Uite de ce este bine să consumi fructe uscate!

Îţi plac fructele uscate? Ar fi bine să-ţi faci un obicei din a le mânca zilnic, ca gustare între mese, pentru că sunt sănătoase. Ele nu-şi pierd proprietăţile după deshidratare: vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi fibrele conţinute rămân aproape intacte.

  • Fructele Goji protejează organismul împotriva îmbătrânirii premature prin efectul puternic antioxidant, cresc tonusul, menţin tensiunea arterială în limite normale, scad colesterolul şi reduc riscul de cancer. 
  • Măceşele uscate au o multitudine de roluri în organism: vitaminizant, astringent datorită taninului, antidiareic, antiinflamator intestinal, elimină toxinele din corp, reface capilarele, ajută la funcţionarea glandelor endocrine, stimulează activitatea biliară, dilată arterele, reface circulaţia până la nivelul creierului. 
  • Smochinele conţin potasiu, magneziu, fier, vitamina K. Ele pot fi folosite la fabricarea produselor de patiserie, în locul grăsimii.
  • Caisele uscate îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor. Ajută la detoxifierea organismului, combat insomnia şi constipaţia.
  • Afinele ajută la normalizarea glicemiei şi la protejarea organismului împotriva infecţiilor, prin conţinutul ridicat de vitamine şi minerale. Sunt extraordinare pentru persoanele care au probleme cu vederea.
  • Merişorul ajută la menţinea sănătaţii şi flexibilităţii vaselor de sânge. Unele studii arată şi că inhibă creşterea tumorilor.
  • Prunele sunt o sursă bună de potasiu, care menţine presiunea sanguină la limite normale şi asigură buna funcţionare a inimii, prevenind riscul accidentelor vasculare cerebrale. Potasiul stopează pierderea calciului, iar vitamina A contribuie la creşterea şi întărirea oaselor. Prin conţinutul de fibre, ele potolesc foamea şi menţin senzaţia de saţietate mai mult timp. 
  • Stafidele au efecte benefice asemănătoare, motiv pentru care gustările pe bază de fructe uscate sunt ideale în curele de slăbire. Mai mult decât atât, consumul regulat de stafide combate oboseala şi previne depresia.

Cum deshidratezi fructele acasă

Se pot usca mere, pere, caise, prune, banane, piersici, cireşe etc. Se aleg fructe coapte, dar nu foarte coapte! Se spală sau se descojesc şi se curăţă de sâmburi. Se taie felii subţiri. Fructele mici (cireşe, afine) se usucă întregi. Se pot ţine la baie de abur pentru 3-5 minute. Feliile de fructe se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi nu trebuie să se atingă una de alta. Se dau la cuptor, la foc mic. Se încearcă din când în când şi se scot când devin moi, dar nu complet uscate. Înainte de a le depozita în pungi de hârtie, în cămară, trebuie lăsate cel puţin 12 ore să se răcească, neacoperite, scrie gustos.ro. 

Loading...