Coada-calului și efectele benefice asupra pielii. Erupţiile cutanate şi acneea pot fi combătute cu ajutorul plantei

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Cunoscută şi ca baba-ursului, barba-sasului, brădişor sau părul-porcului, coada-calului este una dintre plantele folosite de către români, din cele mai vechi timpuri, datorită proprietăţile binefăcătoare pe care le aduce sănătăţii.

Reduce retenţia de apă

Datorită proprietăţilor diuretice, coada-calului poate fi folosită pentru a elimina apa şi sarea în exces din organism, dar şi pentru a combate balonarea specifică menstruaţiei. Planta este benefică atunci când este consumată sub formă de ceai. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă uscată, adăugată la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, la temperatura camerei, se strecoară şi se bea două-trei căni, pe zi – o cană cu 30 de minute înainte de masă.

Favorizează creşterea părului

Datorită conţinutului de siliciu şi de antioxidanţi, coada-calului contribuie la creşterea părului şi conferă strălucire podoabei capilare. Pe de o parte, antioxidanţii stopează îmbătrânirea firului de păr cauzată de radicalii liberi, iar pe cealaltă parte, siliciul combate căderea firelor şi conferă luminozitate. Această plantă este benefică atunci când este consumată sub formă de infuzie, dar şi dacă este folosită la clătirea părului. De asemenea, specialiştii sunt de părere că masajul cu un amestec din trei-patru picături de tinctură şi ulei extravirgin de cocos sau de măsline poate ajuta la reducerea mătreţii.

Diminuează afecţiunile pielii

Erupţiile cutanate şi acneea pot fi combătute cu ajutorul plantei. De asemenea, coada-calului poate fi folosită pentru vindecarea rănilor şi pentru stoparea sângerărilor. Pentru regenerarea pielii şi pentru reducerea riscului de sângerare aplică local infuzia de plantă cu ajutorul unei dischete de bumbac sau unguent din coada-calului. Pentru unguent, ai nevoie de doi pumni de coada-calului uscată, 80 g de ulei macerat, 20 g unt de shea, 30 de picături de tinctură de coada calului şi de 10 g de ceară. Pune într-un borcan planta şi uleiul şi lasă la macerat timp de patru săptămâni. După acest timp, pune ceara şi uleiul pe baie de aburi, adaugă untul de shea, iar când s-au topit, ia-le de pe foc, adaugă tinctura şi toarnă-le cu grijă în cutii închise la culoare.

Tratează umflăturile

Coada-calului este folosită pentru vindecarea umflăturilor, vânătăilor, bubelor, edemelor la picioare şi în caz de degerături. Dacă te confrunţi cu una dintre aceste probleme, ai glezna umflată sau oricare altă zonă din corp umflată, aplică unguentul sau o comprese din ceai de coada calului. Planta va accelera procesul de combatere a inflamaţiei.

Citeşte mai multe în numărul 19 al revistei Click! pentru femei!

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5