Uite cu ce poţi înlocui zahărul din alimentaţie

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Cu toţii ştim că zahărul alb este unul dintre cei mai mari duşmani ai sănătăţii şi ai siluetei. Diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt numai câteva dintre afecţiunile pe care acesta le provoacă. Însă renunţarea la deserturi poate fi una dintre cele mai mari provocări în materie de alimentaţie, o adevărată bătălie.

Din fericire, există numeroase alternative pentru înlocuirea zahărului, ne spune Florin Neby, campion mondial la gimnastică masculină şi antrenor de fitness, şi nu se referă doar la îndulcitorii naturali, ci şi la fructele uscate, piureurile şi sucurile de fructe sau condimentele. El ne sfătuieşte să evităm consumul îndulcitorilor artificiali (zaharina, sucraloza, maltitol, sorbitol, xilitol, aspartame), deoarece aceste substanţe cauzează neplăceri gastrice, alergii şi favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. Iată cu ce putem înlocui zahărul din prăjituri fără să ne prejudiciem sănătatea şi forma fizică:

  • Îndulcitori naturali. Mierea, siropul de arţar, melasa, zahărul din nuca de cocos, siropul de agave, extractul de stevie, toate acestea sunt mai puţin procesate decât zahărul rafinat, ceea ce înseamnă că au şi nutrienţi folositori organismului. Mierea şi siropul de arţar sunt bogate în antioxidanţi, melasa conţine fier, calciu, potasiu, magneziu, iar zahărul din nuca de cocos este o sursă foarte bună de aminoacizi. În plus, toate au indicele glicemic mai scăzut decât zahărul alb, iar extractul de stevie are zero calorii.
  • Fructe proaspete. Coaja de lămâie şi de portocală, fructele de pădure (murele, zmeura, căpşune), dovleacul, rubarba sunt doar câteva dintre variantele pe care le poţi folosi. Acestea dau aromă şi consistenţă prăjiturilor, fiind surse de zaharuri naturale.
  • Condimente. Chiar dacă îţi sună ciudat, unele condimente sunt dulci, deşi sunt folosite în preparatele sărate. Seminţele de fenicul sunt foarte dulci, însă s-ar putea să nu se potrivească foarte bine în prăjituri. În schimb, îţi recomand să foloseşti scorţişoară, nucşoară, anason stelat, cuişoare, extract de vanilie, pudră de roşcove. Vestea bună e că acestea dau savoare deserturilor, fără să adauge extracalorii.
  • Fructe uscate. Când vine vorba de fructe uscate, ai o mulţime de opţiuni. Cele mai folosite sunt curmalele, prunele uscate, stafidele, feliile de banană şi măr, însă nu trebuie să subapreciezi nici caisele, smochinele, merişoarele, ananasul, mango sau papaya. Toate acestea au un aport ridicat de fier, calciu, cupru, magneziu, potasiu. Tot ce trebuie să faci este să le pui la hidratat cu o zi înainte şi apoi să le amesteci într-un mixer. De asemenea, poţi folosi cocosul uscat, fulgi sau cuburi. Evită fructele confiate, deoarece au cantităţi foarte mari de zahăr.
  • Sucuri şi piureuri de fructe. Iată o alternativă care va da un plus de aromă prăjiturilor tale. Bananele, merele, portocalele, ananasul şi piersicile sunt fructe care se pretează foarte bine acestui procedeu.

Cât zahăr e bine să consumăm zilnic ca să nu ne îmbolnăvim?

Consumul excesiv de zahăr poate provoca boli grave, precum diabetul, obezitatea sau hipertensiunea arterială. Tocmai de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redus la jumătate cantitatea de zahăr recomandată zilnic: de la 10% la 5% din cantitatea totală de glucide. Mai exact, cantitatea maximă de zahăr ce poate fi consumată zilnic, astfel încât să nu ne îmbolnăvim, este de cel mult șase lingurițe. Din păcate, statisticile arată că un european consumă, în medie, 50 kg de zahăr pe an, ceea ce înseamnă circa 137 g de zahăr pe zi, adică de cinci ori doza zilnică recomandată. Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net