Tuse uscată și sufocare? Poate fi o fibroză pulmonară!

tuse_si_sufocare_poate_fi_fibroza_pulmonara.jpg

tuse, bronsita, durere in piept, infectie pulmonara, plamani
oala se manifestă iniţial prin sufocare neobişnuită în timpul efortului fizic, care se permanentizează, şi prin tuse uscată.
www.clicksanatate.ro

Inflamația și cicatrizarea la nivelul plămânilor duce la fibroză. Țesutul își pierde treptat funcția, iar respirația devine din ce în ce mai dificilă. Cicatricile sunt ireversibile, dar există tratamente care pot ameliora simptomele.

Când plămânii noștri sunt supuși unei agresiuni severe, apare inflamația, un mecanism de apărare folosit de organism pentru a se proteja de un agresor. Efectul inflamației cronice este apariția unui țesut cicatrizat în plămâni. Ei își pierd elasticitatea, devin rigizi, iar pereții sacilor alveolari se îngroașă. Ca urmare, el va împiedica trecerea oxigenului în sânge și expirarea CO2 și va afecta alveolele, bronhiile mici (tuburile prin care trece aerul pentru a ajunge în plămâni) și vasele sangvine pulmonare.

Fibroza pulmonară poate fi benignă, când prezintă doar câteva simptome. Dar, în unele cazuri, suferă o evoluție constantă și duce la complicații grave, cum sunt hipertensiunea pulmonară, creșterea presiunii în vasele de sânge ale plămânilor. Riscul de atac de cord, de accident vascular cerebral și de contactare a unor infecții respiratorii este, de asemenea, crescut.

Poate fi cauzată de infecțiile virale

Există o mare varietate de cauze care pot duce la fibroza pulmonară. Unele persoane - cum sunt agricultorii sau minerii - contractează boala la locul lor de muncă, prin inhalarea unor particule mici de minerale sau a altor particule care lezează alveolele. Alte afecțiuni care pot provoca fibroză sunt sarcoidoza, tuberculoza și infecțiile virale, diabetul, poliartrita reumatoidă și, rareori, lupusul. Și unele medicamente puternice, radioterapia sau gazele industriale pot duce la formarea de leziuni pulmonare.

Persoanele cu risc de dezvoltare a fibrozei pulmonare sunt cele care respiră sau care au fost expuse la: praf anorganic (de exemplu, silicoză, azbestoză, berilioză), agenți organici (fân mucegăit, îngrășăminte de pasăre), gaze toxice (aerosoli, vapori, fum), radiații (radioterapie), unele medicamente sau droguri.

Află pe Clicksanatate.ro ce analize medicale sunt recomandate pentru depistarea fibrozei pulmonare!

Slăbești mai ușor cu miere și hrean
6 descoperiri în lupta cu HIV

Loading...

Citește și

  • Dacă tusea seacă persistă mai mult de 4 săptămâni şi este însoţită de mucozităţi verzui cu urme de sânge, trebuie să consulţi de urgenţă un medic. În cazul în care este vorba doar de o simplă răceală, citeşte în revista „Click! pentru femei" ce remedii naturiste te ajută.

  • Nu doar fumătorii sunt expuşi riscului de cancer pulmonar. Şi cei care doar stau în preajma lor, cei care locuiesc la oraş şi sunt în permanenţă expuşi poluării pot dezvolta aceasta gravă maladie. Doctorul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer, ne spune care sunt cauzele, simptomele, dar şi ce măsuri de prevenţie putem lua.