Actorul Bruno Ganz, cunoscut pentru rolul lui Adolf Hitler, a murit la 77 de ani

bruno-ganz-a-murit.jpg

Bruno Ganz, aici în 2017, a murit la 77 de ani
foto: AFP
Citeste tot despre: 

Actorul Bruno Ganz, cunoscut pentru rolul lui Adolf Hitler din filmul Downfall (2004), a murit la 77 de ani, vineri (15 februarie), la casa sa din Zurich. Ganz, care s-a născut în Elveţia, a jucat preponderent în filme germane, dar şi în pelicule în engleză precut "The Reader" şi "Candidatul Manciurian"

Bruno Ganz a murit de cancer la colon

Bruno Ganz, probabil cel mai faimos actor elveţia, a murit la 77 de ani, fiind bolnav de cancer la colon, după o carieră lungă şi variată, conform bbc.com. A jucat rolul unui vampir în "Nosferatu the Vampyre" (1979), a lui Werner Herzog, iar apoi un înger în filmele "Wings of Desire" (1987) şi "Faraway, So Close!" (1993), ale lui Wim Wenders. A mai apărut în filme noir, precum "The American Friend" (1977) şi sci-fi, cum ar fi "The Boys of Brazil" (1978). Ultimul lui rol a fost în thriller-ul "The House that Jack Built", al lui Lars von Trier, din 2018. 

Scena cu el nervos în rolul lui Hitler l-a făcut faimos pe Internet

Însă cel mai cunoscut rol al lui Ganz a fost cel al lui Adolf Hilter din "Downfall", peliculă germană care spune povestea ultimelor zile al dictatorului, din buncărul lui din Berlin. Una dintre scenele care au devenit virale pe internet îl înfăţişează pe Ganz drept Hilter în timp ce are o criză de nervi şi a dat naştere la numeroase parodii. Filmul, numit "Der Untergang" în germană, a strâns 92 de milioane de dolari la box office şi a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin. 

Într-un interviu în 2005, Ganz a povestit că a petrecut patru luni pregătindu-se pentru rol şi a studiat documente istorice, dar şi comportamentul oamenilor bolnavi de Parkinson, de care era convins că a suferit Hitler. Însă el a spus că "nu pot spune că îl înţeleg pe Hitler. Chiar şi cei care au fost cu el în buncăr spun că nu au putut înţelege esenţa acestui om. Nu avea milă, compasiune, înţelegere pentru ceea ce au suferit victimele războiului". 

La momentul morţii, Ganz era posesorul prestigiosului inel Iffland. Cel care deţine acest inel cu diamante este considerat cel mai bun actor vorbitor de germană şi este ales de posesorul anterior, prin testament. Ganz îl avea din 1996 şi nu se ştie cum îl va da. 

Loading...