Unguente naturale pentru durerile reumatice

Remedii pentru reumatism

Remedii pentru reumatism

Problemele reumatice, accentuate de vremea rece şi de eforturile fizice, pot fi îmblânzite cu ajutorul unor preparate din plante şi din laboratorul albinelor: dafin, ardei iute, castan sălbatic, scorţişoară şi venin de albine. Acestea remedii au proprietăţi calmante, antiinflamatoare şi vasodilatatoare.

Dafinul, contra durerilor de picioare

Pentru calmarea durerilor intense la nivelul articulaţiilor este eficient un leac pe bază de frunze de dafin. Unguentul se prepară din 200 g frunze de dafin care se pun la macerat în tot atâta apă rece, vreme de 24 de ore. În această soluţie se adaugă 200 g de osânză de porc nesărată. Amestecul se lasă să fiarbă timp de patru ore, la foc mic, folosindu-se tehnica bain-marie. După aceea, licoarea se strecoară printr-un tifon, amestecând conţinutul până când se omogenizează şi dobândeşte consistenţa unei creme. Seara se masează locul dureros cu alifia obţinută, iar bolnavul trebuie să stea învelit cu o pătură. Unguentul are efect calmant în cazul reumatismului cronic, iar tratamentul trebuie continuat până la atenuarea durerilor.

Ardeiul iute este antiinflamator

Ardeiul iute este un bun antiinflamator dacă este aplicat sub formă de unguent pe zona dureroasă. În acest sens, cercetările efectuate asupra plantei au dovedit că aceasta conţine capsaicină, o substanţă foarte utilă în cazul durerilor cronice, cauzate de bolile reumatice. O alifie care conţine ardei iute se poate prepara în casă astfel: se pune un pachet de unt într-o cratiţă şi se lasă pe aragaz până când se topeşte. Atunci se ia recipientul de pe foc, iar untul se toarnă într-un alt vas; când acesta este fierbinte, în vasul cu unt se adaugă cinci linguri de ardei iute măcinat. Se amestecă bine şi se mai fierbe un minut. Când este cald, unguentul se strecoară, se toarnă în sticluţe şi se păstrează la rece. De trei ori pe săptămână, se ung articulaţiile rigide în caz de artroză şi de gută, masându-se uşor, până când alifia pătrunde în piele.   

Castanul sălbatic, bun în caz de artrită   

Proprietăţile antiinflamatoare, astringente şi antiedematoase ale castanului sunt foarte apreciate de fitoterapeuţi. De aceea, antiinflamatoarele preparate prin macerarea plantei în ulei de măsline sunt indicate ca remediu pentru calmarea durerilor în caz de artrită reumatoidă. Leacul se prepară astfel: Într-o sticlă de doi litri se pun 25 de castane sălbatice, tăiate cubuleţe şi stropite cu puţin alcool. A doua zi se adaugă 250 ml de ulei de măsline şi 100 g de untură de porc topită. Vasul cu ingrediente se pune la fiert pe baia de aburi (bain-marie), timp de două ore. După alte 48 de ore, compoziţia se încălzeşte (fără să fiarbă) şi se strecoară. Se toarnă în borcănele mici, care se închid ermetic. Seara, se ung zonele dureroase, pentru a atenua durerile care se accentuează pe timpul nopţii, când articulaţiile sunt în repaus.

Scorţişoara, un antiinflamator local

Această mirodenie este un antiinflamator şi un calmant al durerilor articulare datorită conţinutului bogat în uleiuri volatile. S-a dovedit că intensificarea durerilor cauzate de artrită sau de gută în sezonul rece, poate fi „îmblânzită” cu ajutorul pastei de scorţişoară, care stimulează circulaţia periferică în zona dureroasă şi calmează inflamaţia. Pasta se prepară dintr-un amestec de miere cu scorţişoară (în părţi egale) şi se aplică sub formă de unguent la nivelul articulaţiilor bolnave, după care se acoperă cu un pansament de bumbac.

Veninul de albine are proprietăţi antiinflamatoare

Veninul de albine, produs de glandele acestor insecte, este un lichid incolor cu o compoziţie complexă formată din proteine, din săruri minerale şi din uleiuri eterice. Efectul terapeutic se datorează conţinutului de melitină, o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare foarte active. Tratamentul cu unguent pe bază de venin de albine (Apireven) se face sub supravegherea medicului. Pe locurile dureroase şi pe articulaţiile bolnave se aplică doi-trei centimetri de unguent care se lasă în repaus cinci minute, după care zona dureroasă se frecţionează şi se înveleşte cu o pătură pentru a păstra căldura. Frecţiile se fac câte patru seri la rând, urmate de o pauză de o zi. Acest remediu este contraindicat femeilor gravide, bolnavilor de diabet zaharat, de tuberculoză, dar şi în cazul cardiacilor.

Bine de ştiut

Remediile naturiste trebuie asociate cu un regim alimentar adecvat. 

 

 

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Dureri reumatice, inflamaţii ale tendoanelor şi chiar scleroză multiplă. Toate acestea îşi găsesc leacul în terapia cu venin de albină. Bineînţeles, cu singura condiţie să nu vă fie frică de insecte. Şi asta pentru că procedura presupune să vă lăsaţi înţepaţi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1