Vin temperaturi de 40 de grade! Cum ne răcorim locuințele fără aer condiționat și ce măsuri ne pot salva viața pe timp de caniculă

Ultima actualizare:

    Cand este cald afară, o baie este foate bunăFOTO: Pixabay.com
Cand este cald afară, o baie este foate bunăFOTO: Pixabay.com

După ploi și vreme rece, vara își reintră în drepturi. Temperaturile toride ne lasă fără aer în locuinţă, astfel că ajungem să ne simţim ca într-o saună. Cele mai multe case și apartamente au acum aer condiționat, însă dacă acesta lipsește, putem opta pentru metode mai simple, vechi şi, totuşi, eficiente.

 Medicii avertizează că pe timp de caniculă putem ajunge la epuizare termică, fără să ne dăm seama. Astfel, ne îndeamnă să stăm mai mult în locuri răcoroase și să evităm ieșirile în orele amiezii.

1. Ventilatoare. Sunt destul de ieftine şi consumă cât un bec sau chiar mai puţin. Au avantajul că pot fi mutate în camere în funcţie de necesitate. Plus că pot fi folosite mai multe în casă, se arată într-un articol Adevarul.ro. Cel mai indicat este ventilatorul prins în tavan. Pentru a crea senzaţia de aer condiţionat, se poate pune un pet de 2 litri la congelator, apoi când este gheaţă se scoate şi se aşază bolul sub ventilator. Astfel, aripile ventilatorului vor împrăştia răcoarea pe măsură ce gheaţa se topeşte.  

2. Geamuri acoperite Jaluzelele sau draperiile trase în timpul zilei duc la scăderea cu câteva grade a temperaturilor din casă. Geamul poate fi descoperit  doar când vine seara. Cei care nu îşi permit jaluzele sau draperii pot apela la folia de aluminiu cu care îşi pot acoperi geamurile.

3. Geamuri deschise noaptea Pentru a răcori casa, putem ţine noaptea geamurile deschise. Dacă sunt lăsate deschise toate uşile din casă, aerul va circula. Totodată, este indicat să fie lăsate deschise chiar şi uşile dulapurilor din bucătărie şi ale şifonierelor pentru că înmagazinează căldură pe timpul zilei.

4. Copaci sau viţă de vie La curte este indicat să planteze copaci care să umbrească locuinţa.

5. Plante pe balcon O barieră naturală de plante şi verdeaţă la geamuri şi în balcon ajută foarte mult la păstrarea aerului curat şi plăcut în cameră. Deşi tot mai multe apartamente au geamuri termopan, ideale sunt cele din lemn, clasice, dar care lasă altfel casa să respire.

6. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude.

7. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.

8. Nu gătiţi la orele amiezii.

4 măsuri ce vă pot salva viața pe caniculă

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic specializat în medicină de urgență, spune că atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea termică) trebuie să luăm următoarele măsuri:

1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Medicul mai spune că, temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice.

”Această epuizare termică apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile”, precizează medicul Ciuhodaru.

Iată câteva aspecte de care trebuie să ținem seama atunci când este caniculă

- Copiii sunt primii afectați! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

-  Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.

- Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

- Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

a)neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele

b)tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

- .Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:

1. Sunaţi la 112.

2. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

Meteorologii anunță temperaturi de 40 de grade în perioada următoare, astfel că este bine să ne protejăm și să avem grijă să avem locuințele aerisite și umbroase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net