Ziua internațională a protecției solare. 7 sfaturi de la OMS despre cum să ne ferim de razele dăunătoare

femeie-lotiune-soare21212.jpg

Femeia stă pe plajă și își aplică loțiune bronzantă
Aplică loţiunea cu factor de protecție solară la fiecare 2 ore

În fiecare an, pe 27 mai este marcată Ziua internațională a protecției solare. Este un prilej de a atrage atenția asupra faptului că prea multă expunere la ore nepotrivite poate dăuna sănătății. Experții OMS spun că este important să ținem cont de faptul că avem nevoie de protecție solară și ne oferă câteva sfaturi despre cum să evităm să ne facem rău stând ore în șir la plajă.

Dacă locuiești în Emisfera Nordică, pregătește-te de vară! Mai sunt câteva zile din luna mai. Deja ne gândim la zilele lungi în care putem să stam afară, la soare, să mergem la piscină, la mare ori să facem drumeții la munte. Mai ales că autoritățile spun că nu putem contacta coronavirus din apa mării. Însă trebuie să fim foarte precauți. Specialiștii ne transmit să avem grijă la protecția solară deoarece, în caz contrar, îl putem transforma pe cel mai iubit astru din prieten în dușman. Medicii atrag atenția că ne putem îmbolnăvi. De altfel, Creșterea incidenței cancerului de piele în ultimele decenii este puternic legată de activități în aer liber din ce în ce mai populare și de expunerea recreativă, transmite Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Experții sunt de părere că patru din cinci cazuri de cancer de piele ar putea fi prevenite, deoarece deteriorarea UV este în mare parte evitabilă.

Ziua internațională a protecției solare. 7 sfaturi de la OMS despre cum să ne ferim de razele dăunătoare

Supraexpunerea la soare este acceptată pe scară largă ca fiind cauza de bază a efectelor nocive asupra pielii, ochilor și sistemului imunitar. Experții OMS ne dau câteva sfaturi simple care pot face diferența între o expunere sănătoasă și bolile creeate de soarele puternic.

Umbra, îmbrăcămintea și pălăriile oferă cea mai bună protecție – aplicarea cremelor, loțiunilor, uleiurilor și a altor soluții cu factor UV ales în funcșie de tipul de piele, devine necesară pe acele părți ale corpului care rămân expuse precum fața și mâinile. Atenție, însă, protecția solară nu trebuie utilizată niciodată pentru a prelungi durata expunerii la soare.

Iată ce ne sfăuiesc experții OMS:

1. Limitați timpul de ieșit afară în timpul amiezii

Razele UV ale soarelui sunt cele mai puternice între orele 10 și 16 p.m. În măsura posibilului, limitați expunerea la soare în aceste ore.

2. Urmăriți indicele UV

Această resursă importantă vă ajută să vă planificați activitățile în aer liber în moduri care împiedică supraexpunerea la razele soarelui. Aveți grijă să aplicați creme cu protecție solară atunci când Indexul UV prezice niveluri de expunere moderate sau mai mari.

3. Utilizați umbra cu înțelepciune

Caută umbră când razele UV sunt foarte intense, dar rețineți că frunzele copacilor sau baldachinele nu oferă o protecție completă la soare.

4. Purtați îmbrăcăminte adecvată

O pălărie cu marginea largă oferă o protecție solară bună pentru ochi, urechi, față, spate sau gât. Ochelarii de soare care asigură o protecție UV-A și UV-B de 100% vor reduce foarte mult deteriorarea ochilor din cauza expunerii la soare. Hainele din țesătură deasă vor asigura o protecție suplimentară împotriva soarelui.

5. Folosiți protecție solară

Aplicați o protecție solară cu spectru larg de SPF 15+ în atunci când ieșiți din casă. Aplicați din nou la fiecare două ore sau după ce lucrați, înotați, vă jucați sau faceți exerciții în aer liber.

6. Evitați soarele puternic și saloanele de bronzare

7. Protejați copiii de soare

Copiii se află într-o stare dinamică de creștere și, prin urmare, sunt mai expuși la amenințările de mediu decât adulții. Multe funcții vitale, cum ar fi sistemul imunitar, nu sunt complet dezvoltate la naștere, iar mediile nesigure pot interfera cu dezvoltarea lor normală. Astfel, ei necesită o protecție specială.

Expunerea la soare în copilărie și adolescență pare să stabilească stadiul dezvoltării atât a cancerului de piele melanom cât și non-melanom în viața ulterioară. O parte semnificativă din expunerea pe viață a unei persoane are loc înainte de vârsta de 18 ani, spun experții.

Ce este loțiunea de protecție solară

Loțiunea de protecție solară este de obicei o cremă sau spray care se aplică pe pielea curată pentru a o proteja de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui și de arsurile solare.

Profesioniștii din domeniul medical recomandă persoanelor să aplice protecție solară pe pielea expusă la soare pentru a preveni cancerul de piele.

Există multe tipuri de protecție solară disponibile pe piață în aceste zile - unele previn doar arsurile solare, în timp ce altele previn atât arsurile solare, cât și razele UV dăunătoare ale Soarelui.

 

Chiar dacă expunerea pe termen lung la razele UV este dăunătoare organismului nostru, corpul uman are nevoie de raze UV ​​pentru a forma Vitamina D.

Citește și: 

19 mai - Ziua expunerii la soare. Uite 10 beneficii uimitoare ale razelor ultraviolete

Cât să stam la soare pentru ca organismul să producă Vitamina D. Sfaturi de la medic

Loading...

Citește și

  • femeie pastile

    I se mai zice și „vitamina soarelui” pentru că este produsă prin expunerea la soare. Medicii o recomandă în special toamna și iarna, când petrecem mai mult timp în case și mai puțin în aer liber. Acum, primăvara, chiar dacă afară e cald și frumos, nu ne vede soarele căci stăm cu toții în izolare. Astfel, medicii britanici recomandă populației să ia suplimente cu vitamina D. Sunt esențiale pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea organismului.

  • Ne-a lovit un nou val de caniculă, iar razele ultraviolete au ajuns la nivelul VII (din XV posibile)

    Ne-a lovit un nou val de caniculă, iar razele ultraviolete au ajuns la nivelul VII (din XV posibile). La aceste valori, pielea se înroșește în 30 – 60 de minute. Uite cum arată scara radiaţiilor ultraviolete! Sfaturi de la medici pentru perioada de caniculă!