Actorii, la mare căutare în decembrie

8-vzcxzedete-1.jpg

 Ioana Ginghină
Luna aceasta, Ioana Ginghină e Crăiasa Zăpezii, pentru copii

Dacă Revelionul este al cântăreţilor, pentru concertele organizate la petreceri publice sau private, Craciunul este al actorilor. Costumaţi în Moşi Crăciun, elfi, spiriduşi sau crăiese ale zăpezii, cu tolba plină de jocuri şi poveşti pentru copii, ei îşi mută scena în grădiniţe, companii private sau chiar acasă la tine. În decembrie, actorii sunt la mare căutare, iar agenda lor este plină până la refuz.

Oricine îl poate întruchipa pe Moş Crăciun, însă nu cu atâta haz cum o fac actorii de profesie. Unii interpretează acest rol în fiecare an şi sunt atât de solicitaţi, încât trebuie “arvuniţi” încă din octombrie. Săptămâna viitoare încep primele serbări de Crăciun în şcoli şi grădiniţe, iar “Moşii” au program artistic în absolut fiecare zi, până în seara de Crăciun. Încă mai este loc în agenda lor aşa că, dacă vrei un Moş cu har, trebuie să-ţi faci rezervare. Preţurile sunt extrem de variate şi pentru toate buzunarele.

Pentru Ioana Ginghină, decembrie este luna în care are cel mai mult de lucru. Dar şi câştigă înzecit. A început în urmă cu 4 ani proiectul MiniArtShow, gândit pentru copiii de 0-3 ani. “La vremea aceea, având o fetiţă de această vârstă, eram frustrată că nu există alte activităţi decât parcurile şi mallurile. Am început să fac eu programe pentru copii aşa mici, între timp mi-am extins publicul ţintă până la 13-14 ani. Acum am angajaţi cu carte de muncă şi facem spectacole interactive şi ateliere pentru sute de copii. Cele mai bune perioade sunt de 1 iunie, de Paşte şi de Crăciun. Sunt full în decembrie. De pe 6 avem aproape zilnic evenimente, inclusiv în weekend. Şi dacă o să mai apară, nu spun nu”, râde actriţa. 

8-vedzxcxzcete-2.jpg

Ioana Ginghina
Aici, în rol de spiriduş

Tariful ei variază în funcţie de complexitatea show-ului şi de numărul de actori participanţi. Doar un Moş Crăciun costă 100 de euro, iar organizarea unui întreg eveniment de Crăciun, cu animatori, make-up artişti pentru picturi pe faţă, poate ajunge la mii de euro. “Peste două săptămâni am un eveniment mare, pentru 160-180 de persoane, la care ne ocupăm inclusiv de amenajarea spaţiului şi de mâncare. Tariful e aici de 3.000 €. Oricum, după ce plătesc colaboratorii, angajaţii, consumabilele şi impozitele, rămân în mână cu sume cuprinse între 50 şi 1.000 de euro”, explică Ioana.

«Ne-am pregătit costumele din septembrie»

Radu  Ciobănaşu

Radu Ciobănaşu, actor în trupa Improvisneyland, colaborator la Teatrul Naţional din Bucureşti şi iniţiator al proiectului Giumbuşluc Party, şi-a pregătit costumul roşu şi barba albă încă din septembrie. “Jobul” de Moş nu se face oricum. Iar Radu ţine la toate detaliile – apariţie, voce, spaţiul în care intră. Joacă rolul Moşului din 2007 şi fiecare întâlnire cu cei mici a fost una de suflet. „În cadrul Giumbuşluc Party suntem 12 actori de la mai multe teatre din Bucureşti. De Crăciun, fiecare are câte un rol – de elf, zână, crăciuniţă, bulgăraş etc. Nu avem neapărat un scenariu dinainte stabilit. Rulăm peste 300 de jocuri de animaţie, ne adaptăm, improvizăm, astfel încât tot momentul să aibă priză atât la copii, cât şi la părinţi”.

Şi pentru Radu a început nebunia, în această perioadă. Spectacolele trupei lui se ţin din grădiniţe până în ministere şi mari corporaţii. Dacă e obositor? Evident! Dar şi satisfacţiile sunt pe măsură. „Trăiesc Crăciunul amplificat şi mă simt norocos”, spune Radu Ciobănaşu care, pe lângă teatru şi cele două trupe în care activează, joacă şi în filme, în reclame şi susţine traininguri de improvizaţie pentru copii şi adulţi. Dacă vrei să-l „închiriezi” de Crăciun, fă rezervare cu 3-4 zile înainte. Tariful pentru un personaj/actor variază între 300 şi 500 de lei.

Îl recunoşti? E Gogoaşe din «Trăsniţii»

Constantin  Zamfirescu

Ca în fiecare an, în această perioadă, telefonul lui Constantin Zamfirescu, alias “Gogoaşe” din “Trăsniţii” (Prima TV), începe să sune şi ofertele să curgă. Zamzu, cum îi spun prietenii, joacă rolul Moşului de circa 20 de ani. Acum are clienţi fideli - grădiniţe, prieteni care îl vor doar pe el. “Am încercat, şi zic eu că am reuşit, să nu fiu doar un personaj care scoate din sac cadourile şi le împarte. Rotofei ca Moşu’ sunt, chef de joacă am, memoria cântecelor şi poeziilor din copilărie e la locul ei, deci îmi intru uşor în rol. Încă din octombrie au început rezervările. Am opt grupe de copii la grădiniţe cărora le voi bate-n geam, puştii personalului de la Ministerul Transporturilor mă vor aştepta ca în fiecare an, la 4 prieteni voi merge acasă, iar lista e încă deschisă”, spune actorul.

Când seara, obosit, dar fericit, încheie câte o vizită, se urcă în maşină, deschide radioul pe muzică de colinde şi, în drum spre casă, mai face cu mâna câte unui copil, la semafor. “Nu-mi ies din personaj. Până acasă aşa merg, că doar sunt Moş Crăciun”.

8-vedetxzcve-5-constantin-zamfirescu1.jpg

Constantin  Zamfirescu
Constantin Zamfirescu îmbracă în fiecare an costumul Moşului
Loading...
 
 

Citește și

  • Are 5 tone, şi peste 10.000 de ornamente. Lucrările la el au început în urmă cu o săptămână şi a fost nevoie de trei macarale şi 50 de oameni pentru ca bradul de Crăciun din Dallas să poată câştiga titlul de cel mai frumos din acest an. În SUA, competiţia brazilor face parte din tradiţia de Crăciun.

  • mos nicolae este adevaratul mos craciun

    Sfântul Nicolae, renumit printre creştini pentru bunătatea sa, cunoscut drept Moş Nicolae şi sărbătorit în fiecare an la 6 decembrie, este adevăratul Moş Crăciun. Santa Claus din lumea anglofonă a apărut chiar prin deformarea cuvântului "Sinterklaas" care înseamnă Sfântul Nicolae. Unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, Nicolae a fost supranumit „Făcătorul de Minuni”, păstrând şi rolul de Moş Crăciun pentru copii.

  • reclama craciun

    Reclama realizată de o agenție de publicitate din Germania pentru un lanț de magazine a adunat în numai patru zile de când a fost postată pe Youtube peste 18 milioane de viziualizări. Cu un mesaj puternic, reclama a provocat multă emoție.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1