Uite de ce te doare capul dimineaţa!

Sigur vi s-a întâmplat măcar o dată să vă treziţi cu durere de cap. Extrem de neplăcut, mai ales înainte de a merge la serviciu. Iată câteva sfaturi esenţiale care vă pot scăpa de durerile de cap matinale.

  • Durata somnului. În fiecare noapte trebuie să vă odihniţi între 7 şi 8 ore, spun specialiştii. Dacă dormiţi mai puţin, organismul intră într-o ”stare de panică” şi răspunde printr-o creştere a tensiunii arteriale, a bătăilor inimii, dar şi prin apariţia stresului. Soluţiile de moment sunt antiinflamatoarele sau un somn scurt, de 20-30 de minute. Pe de altă parte, dacă depăşiţi 9 ore de somn pe noapte, nivelul de serotonină din creier poate scădea, iar acest lucru cauzează dureri de cap.
  • Endorfinele. Dimineaţa, nivelul endorfinelor (hormoni responsabili cu starea de bine) este unul foarte scăzut, iar asta duce şi la scăderea nivelului altor neurotransmiţători, precum serotonina. Acest efect în lanţ este tradus prin micşorarea vaselor de sânge din creier, care poate da dureri de cap. O soluţie la îndemână este efectuarea exerciţiilor fizice, care cresc nivelul de endorfine.
  • Alcoolul. Indiferent de cantitatea de alcool consumată cu o seară înainte, aflaţi că aceasta poate fi o cauză a durerilor de cap. Doar câteva păhărele de alcool duc la deshidratare, ce înseamnă o reducere a volumului de sânge care ajunge în creier. Apa, băuturile pe bază de electroliţi sau vitamina C pot fi soluţii rapide pentru o dimineaţă fără dureri de cap.
  • Sforăitul şi apneea. Pe lângă faptul că vă veţi odihni cu întreruperi, sforăitul poate fi un semn al apneei în somn. Această afecţiune este caracterizată prin senzaţii de sufocare, chiar de oprire a respiraţiei pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste episoade de respiraţie anormală înseamnă că o cantitate mai mică de oxigen ajunge la creier, iar de aici apare şi durerea de cap.
  • Depresia. Dacă aveţi stări depresive dimineaţa, acestea pot fi o altă cauză a cefaleei. În cazul în care nu puteţi scăpa repede de sentimentele negative, trebuie să vă adresaţi medicului.
  • Cafeaua. Pentru mulţi, cafeaua este nelipsită, în fiecare dimineaţă, dar ştiaţi că dacă nu o beţi la timp are şi efecte de „sevraj”? Dacă nu o consumaţi la ora la care este organismul obişnuit, este posibil să înceapă să vă doară capul. Dacă vreţi să renunţaţi la ea, faceţi acest lucru reducând treptat cantitatea ingerată, conform www.farmaciata.ro.
Loading...