VIDEO 10 ani fără Anca Parghel. Era convinsă că va învinge cancerul

România a rămas fără o voce excepţională. Anca Parghel a murit acum 10 ani, pe 5 decembrie 2008. Credea cu tărie că va învinge cancerul cu care se lupta de ceva vreme. Din păcate odioasa maladie i-a curmat viaţa, la doar 51 de ani.

Cântăreaţa de jazz, Anca Parghel, a decedat într-o zi de vineri, pe 5 decembrie 2008, la Spitalul Judeţean din Timişoara. Fusese diagnosticată în luna iunie 2008 cu o formă de cancer ovarian, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. În urmă cu câţiva ani, artista a mai fost diagnosticată cu cancer la sân şi după tratamente, boala a intrat în regresie.

Anca Parghel era convinsă că va învinge cancerul

Ar fi făcut orice sacrificiu să învingă nemiloasa maladie. Anca Prghel fusese internată în clinica de terapie naturistă şi medicină alternativă Nova Vita din Belgrad. La începutul lunii noiembrie 2008, Anca Parghel a fost internată la Spitalului Universitar de Urgenţă "Elias" în urma complicaţiilor apărute ca urmare a cancerului de care suferea de mai multe luni. În ciuda tuturor tratamentelor aplicate, boala şi-a continuat evoluţia ”cu prognostic sever”, după cum s-au exprimat medicii de la Elias.

Anca Parghel, biografia

Născută pe 16 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel a urmat liceul de muzică din Iaşi. Tot acolo şi-a continuat studiile, la Conservatorul de Muzică. Lucrarea sa de licenţă, un tribut adus unui legendar cântăreţ de jazz: "Charlie Parker un geniu al improvizaţiei", anunţa înclinaţia artistei spre acest gen muzical. Până în 1989 a predat canto, piano, şi improvizaţie la Conservatoarele din Bucureşti, Leipzig și Bruxelles, dar şi la seminarii din Germania, Austria, Belgia, sau Anglia. 

Anca Parghel s-a făcut remarcată în marile festivaluri de jazz începând din 1984. Urmează o listă lungă de concerte susţinute în România, Bulgaria, Germania, Belgia, Austria, Elveţia. Artista şi-a lăsat numele pe 18 albume, lansate de case de muzică din Europa şi chiar din Coreea de Sud. Vocea ei a fost comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald. A urcat pe scenă alături de nume celebre din jazz-ul mondial, precum Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, sau Johnny Răducanu. 

Anca Parghel, familia

Dragostea pentru muzică a insuflat-o şi celor doi fii ai săi, Ciprian Pargel şi Tudor Parghel, alături de care a cântat deseori.

Cei doi sunt băieții Ancăi Parghel și ai lui Virgiliu Parghel, un cunoscut pictor. Cu părinți artiști, Tudor și Ciprian nu ar fi putut să își aleagă o altă meserie. Ei au moștenit talentul muzical al mamei lor. Tudor a urmat Conservatorul în Belgia, apoi a predat improvizație timp de câțiva ani. În 2013, el a lansat prima piesă alături de trupa lui. Ciprian, băiatul mai mare al regretatei artiste, lucrează tot în domeniul muzical și are trei copii cu trei femei diferite.

Sursa: adevarul.ro

Loading...

Citește și