Ungurașul reglează ritmul cardiac

unguras.jpg

unguras, planta medicinala, gripa, febra, tuse
Unguraşul reduce febra, favorizează evacuarea bilei în duoden şi uşurează expectoraţia.
www.clicksanatate.ro
Citeste tot despre: 

Plantă care creşte pe păşuni şi la marginea drumurilor, unguraşul este folosit de multă vreme ca remediu pentru tuse, gripă sau bronşită. De asemenea, aduce beneficii pentru digestie şi imunitate.

Cunoscut la noi şi sub numele de bălţătură, cătuşnică sălbatică, gutuiţă sau voronic, unguraşul (Marrubium vulgare) are numeroase întrebuinţări terapeutice şi poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Datorită efectelor benefice, unele specii din genul Marrubium au fost folosite în medicina naturistă la prepararea remediilor pentru tuse ori răceală, dar şi în tratarea afecţiunilor digestive, pentru a ameliora balonarea sau constipaţia.

În scop terapeutic, de la această plantă se folosesc ramurile şi tulpinile tinere, care, potrivit specialiştilor, trebuie să fie recoltate între lunile iunie şi septembrie. Când este înflorit, unguraşul are ca substanţă activă principală marubina sau acidul marubic. Datorită substanţelor pe care le mai conţine, planta reduce febra, favorizează evacuarea bilei în duoden şi uşurează expectoraţia. Din unguraş se pot prepara ceaiuri, decocturi şi tincturi benefice pentru digestie, sistemul nervos şi cel respirator.

Calmează trupul şi mintea

Una dintre cele mai vechi întrebuinţări ale unguraşului este cea legată de proprietăţile sale antispasmodice. Dacă ai spasme musculare sau crampe, unguraşul poate calma sistemul nervos şi poate preveni declanşarea acestor probleme, pe viitor. Prin proprietăţile sale relaxante, ceaiul de unguraş a devenit un leac foarte popular, deoarece poate calma atât trupul, cât şi mintea, aşa că merită să încerci acest remediu.

Reglează ritmul cardiac

Potrivit fitoterapeuţilor, în caz de nevroză, isterie şi afecţiuni cardiace cu substrat nervos, poţi să prepari o infuzie de unguraş (1 linguriţă la 200 ml de apă clocotită). Lasă planta uscată 15 minute la infuzat şi bea 2-3 căni pe zi, înainte de mese. În folclor, planta are o bună reputaţie pentru faptul că poate calma stările nervoase. Există unele cercetări care arată că marubiina, în cantităţi mici, are ca efect normalizarea bătăilor neregulate ale inimii. Un alt remediu pe care îl poţi încerca pentru a calma stările nervoase este tot o infuzie. Foloseşte 2 linguri de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20-30 de minute şi iei câte 1 lingură înainte de mese.

Află pe clicksanatate.ro cum te poate ajuta ungurașul în boli respiratorii și indigestii!

Mastita, o complicație a mamelor care alăptează

Eliberează-te de dureri, fără medicamente!

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Deși este folosită ca plantă medicinală din vremuri îndepărtate, iarba de unguraş ( cătușnică, voronic, gutuiaș sau unsuroasă, după denumirea populară), continuă să facă obiectul unor cercetări în numeroase țări din lume.

  • De secole, iarba de unguraş, recomandată de specialiști în tratarea unui număr impresionant de boli, continuă să facă obiectul unor cercetări de laborator în numeroase țări. Denumirea științifică a plantei este Marrubium vulgare, iar în mediul rural planta are diferite denumiri: bălțătură, gutuiță, oronic, gutuiaș sau de unsuroasă.