Uite ce trebuie să mănânci dacă vrei să trăiești 100 de ani! Organizația Mondială a Sănătății ți-a făcut meniul

carnea_trebuia_eliminata_complet_din_meniu.jpg

organizatia mondiala a saanatatii vrea sa salveze 11 milioane de vieti omenesti cu ajutorul unei diete planetare sanatoase
Inițial, experții OMS au eliminat complet carnea din meniul zilnic, dar recent au trebuit să o reintroducă
foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății a decretat în 2018 că principalul dușman al sănătății din acest secol este obezitatea care e responsabilă de peste 9,2 de milioane de decese anual. Zeci de cercetători au lucrat intens la elaborarea unei ”diete planetare sănătoase” care elimina din farfurie carnea. Recent, specialiștii au fost nevoiți să reintroducă în meniul zilnic cel puțin 7 grame de proteină provenită din carne pentru că lipsa acesteia făcea mai mult rău decât bine. Iată meniul zilnic care va salva viața a 11 milioane de oameni până în 2050.

Uite ce trebuie să mănânci pentru a trăi 100 de ani! Specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății au susținut și sponsorizat activitatea de cercetare pentru a elabora meniul zilnic ideal pentru o viață mai sănătoasă. Având în vedere că obezitatea este responsabilă de peste 9,2 milioane de decese anual, alimentația este esențială în combaterea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative. La începutul anului, OMS a eliminat complet carnea din dieta zilnică. După dezbateri aprinse care au durat peste trei luni și au ridicat pe tapet mai multe studii realizate în ultimii zece ani, OMS a fost obligată să reintroducă în meniu carnea. Mai mult decât atât, specialiștii OMS au retras de pe lista alimentelor periculoase carnea, după ce aceasta fusese introdusă încă din 2017. Unul dintre argumentele care au dus inițial la eliminarea cărnii a fost și cel legat de distrugerea mediului înconjurător.

Citește și:

10 porţii de legume şi fructe pe zi - iată dieta sănătoasă! Ce spun specialiştii

Slăbeşte sănătos cu dieta Zone! Îţi prezentăm meniul pe 7 zile

Iată dieta zilnică pentru o viață sănătoasă

Experții speră să salveze 11 milioane de vieți omenești până în anul 2050 cu această dietă planetară pentru o viață sănătoasă. Alimentația propusă de OMS scade riscul apariției unor boli cardiovasculare, neurodegenerative, metabolice și a diebetului de tip 2. Conform specialiștilor OMS, nu avem voie să mâncăm mai mult de 7 grame de carne de porc, vită sau miel pe zi (n.r. echivalentul unei felii subțiri de șuncă sau a 16-a parte dintr-un hamburger). Meniul sănătos a fost realizat de 37 de experți nutriționiști din 16 țări. O pondere importantă din alimentația zilnică o ocupă cerealele integrale, soia, fasolea, nucile, legumele crude și uleiul de măsline sau floarea soarelui. Iată ce nu trebuie să ne lipsească vreodată din farfurie:

FRUCTE – 200g

LEGUME – 300g

Varză, broccoli (legume de culoare verde-închis) – 100g

Morcovi, gogoșari (legume portocalii și roșii) – 100g

GRĂSIME (ulei de măsline sau floarea soarelui)52g

ZAHĂR (inclusiv îndulcitori) – 31g

PROTEINE DIN PLANTE

Linte sau fasole – 50g

Soia – 25g

Nuci, alune – 50g

PROTEINĂ DIN CARNE

Pui – 29 g

Vită, porc sau miel – 7g

Ouă (a cincea parte din ou) – 13g

Pește (două treimi dintr-un baton de pește) – 28g

LACTATE – 250g

CARBOHIDRAȚI

Cereale integrale (două felii de pâine neagră) – 232g

Orez – 60g

Paste făinoase – 80g

Cartofi – 50g

Loading...

Citește și

  • Adriana Bahmuțeanu nu a fost niciodată o femeie cu siluetă silfidă, însă vedeta a reușit să slăbească foarte mult în ultima lună.  Hainele mai vechi au încep să o cuprindă din nou, iar soția lui Silviu Prigoană a mărturisit că a scăpat de zece kilograme.

  • Degeaba citiţi acum etichetele de pe carne şi mezeluri, pentru că nu veţi afla de unde provine materia primă folosită. Un mare producător din Brăila propune modificarea etichetelor şi introducerea acestor date noi. Ministrul Agriculturii găseşte ideea interesantă.