Ennio Morricone a murit. Compozitorul italian avea 91 de ani și era internat în urma unui accident

ennio-morricone-gettyimages-513009374.jpg

Ennio Morricone murit la vârsta de 91 de ani
foto: Guliver / GettyImages
Citeste tot despre: 

Ennio Morricone, unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, a murit în noaptea de duminică spre luni într-o clinică din Roma, la vârsta de 91 de ani, a anunţat agenţia Ansa, citată de News.ro

Compozitorul italian Ennio Morricone, celebru pentru coloanele sonore a numeroase filme, a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, la o clinică din Roma, relatează presa italiană. Potrivit larepubblica.it, compozitorul a căzut zilele trecute și a suferit o fractură de femur, în urma căreia a fost internat în spital. Înmormântarea lui Ennio Morricone va avea loc sâmbără, într-un cadru privat, „în respectul sentimentului de smerenie care i-a inspirat întotdeauna faptele”, a anunțat familia prin intermediul avocatului lor, Giorgio Assumma.

Ennio Morricone a murit „în zorii zilei de 6 iulie, la Roma, cu mângâierea credinței”, se mai arată în declarația familiei. Assumma mai arată că maestrul „și-a păstrat până în ultima clipă deplina luciditate și o mare demnitate”.

Ennio Morricone nu a vrut niciodată să se mute la Hollywood

Morricone s-a născut la Roma la 10 noiembrie 1928. A compus coloanele sonore pentru mai multe filme western regizate de Sergio Leone -  „Pentru un pumn de dolari”, „Pentru câţiva dolari în plus”, „Cel bun, cel rău, cel urât”, „Un pumn de dinamită” şi „Undeva, cândva în Vest”. În afară de „The Hateful Eight”, Morricone a fost nominalizat la Oscar de alte cinci ori, pentru coloanele sonore ale filmelor „Zile în paradis/ Days of Heaven” (1978), „Misiunea/ The Mission” (1986), „Incoruptibilii/ The Untouchables” (1987), „Bugsy” (1991) şi „Malena” (2000).

Între filmele a căror muzică îi poartă semnătura se află „Bătălia pentru Alger”, „Cinema Paradiso” şi „A fost odată în America”, şi a colaborat cu regizori celebri, precum Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Lina Wertmuller, Brian De Palma, Roman Polanski şi Oliver Stone.

În octombrie 2018, compozitorul Ennio Morricone a fost premiat pentru întreaga carieră, pentru creaţiile sale şi influenţa pe care o are asupra generaţiilor tinere, la festivalul Videocitta de la Roma. Morricone a refuzat mereu să se mute la Hollywood, în ciuda succesului înregistrat acolo. A refuzat să înveţe limba engleză şi spune că nu este un fan al aplauzelor şi nici al presei.

Loading...