Franco Zeffirelli a murit. Regizorul filmului „Isus din Nazaret” s-a stins la 96 de ani

franco-zeffirelli-a-murit.jpg

Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli a murit la 96 de ani
Foto: Getty
Citeste tot despre: 

Franco Zeffirelli a murit la 96 de ani, la reședința sa din Roma, sâmbătă (15 iunie). A fost unul dintre cele mai importante nume din istoria cinematografiei mondiale.

Franco Zeffirelli a fost considerat unul dintre cei mai buni regizori din Europa, cunoscut publicului român mai ales pentru pelicula „Iisus din Nazareth”; cu Robert Powell în rolul principal. Franco Zeffirelli a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic. De asemenea, în 1999 a fost recompensat cu cpremiul special al Festivalului internaţional de film ”Karlovy Vary”, iar în 2003 , premiul Festivalului internaţional de film de la Palm Springs pentru munca depusă în calitate de regizor.

Franco Zeffirelli a murit la reședința sa din Roma

„Ciao maestro (Adio, maestre n.r)”, a fost scurtul mesaj publicat pe site-ul fundației regizorului. Franco Zeffirelli, pe numele său complet Gianfranco Corsi Zeffirelli, s-a născut la Florența, în Italia, pe 12 februarie 1923 și a debutat ca regizor în anul 1957 cu pelicula "Camping", al cărui scenariu l-a și scris. De-a lungul carierei sale, Zeffirelli a mai realizat filme celebre precum "Callas Forever", "Tânărul Toscanini", "Romeo și Julieta", "La Traviata" sau "Un ceai cu Mussolini". Potrivit unor cercetători italieni, acesta a fost și un descedent al unei rude a renumitului Leonardo Davinci. 

Cum și-a petrecut regizorul ultimele clipe din viață

În ultimele clipe de viață, după suferinţa care i-a marcat ultimele luni de trai, alături de regizor s-au aflat cei doi fii ai săi adoptivi, Pippo şi Luciano, un medic şi preotul bisericii San Tarcisio, care i-a oferit binecuvântarea. Trupul său va fi depus la Capitoliu, în Roma, anunţă Il Messaggero. Regizorul urmează să fie îngropat în cimitirul Porte Sante din Florenţa, oraşul său natal.

Franco Zeffirelli a fost un regizor italian şi producător de film şi televiziune. Zeffirelli este şi un apreciat regizor de operă şi a fost membru al Senatului italian în perioada 1994-2001 din partea partidului de centru-dreapta Forza Italia.

Franco Zeffirelli a debutat ca asistent al regizorului Luchino Visconti şi a devenit cunoscut în 1968, graţie lungmetrajului "Romeo şi Julieta", care a primit patru nominalizări la premiile Oscar, însă mai ales graţie lungmetrajului din 1967 "Îmblânzirea scorpiei" - cu Elizabeth Taylor şi Richard Burton în rolurile principale. 

Loading...