Totul despre vaccinarea antigripală gratuită

fetita_copil_vaccin_injectie_seringa_ursulet_medic_doctor_shutterstock_10934992.jpg

vaccin
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate pe adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru dr. Cristian Buşoi”
Foto Shutterstock
Citeste tot despre: 

Vaccinarea, alături de un regim de alimentaţie echilibrat, mişcare şi respectarea măsurilor de igienă, reprezintă o metodă extrem de eficientă de prevenire a gripei.

Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, răspunde astăzi întrebărilor dumneavoastră legate de imunizarea prin vaccin împotriva gripei sezoniere. Aflăm cine are acces gratuit la vaccinul antigripal şi cât costă dacă îl cumpăraţi din farmacii. 

Cine beneficiază de gratuitate

Ca în fiecare an, şi în 2015 campania de vaccinare gratuită se va derula cu ajutorul medicilor de familie, dar şi în spitale. Acces gratuit la vaccinul antigripal au persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Mai precis, persoanele trecute de 65 de ani, copiii între 6 luni şi 5 ani, bătrânii din centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice, femeile însărcinate, dar şi personalul medical. Tot din categoria de risc fac parte şi pacienţii care suferă suferă de boli cronice: boli respiratorii, metabolice sau cardiovasculare. Prin urmare, şi aceste persoane au dreptul la vaccinare antigripală gratuită. 

Ce trebuie să faceţi

Dacă vă aflaţi în categoria considerată vulnerabilă, tot ce trebuie să faceţi pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal este să vă prezentaţi la cabinetul medicului de familie şi să solicitaţi vaccinarea. Vaccinul antigripal este distribuit şi spitalelor pentru imunizarea pacienţilor internaţi, dar şi a personalului medical. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă însă vaccinarea antigripală nu numai persoanelor vulnerabile, ci tuturor cetăţenilor. 

Când începe campania

Gripa reprezintă o problemă de sănătate care nu trebuie ignorată. Nu mai puţin de 3 milioane de cazuri de gripă sunt raportate, anual, la nivel mondial. Iar numărul deceselor cauzate de virusul gripal ajunge până la 500.000 pe an. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat şi în acest an 500.000 de doze de vaccin antigripal, INFLUVAC. Campania de vaccinare gratuită va începe în jurul datei de 15 octombrie 2015.  Persoanele care nu beneficiază gratuit de vaccinul antigripal îl pot achiziţiona din farmacii. Preţul lui variază între 30 – 40 de lei. 

Cea mai bună metodă de prevenire

Singura modalitate eficientă de prevenţie este vaccinul antigripal, care oferă o protecţie de aproximativ 70-80% împotriva manifestării clinice a bolii. Iată ce trebuie să le ştii despre vaccin:

E bine să te vaccinezi în octombrie sau noiembrie, înaintea apariţiei epidemiei de gripă, deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului;

Bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 luni nu trebuie să se vaccineze pentru că ei iau anticorpii de la mamă;

Femeile gravide pot face vaccinul antigripal în trimestrul al treilea. Vaccinul se face într-o doză mai mică, de aceea este bine să-l faci la recomandarea medicului de familie;

Interdicţie la vaccin: persoanele care fac reacţii anafilactice la proteina din ou, care au febră mare, persoanele care au suferit de reacţii severe la vaccin.

Află de la specialiști ce drepturi ai ca asigurat!

Vrei să ştii ce drepturi ai ca pacient sau ca asigurat, vrei să afli ce trebuie să faci pentru a putea obţine un tratament în străinătate sau care este schema de vaccinare? Răspunsurile le găseşti pe platforma www.drepturilepacientilor.info.  În cadrul campaniei „Drepturile Pacienţilor” a fost lansat şi un call center, la care răspund voluntari sfătuiţi de 14 medici, şi site-ul www.drepturilepacientilor.info. Numărul Tel Verde 0800.080.444 (apelare gratuită) este disponibil în Bucureşti, între orele 8.00 şi 20.30.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1