Adela Mărculescu, singură la 80 de ani: «Sora mea, sufletul meu pereche»

2-3-bd-1.jpg

Adela Mărculescu este în continuare activă, joacă în mai multe piese de teatru şi predă la facultate
Foto: Arhiva personală

Fermecătoarea actriţă din „Declaraţie de dragoste” şi „Alo, aterizează străbunica” împlineşte 80 de ani pe 21 decembrie. Peste 50 de ani de film şi teatru, pe care i-a petrecut pe scenă, alături de actori mari.

Adela Mărculescu nu prea acordă interviuri, însă pentru Click! şi-a deschis sufletul. Ne-am întâlnit cu vedeta „acasă” la Teatrul Naţional, acolo unde va fi sărbătorită în seara în care va împlini 80 de ani, pe scenă, viaţa ei, după ce joacă în piesa „Idolul şi Ion Anapoda”.

Click! Cum sărbătoriţi ziua de naştere, mai ales că împliniţi 80 de ani?  

2-3-bd-2.jpg

În copilărie, alături de sora ei, Olga Mărculescu

Adela Mărculescu: Mă întrebi cum sărbătoresc? Cu prieteni alături şi cu sufletul la purtător. 80 de ani spui? Poate... da, adevărat, dar ştii, nu-mi număr anii niciodată. Şi, în general, nu număr mai nimic. Uneori... banii. Şi dacă m-aş gândi astăzi la... cei 80 de ani... aş plânge în urma părinţilor mei, a prietenilor care s-au dus acolo sus, pentru tot ceea ce se întâmplă în jur... şi, nici nu înţeleg DE CE? Şi mi-aduc aminte de spusele...nu mai ştiu ale cui, dar sunt rezultatul unei vaste experienţe – e vorba de un popor întreg: cea mai grea şcoală e şcoala vieţii. Nu ştii în ce clasă eşti şi nici nu poţi să copiezi. Aşadar îmi iau sufletul cu mine şi trec înainte printre prieteni, cu speranţă, spre lumină. Privesc veşnic spre lumină. Şi, încă o dată, nu număr nimic.

2-3-bd-3.jpg

Adela Mărculescu a fost frumoasă şi în adolescenţă

Ce vă doriţi pentru anul care vine?

Sănătate. Sănătate. Sănătate. Pentru cei din jurul meu. Pentru sufletul meu pereche – sora mea. Pentru mine. Să mă sui pe scenă. Să primesc aplauze. Să aduc bucurie. Linişte. Speranţă. Pentru cei care vin să mă vadă, să ne vadă.

Sunteţi mereu pe scenă. În câte piese jucaţi?  

Şi chiar mi se împlinesc dorinţele – la Teatrul Naţional, la Teatrelli, la Metropolis – 10 spectacole. Cu colegi din toate generaţiile, ne iubim, ne respectăm, ne bucurăm unii de alţii. Iarăşi bucuria! Se repetă. Aşa-i? Asta e. BUCURIA.

Care a fost rolul cel mai drag?

2-3-bd-4.jpg

Aşa arăta coperta cărţii „Adela” scrisă de sora sa şi Ion Moldovan

Rolul cel mai drag... totdeauna cel ce va urma. Cel la care visezi. Cele care au fost îţi lasă amintiri de neşters...frumoase, pline de duioşie, de mulţumire. Sunt ca iubirea cea adevărată. Dar cel ce va urma? Şi...pentru toţi va urma surpriza. Nu o dezvălui. Veţi vedea. 

Care e secretul frumuseţii dumneavoastră?

Secretele frumuseţii? Mulţumesc iar şi iar pentru ce vedeţi...sau vi se pare că vedeţi...oricum n-am nici un merit aici. Totul vine de la mama. De la strămoşii greci. Uniţi cu strămoşii români. Au fost oameni frumoşi. Iar mama – superbă. Sper s-o moştenesc întrutotul. Frumuseţea adevărată ţi-e dată de suflet. De aici porneşte tot. De la bunătate... de la frumuseţea faptelor tale. I-am moştenit chipul. Vreau să-i moştenesc  sufletul. Vreau. Şi vreau să pot.

Cum reacţionează publicul când vă vede pe stradă? 

Când adevărul adevărat este în tine ca actor pe scenă, publicul te iubeşte şi reacţionează cu bucurie totdeauna la întâlnirea cu actorul. Asta cred că este şi explicaţia pentru care pe stradă, în locuri publice, ba chiar şi în Grecia sau la Ierusalim – la Zidul Plângerii – mă bucur când vin oamenii să-mi vorbească. Eu îi respect întotdeauna. Uneori ţi-e sufletul atât de greu, nu-ţi vine nici să zâmbeşti...şi dintr-odată te trezeşti. Ai în jur oameni care te cunosc, te iubesc, se bucură că te văd.

Ce ne puteţi spune despre familia dumneavoastră?

2-3-bd-5.jpg

Alături de un coleg drag, inegalabilul Florin Piersic!

Familia mea consanguină... e numai sora mea. O diferenţă de câţiva ani, ea mai mică, eu mai mare, ea ”prosticica”, eu ”artista”, ea, primul meu spectator la primele mele spectacole în curtea casei, noi două pe care mama ne-a lăsat una alteia şi ne-am redescoperit. Şi ”prosticica” a crescut şi acum câţiva ani în urmă, printre cărţile ei, mi-a dăruit „ADELA” – cartea vieţii mele de o parte şi de cealaltă a cortinei, atât de adevărată, punctând etapele vieţii mele cu cea mai fermecătoare probitate. Frăţeşte. Loial. Natural. Simplu şi spontan. Ea şi prietenul nostru Ion Moldovan mi-au făcut o mare, mare surpriză. Şi ştim amândouă acum să punem la ”puşculiţă” cum zic eu, vorbe, amintiri, clipe, peste vorbe, amintiri, clipe, să ni le povestim, să ne bucurăm de toţi cei care, în amintirea noastră, rămân tineri şi frumoşi, pentru că timpul trece, dar ce-i frumos în suflet nu piere. Şi de aia umblăm cu sufletul la purtător.

Joacă acum în 10 piese de teatru

Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 în Aiud şi apoi s-a mutat la Bucureşti. Are o soră mai mică şi a fost căsătorită de două ori! Primul soţ a fost regizorul Miron Niculescu, iar cel de-al doilea actorul Emerich Schaffer. La un moment dat, acesta a părăsit România, iar actriţa a rămas singură.  A debutat în film în 1965 în “Serbările galente”, apoi a jucat în pelicule ca “Hyperion”, “Dumbrava minunată”, “Declaraţie de dragoste”, “Primăvara bobocilor”, “Să-ţi vorbesc despre mine” sau “Păcală se întoarce”. Acum joacă în 10 piese de teatru, predă tehnica vorbirii la facultate şi e foarte activă.   

Loading...