Uite cum poţi afla dacă e bine să bei cafea

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Cafeaua este o băutură naturală ce poate să ne ajute, dar poate avea efecte neplăcute dacă este folosită incorect. Specilistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne vorbeşte despre cafeaua naturală, singura pe care o recomandă. Iată cum trebuie consumată, în funcţie de tipologia constituţională.

Oamenii sunt diferiţi. Cel mai mult îşi pune amprenta asupra noastră tipul constituţional. Suntem înalţi şi slăbuţi sau suntem medii, atletici? Avem tendinţa să luăm în greutate sau nu ne îngrăşăm deloc? Aceste diferenţe şi altele de natură mentală şi emoţională au rolul de a ne defini tipologia constituţională. 

  • Eşti o persoană mai degrabă slăbuţă, ai tendinţa spre agitaţie sau nervozitate? Dacă ai sistemul nervos mai activ, inima şi vasele sanguine sunt sensibile la doze mici de cofeină, de aceea cafeaua poate să-ţi dea palpitaţii, mai ales la vârste tinere. Dacă te trezeşti dimineaţa uşor şi îţi începi ziua cu o doză mare de energie, dar treptat până la sfârşitul zilei se instalează oboseala, atunci nu ai nevoie de cofeină pentru a te activa. Cel mai bine este să nu consumi cafea şi în orice caz nu după ora 15.00, pentru că îţi produce o creştere a ritmurilor cerebrale şi îţi poate da insomnie sau palpitaţii.
  • Dacă eşti un tip constituţional mai atletic, dacă îţi menţii greutatea corporală ideală, dacă faci sport şi îţi place mişcarea în aer liber iar sistemul tău nervos este mereu activ, atunci cel mai probabil eşti una din acele persoane care consumă cafea ocazional sau de 2-3 ori pe săptămână.
  • Dacă te activezi greu dimineaţa şi eşti o persoană cu o constituţie solidă, ai tendinţa de a lua în greutate şi eşti o fire calmă, grijulie cu ceilalţi şi nu te strezezi uşor, atunci sistemul tău nervos este mai stabil şi poţi consuma o cafea pe zi în timpul dimineţii pentru a te energiza şi a te dezmorţi, cât şi pentru a-ţi înviora stările emoţionale. Eşti genul de persoană care se preocupă de micile plăceri ale vieţii şi îţi faci timp să savurezi o cafea, mai ales că ai constatat că îţi dă energie, dar nu exagera, chiar dacă îţi place gustul, pentru că prea multa cofeină poate să suprasolicite sistemul nervos. 

O treime din populaţie nu trebuie să bea cafea!

Conform studiilor constituţionale, o treime din populaţie nu ar trebui să consume cafea decât foarte rar sau deloc, deoarece sistemul lor nervos este prea încordat şi cofeina le suprasolicită organismul. Celalalte 2/3 din populaţie nu resimt efecte neplăcute (palpitaţii, agitaţie sau insomnie) la consumul de cafea şi dimpotrivă au un plus de energie, creierul este activat şi creşte rezistenţa la efort fizic şi intelectual. Dacă te încadrezi în aceste criterii şi îţi place să bei cafea, ia-ţi un moment de linişte şi savurează gustul acestei băuturi, pentru că are efecte tonice şi chiar te simţi mai bine din punct de vedere emoţional, dar este bine să nu depăşeşti o cafea pe zi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
ana Blandiana 1990 jpg
1 minestrone jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net