Uite cu ce poţi să înlocuieşti zahărul

Ce poţi consuma în locul zahărului

Ce poţi consuma în locul zahărului
Foto: Shutterstock

Un răsfăţ pentru papilele gustative, zahărul nu e cel mai bun prieten al sănătăţii. Iată cu ce variante naturale îl poţi înlocui.

Stevia. Originară din America de Sud, planta cu­nos­­cută sub numele de stevie rebaubiană se numără prin­tre îndulcitorii care se folosesc încă din cele mai vechi timpuri. Pentru că e foarte con­centrat, extractul (stevio­lul glicozid), fie sub formă lichidă sau de cristale, trebuie consumat în cantităţi mici pentru a nu lăsa un gust amar. Dacă extractul e de aproape 15 ori mai dulce decât zahărul, în formă procesată el poate să fie şi de 250 de ori mai dulce. Important de ştiut e că o liguriţă de extract de stevie (lichidă sau pudră) este echivalentului unei căni de zahăr.    

Mierea. Fie că este vorba de ceaiuri, lapte, sucuri sau cafea, mierea este alegerea ideală. Accesibilă ca preţ şi sănătoasă, mierea conţine substanţe ce ajută la asimilarea vitaminelor şi mineralelor, previne apariţia mai multor afecţiuni şi are o putere de îndulcire mai mare ca zahărul. Mai exact, mierea se asimilează mai repede în organism decât zahărul şi are un indice glicemic mai ridicat (105 faţă de 90 pentru zahăr).

Siropul de arţar. Una dintre variantele sănătoase cu care poţi înlocui zahărul e şi siropul de arţar, o sursă importantă de minerale (seleniu, potasiu, zinc, fosfor, magneziu şi calciu). Extrasă din arborele arţar, seva este mai apoi fiartă pentru eliminarea apei şi obţinerea siropului. Includerea acestuia în alimentaţie nu ajută doar la înlocuirea zahărului, ci şi la prevenirea mai multor afecţiuni: cardiovasculare, anemia, osteoporoza, dar şi anumite tipuri de cancer. Având o putere mai mare de îndulcire decât zahărul, siropul conţine mai puţine calorii.

Loading...
 
 

Citește și

  • Magazinele sunt pline de produse fără zahăr şi cu cât mai puţin grăsimi, adică „light”. Dar, oare, te ajută ele cu adevărat să slăbeşti? Revista „Click! pentru femei” îţi oferă răspunsul la această întrebare.

  • Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,14% în ianuarie, faţă de decembrie 2010.