Cannes 2019. “The Invisible Life of Eurídice Gusmão”, cel mai bun film la secţiunea Un Certain Regard

invisible-life-brazilian-cinema.jpg

Invisible Life of Eurídice Gusmão’ a câştigat Un certain regard

Regizorul brazilian Karim Ainouz a fost recompensat cu premiul Un Certain Regard vineri seara (24 mai), la Festivalul de FIlm de la Cannes pentru melodrama “The Invisible Life of Eurídice Gusmão”. Juriul secţiunii, prezidat de regizoare libaneză Nadine Labaki, a susprins cu alegeri eclective şi a premiat opt din celşe 18 filme din competiţie.

Karim Ainouz a fost, se pare, o alegere populară, iar filmul lui, o poveste a două surori care sunt separate de probleme de familie în Rio de Janeiro al anilor 1950, a fost pe placul publicului de la Cannes 2019, notează variety.com. 

karim-ainouz.jpg

Regizorul Karim Ainouz, alături de cele două actriţe din film, Julia Stockler şi Carol Duarte
foto: Getty

Pelicula este a doua regizată de brazilianul de 53 de ani, care a realizat şi numeroase documentare. Ainouz a fost prezent şi în 2012 în secţiunea Un Certain Regard, cu debutul regizoral, "Madame Sata". În discursul de vineri, el a vorbit despre problemele politice din Brazilia şi a mulţumit juriului care i-a acordat distincţia în timp ce ţara lui trece "prin ceva foarte, foarte greu, plin de intoleranţă". 

“The Invisible Life of Eurídice Gusmão” este acum considerat un potenţial candidat pentru "Cel mai bun film străin" la Oscar 2020, din partea Braziliei. 

Premiul Juriului a fost acordat realizatorului francez Oliver Laxe pentru "Fire Will Come". Laxe e şi el un cunoscut al festivalului de la Cannes: în 2016, debutul său regizoral, "Mimosas", a fost premiat la Săptămâna Criticilor.

Preferat de critici a fost şi Kantemir Balagov, un regizor rus de 27 de ani. El a luat Cel mai bun regizor pentru al doilea film al său, "Beanpole". 

Juriul Un Certain Regard a acordat şi un premiu special, Coup de Coeur, pentru două filme: “A Brother’s Love", al canadiencei Monia Chokri şi "The Climb", al regizorului american Michael Angelo Covino. 

Regizorul Albert Serra a primit premiul special al juriului pentru "Liberte", un film care însă a primit recenzii în mare parte negative. Un alt film care nu a impresionat criticii, “Joan of Arc", a francezului Bruno Dumont, a primit şi el o menţiune specială a juriului.  

Premiul pentru "Cea mai bună prestaţie actoricească" a fost înmânat Chiarei Mastroiani, fiica lui Catherine Deneuve şi a lui Marcello Mastroianni, pentru rolul ei din "On a Magical Night", a lui Christophe Honore. 

juriul-un-certain-regard-cannes-2019.jpg

Juriul Un Certain Regard: Lisandro Alonso, Marina Foïs, Nadine Labaki, Nurhan Sekerci-Porst şi Lukas Dhont
foto: Getty

Juriului Un Certain Regard a fost format din Nadine Labaki, alături de regizorii Lisandro Alonso şi Lukas Dhont, actriţa franceză Marina Foïs şi producătoarea germană Nurhan Sekerci-Porst.

Iată lista completă cu câştigătorii Un Certain Regard la Cannes 2019

  • Un Certain Regard: “The Invisible Life of Eurídice Gusmão” - Karim Aïnouz
  • Premiul Juriului: “Fire Will Come” - Oliver Laxe
  • Cel mai bun regizor: Kantemir Balagov, “Beanpole”
  • Cea mai bună prestaţie: Chiara Mastroianni, “On a Magical Night”
  • Premiul Special al Juriului: Albert Serra, “Liberté”
  • Menţiunea Specială a Juriului: “Joan of Arc” - Bruno Dumont
  • Coup de Coeur: “A Brother’s Love” - Monia Chokri; “The Climb” - Michael Angelo Covino

Palm d'Or se acordă pe 25 mai

Ceremonia de închidere a Cannes 2019 are loc sâmbătă seara, 25 mai, când se vor acorda cele mai importante disctinţii ale festivalului, printre care Palm d'Or. Corneliu Porumboiu se află în competiţie cu "Gomera", în care joacă Catrinel Menghia, însă nu pare să fie dat preferat pentru vreun premiu de critici. Printre preferaţi se află Pedro Almodovar cu "Dolor y Gloria" şi Celine Sciamma cu "The Potrait of a Lady On Fire". 

Loading...