3 ani de la moartea lui Sebastian Papaiani. Marele actor a fost contabil la 17 ani

sebastian_papaiani_pacala-actor_roman.jpg

actorul roman sebastian papaiani in rolul pacala
Actorul Sebastian Papaiani a murit acum trei ani, la data de 27 septembrie 2016, în urma unui atac vascular cerebral. Împlinise 80 de ani
FOTO: cinemagia.ro

Au trecut deja 3 ani de când a murit marele actor Sebastian Papaiani. Plutonierul Căpşună din „BD la munte sau la mare”, Păcală, Gogu din „Nea Mărin miliardar” sau Ieremia din „Toate pânzele sus” sunt doar câteva din rolurile care l-au făcut celebru pe Sebastian Papaiani. Însă, la 17 ani, era contabil într-o farmacie. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Marele actor Sebastian Papaiani ar fi împlinit vârsta de 83 de ani, pe 25 august, dar ne-a părăsit la data de 27 septembrie 2016. Avea 80 de ani.

Actorul Sebastian Papaiani a murit acum trei ani, la data de 27 septembrie 2016, în urma unui atac vascular cerebral. Împlinise 80 de ani de viață și peste 50 de ani de activitate. Ne-a lăsat rolurile memorabile Păcală, Plutonier Căpșună din Brigada Diverse, Lampă din ”Pistruiatul”, Ieremia din ”Toate pânzele sus”.

Sebastian Papaiani, biografia

Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti. Tatăl său, Alecu Papaiani, era grec de origine, se numea Papayannis.

La 17 ani, Sebastian Papaiani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl îndeamnă să devină actor. A absolvit, în 1960, Institutul de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti. În 1961, şi-a făcut debutul în producţia cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', iar în 1963 joacă în comedia regizorului Geo Saizescu ''Un surâs în plină vară''.

Filmează an de an, însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu acelaşi nume (1974). 

Deosebit de talentat, şi-a câştigat popularitatea şi simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar şi prin cele în care a abordat şi registre mai grave.

Cum a ajuns Sebastian Papaiani actor

”Am ajuns la actorie datorită doamnei Crina Cojocaru. Lucram la «Centrofarm» Piteşti şi eram un copil bun la toate. Ca fiecare întreprindere care se respecta, aveam o trupă de teatru. Eu nu făceam parte din ea. Acolo era îndrumător o femeie foarte frumoasă, Crina Cojocaru, o fostă Miss România. Pe mine m-au trimis să iau sifoane şi când m-am întors cu ele în sală am vrut să fac pe grozavul, le-am ridicat şi apa din ele a ţâşnit. Doamna Crina Cojocaru mi-a văzut mimica feţei şi s-a dus la tata să-l roage să mă lase să dau la actorie. Prima decoraţie pe care am pri­mit-o este de la Festivalul Pelicanul, care avea loc la Mamaia. Era o medalie de plumb, grea de tot. Îmi rupea reverul de la cămaşă când trebuia să o port. Medaliile mele sunt aplauzele”, a povestit maestrul Sebastian Papaiani, pentru adevarul.ro.

Sebastian Papaiani, familia

A fost căsătorit cu actrița sibiană Eugenia Giurgiu Papaiani cu care are un fiu Sebastian (Basti ) dar, când acesta avea 5 ani actorul a lăsat familia și scena Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu pentru a juca alături de mari actori ai teatrelor bucureștene.

Când fiul sau împlinea 10 ani a câștigat custodia acestuia, dar cei doi nu s-au înțeles, băiatul a fugit în 1973/1974 la mama sa la Oradea. Cei doi s-au revăzut în 1987 când fiul era în armata și apoi în 2000, când Basti i-a comunicat tatălui că mama să a murit. Sebastian Papaiani nu și-a văzut nicodată nepotul, botezat tot Sebastian, stabilit în Germania.

"M-am căsătorit de două ori. Prima dată la 25 de ani şi am stat însurat trei luni. Nu ne potriveam. Rămăsese însărcinată. Poate de asta nici n-a ţinut. A doua căsătorie am făcut-o la 37 de ani, cu Marcela. Suntem şi acum împreună. Soţia mea nici nu vrea să-i spun numele la interviu pentru că zice că nu e din lumea noastră, a actorilor”, spunea marele actor pentru adevarul.ro, în 2016, înainte de a pleca dintre noi. A avut doi băieţi, primul, Sebastian, are acum 50 de ani și Alkys, de 40 de ani, director la o companie olandeză care are o filială în România.

Citește și:

Ultimul interviu cu Sebastian Papaiani: Amintiri despre „Toate pânzele sus”

Sebastian Papaiani nu mai poate să vorbească

Loading...
 
 

Citește și

  • Sebastian Papaiani a murit marți (27 septembrie). Avea 80 de ani şi grave probleme de sănătate. Actorul a suferit un atac vascular cerebral în această primăvară şi a rămas cu sechele pe care apropiaţii încercau să-l facă să le depăşească. Reporterii Click! s-au întâlnit ultima oară cu maestrul pe 15 aprilie şi au realizat un ultim interviu înainte ca bolile să-l doboare.

  • sebastian papaiani a murit

    Sebastian Papaiani a murit marţi (27 septembrie) la vârsta de 80 de ani după ce starea lui de sănătate se alterase în ultimele luni. Actorul a suferit un atac vascular cerebral în această primăvară şi a rămas cu sechele peste care apropiaţii încercau să-l facă să le depăşească.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1