Actorul Ştefan Sileanu a murit la 80 de ani. Era cunoscut pentru rolul din «Vlad Țepeș»

astazi-e-ziua-ta-stefan-sileanu-18434480.jpg

Ștefan Sileanu a murit la 80 de ani

Actorul Ştefan Sileanu, cunoscut publicului pentru rolul titular din "Vlad Ţepeş" (1979), a murit la vârsta de 80 de ani, așa cum a declarat fiica acestuia.

Potrivit Radio România, actorul a suferit un infarct sâmbătă, a declarat fiica sa Ana Sileanu, infarct care condus spre încetarea funcțiilor vitale, potrivit news.ro

S-a născut la Cislău (Buzău) în 15 noiembrie 1939. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" (promoţia 1965), după ce a renunţat la cei doi ani de studiu la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”. 

A fost actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi la Teatrul Nottara din Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994.

Cine a fost Ștefan Sileanu

Pasionat de pictură, un artist desăvârşit, Ştefan Sileanu spunea despre sine: "Nu sunt credincios, un habotnic, dar cred foarte tare în frumuseţea vieţii, încerc să exprim treaba asta în pictură şi în relaţiile pe care le am cu oamenii. Am cunoscut oameni extrem de valoroşi, aşa cum spuneţi, şi de câte ori deschid o expoziţie îi pomenesc pentru că au însemnat enorm pentru mine. Într-o ordine aleatorie aş zice Florin Niculiu, un pictor excepţional, Corneliu Baba, pe care l-am cunoscut şi care m-a ajutat enorm în tinereţe, Ţuculescu, la care am şi locuit trei ani şi care m-a îndrumat şi m-a făcut să iubesc muzica. Pe urmă Alexandru Moscu, care era directorul Muzeului Aman şi crease în jurul lui un cerc de cultură, era o gazdă extraordinară şi se adunau oameni de cultură, pictori, muzicieni", scrie AaRC. 

A jucat la început la Cluj şi la Târgu Mureş, apoi, din 1976, la Teatrul ''Nottara'' din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei artistice. Aici a jucat în piese precum "Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă'' de Horia Lovinescu, ''Zodia turnătorului'' de Jean-Claude Carriere, titlu sub care regizorul Octavian Greavu a reunit piesele ''Girodina'', ''Circuitul normal'' şi ''Uşa'' ale dramaturgului francez Jean-Claude Carriere, ''Război şi pace'' după Tolstoi (rolul prinţului Andrei Bolkonski), ''Pădurea'' de Alexander Ostrovski (regizor Tudor Mărăscu), în care a jucat alături de fiica sa, Ana-Maria Sileanu, potrivit Cinemagia.

Loading...

Citește și

  • La doar 34 de ani, fiica actorului Ştefan Sileanu are o poveste de viaţă cutremurătoare. Căsătorită cu un medic român, stabilit în Suedia, aceasta a decis să divorţeze atunci când soţul ei a vrut să se mute într-o tabără de hippioţi. Ana Maria şi-a luat fiul cel mare şi s-a întors în România, dar tatăl lui l-a răpit. De două luni, actriţa şi-a văzut copilul doar prin webcam.

  • Marele actor Ştefan Sileanu trece printr-o situaţie grea pentru orice părinte. În primăvară, nepotul său în vârstă de cinci ani a fost răpit din curtea unor vecini. Un bărbat a coborât dintr-o maşină, a luat băiatul şi dus a fost. Cel care a pus la cale tot acest scenariu demn de filmele poliţiste este chiar ginerele său, care locuieşte în Suedia.