueze neapărat dosarele pentru acordarea îndemnizațiilor: „ Trebuie reluate toate dosarele şi CV-urile şi refăcută corect lista cu indemnizaţiile de merit. Tamara Virginia Creţulescu şi-a depus cererea după mine şi primeşte aceşti bani, Ilinca Tomoroveanu (membră în comisia de lucru UNITER – n.r.) şi-a dat singură indemnizaţie de merit... Şi ce ruşine că Radu Beligan nu e pe listă! Indemnizaţia se acordă la cerere, dar dacă Beligan e mândru şi nu vrea să ceară, UNITER ar trebui să i-o acorde, ca excepţie măcar, din oficiu. Pe listă ar trebui să mai existe Cezara Dafinescu, Violeta Andrei, Maia Morgenstern şi Medeea Marinescu, plus alte nume mari ale teatrului”.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

 • aimee iacobescu pensie bani saraca

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în centrul atenției după ce a povestit cum moare de foame cu pensia pe care o are. Actrița susține că ultima ei speranță ar fi fost Uniunea Teatrală din România, însă ajutorul a întârziat să apară. Președintele UNITER, Ion Caramitru (73 de ani), o contrazice. El susține că artista încasează lunar 3.487 de lei și că beneficiază și de pensia de urmaș a mamei sale.

 • aimee iacobescu draga olteanu matei

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a ajuns în atenția publică după ce a mărturisit că moare de foame cu pensia de 2.040 de lei pe care o primește lunar. Foștii ei colegi de scenă au început să o critice aspru. Printre aceștia se numără Draga Olteanu Matei (82 de ani), care o critică dur pe Aimée, spunând că nu e de acord cu „văicăritul ei în piața publică”.

 • Aimee Iacobescu a reacţionat după ce reprezentanţii UNITER (Uniunea Teatrală din România) au dat publicităţii un comunicat în care spuneau că actriţa are o pensie de 3.487 de lei. Actriţa de 69 de ani a explicat care sunt exact cheltuielile lunare şi cum se descurcă cu banii ea şi mama ei.

 • aimee iacobescu

  Aimée Iacobescu (69 de ani) a fost în atenția presei în ultimele zile după ce a declarat că moare de foame cu o pensie de 2.040 de lei, din care nu îi mai rămâne nimic deoarece trebuie să dea toți banii pe medicamente. Actrița spera să primească o îndemnizație de merit de la UNITER (Uniunea teatrală din Romania), însă aceasta a întârziat să apară. Mulți oameni au fost impresionați de povestea artistei și au făcut donații pentru a o ajuta.

 • Cu decenii în urmă, Aimée Iacobescu (69 de ani) strălucea pe marile scene ale teatrului şi filmului românesc. Astăzi, actriţa se confruntă cu probleme mari de sănătate, iar banii de medicamente îi ajung cu greu.

 • aimee iacobescu

  În urmă cu numai o zi, joi (26 noiembrie), actrița Aimée Iacobescu (69 de ani) declara presei că trăiește în mizerie, având o pensie mică pe care o cheltuiește pe medicamente și facturi. Aceasta condamna UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru faptul că nu primește indemnizația de merit, mai ales în contextul în care are în spate 40 de ani de activitate pe scena Teatrului Național București.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5