Uite cum să mănânci sănătos de Sărbători!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se apropie cu paşi repezi Paştele, momentul când ne vom strânge în jurul mesei încărcate cu tot felul de bunătăţi, care de care mai apetisante şi mai gustoase. Nutriţioniştii nu ne interzic să mâncăm ce ne place, însă ne sfătuiesc să o facem cumpătat. Iată câteva sfaturi ca să nu aveţi probleme digestive.

Friptură de miel, drob, salată de boeuf, cozonaci, pască şi tot felul de prăjituri ne aşteaptă să le degustăm. Însă, pe cât sunt de gustoase, preparatele tradiţionale de Paşte pot fi şi periculoase pentru sănătate, întrucât se digeră greu. Ca să ”scăpăm” cu bine de această perioadă de festin culinar, nutriţioniştii ne îndeamnă să mâncăm controlat, astfel încât să nu apară complicaţii digestive nedorite: greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Uite ce, cum şi mai ales cât să mănânci de pe masa de Paşte

  • Mare atenţie! Între felurile de mâncare trebuie să existe pauze, în aşa fel încât stomacul să poată digera felul anterior. De exemplu, după ce aţi savurat friptura, trebuie să faceţi pauză. Indicat ar fi să consumaţi şi câteva bucăţi de ananas sau kiwi, aceste fructe ajută la o digestie mai uşoară.
  • Friptura de miel, drobul, ciorba plină de grăsimi, trebuie să fie consumate în cantităţi cât mai mici şi întotdeauna cu legume din abundenţă, salată de crudităţi  sau salată de varză. 
  • Sarmalele trebuie însoţite de varza în care sunt făcute. Un pat de varză pe care punem sarmalele ajută la digestie. Şi, nu uitaţi, mâncaţi cu moderaţie!
  • În pauze, se poate consuma o cafea la filtru, cu puţin zahăr, dar fără lapte sau frişcă. Produsele lactate fac să scadă foarte mult digestibilitatea. O cafea cu lapte stă şi două ore în stomac.
  • Deserturile tradiţionale (cozonacul, pasca) trebuie făcute în casă cu un aport cât mai mic de grăsime, precum margarină şi zahăr rafinat. 
  • E aproape imposibil să refuzi băutura. Important este însă ca înainte să bei alcool, să mănânci anumite alimente. În special cele bogate în proteine, pentru că ele încetinesc absorbţia alcoolului. Ouă, brânză, nuci sunt câteva variante de alimente recomandate. Chiar şi fructe, pentru că ele sunt bogate în vitamine şi minerale, substanţe pe care corpul le pierde atunci când consumi alcool. 
  • Hidratarea corectă ajută digestia şi limitează apetitul crescut, aşa că aportul de apă este important. Şi înainte de somn, şi după ce te-ai trezit trebuie să bei apă. 
  • Ai grijă şi înainte de culcare! Dacă stomacul este plin, atunci vei avea un somn neliniştitor şi te vei trezi mai obosit decât te-ai culcat. Astfel, seara ar fi bine să mănânci o salată de legume, chiar şi cu ciuperci, care sunt cam neglijate în aceste zile.
  • Şi fructele sunt indicate înainte de culcare. Nutriţioniştii spun că ananasul este cel care trebuie să însoţească mâncărurile foarte grase, pentru că este plin de enzime digestive foarte puternice şi de substanţe antiinflamatoare. 

Aşa eviţi indigestia

simeon stalpnicul png

Excesele alimentare făcute de Sărbători vin la pachet cu stările de rău. Și, cum e mult mai ușor să previi decât să tratezi, vă propunem să țineți cont de câteva sfaturi. În primul rând, condimentați mâncărurile cât mai mult! Este cea mai bună metodă de a evita indigestiile, întrucât condimentele fac alimentele mai uşor digerabile datorită uleiurilor aromate pe care le conţin. Apoi, nu beţi apă rece imediat după masă, pentru că aceasta încetinește digestia. Fructele consumați-le cu cel puţin 30 de minute înainte de masă sau serviţi-le ca o masă separată. Nu mâncaţi dulciuri după masă. E mai bine ca desertul să fie luat ca o gustare separată, la cel puţin două ore după masă. În cazul în care te vaiți de dureri de stomac, acestea pot fi alinate cu ajutorul plantelor. Pelinul, sunătoarea sau obligeana sunt câteva dintre remediile naturii. De asemenea, cărbunele medicinal absoarbe acidul gastric din stomac şi calmează crizele de gastrită. Poate fi luat atât preventiv, cât şi atunci când simţi că începe o criză.

3 ceaiuri care îţi curăţă organismul 

Îți propunem câteva remedii naturiste pentru stimularea digestiei, aflate la îndemâna oricui. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net