Tu ştii dacă mergi corect? Sfaturile medicilor

Citeste tot despre: 

Nu toţi avem o “călcătură” corectă. Unii păşesc mult spre exteriorul tălpii, alţii pe călcâi sau pe vârfuri. Astfel, greutatea este incorect distribuită, iar în timp pot apărea grave probleme articulare şi de postură. Pentru a le preveni, trebuie să vă reeducaţi mersul. Înainte de asta, medicii vă fac o analiză folosind placa digitală.

Riscurile unui mers incorect

Un mers incorect poate duce în timp la probleme în tot corpul, iar explicaţia este simplă. Dacă nu avem o călcătură simetrică, forţele de la nivelul coloanei vertebrale se transmit asimetric, iar corpul încearcă să îşi găsească echilibrul. Astfel, apar dureri şi multiple dizabilităţi, cum ar fi scoliozele sau coxartroza, dar şi probleme la articulaţia genunchiului, la menisc, tendoane sau la discurile intervertebrale.

Analiza mersului cu placa digitală

Analiza mersului folosind placa digitală este o metodă certă în depistarea greşelilor pe care le facem atunci când călcăm. Pe măsură ce mergem pe placă, mii de senzori minusculi captează distribuţia presiunii de-a lungul tălpii piciorului. Aceste informaţii ajută medicii ortopezi şi specialiştii în podologie să identifice problemele şi să stabilească ce tip de talonete vă sunt necesare. “Analiza mersului ne permite să tratăm corect şi personlizat fiecare pacient. Aparatul pe care îl folosim se numeşte podoscop. Această placă digitală, conectată la un computer, ne dă detalii despre arcul plantar şi despre neregularităţile mersului. Dacă există o rigiditate a tălpii, tendinţa este să călcăm prea mult în exterior. Pe lângă faptul că deformăm încălţămintea, transmitem şocurile de la nivelul tălpii înspre genunchi sau la nivel coxo-femural. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care pacienţii pot ajunge să sufere de coxartroză (n.r. artroza şoldului)”, explică dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

doctor.jpg

Dr. Tarek Nazer

 

Orice diformitate a mersului poate fi identificată folosind analiza mersului. Prin informaţiile obţinute în urma unei podograme identificăm cauza. Aceasta poate fi dată de o discrepanţă de picior, de o problemă legată de şolduri sau chiar de coloană, aşa cum este în caz de scolioză. Evaluarea include mai multe etape. Primul pas este un examen clinic de verificare a diformităţii, a laxităţii articulare, al lungimii şi axului mecanic al membrelor. Apoi se trece la analiza digitală propriu-zisă a mersului şi se obţine amprenta digitală. Urmează interpretarea analizei şi recomandarea tratamentului sau a talonetelor personalizate, acolo unde este cazul.  În total, analiza mersului durează aproximativ 20 de minute. Ulterior, crearea talonetelor personalizate se poate efectua rapid în 4-5 zile de la comandă. 

Cum se reeducă mersul

Pentru a corecta aceste deficienţe cauzate de mersul incorect, specialişti recomandă, pe lângă un program personalizat de recuperare medicală, purtarea talonetelor, nişte branturi care se pun în pantofi. Ele sunt personalizate, create de medici după evaluarea mersului cu placa digitală. “Corectarea mersului se poate rezolva la orice vârstă, dar e mult mai uşor la copiii mici unde, după tratament, poate să dispară problema şi să se ajungă la un mers normal fără să mai fie nevoie de talonete sau kinetoterapie. De obicei, problemele apar în copilărie. Netratate, devin probleme mai serioase şi dureroase odată cu înaintarea în vârstă. La adulţi, în unele cazuri, este necesar să se poarte acele talonete tot timpul şi chiar pentru tot restul vieţii”, adaugă dr. Tarek  Nazer.

 

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Chiar dacă ai ghete zdravene, cu talpă din cauciuc şi striaţii, care, teoretic, te ajută să mergi în siguranţă, odată ce ai ieşit afară te expui riscurilor. În această situaţie ar trebui să ştii cum să păşeşti corect, cum să mergi şi ce poziţie a corpului să adopţi.

  • Nu trebuie să începeţi să purtaţi tocuri mari de prima dată

    Foarte multe femei se confruntă cu dureri groaznice de picioare pentru că sunt nevoite să poarte zilnic tocuri. Dacă şi dumneavoastră vă confruntaţi cu aceeaşi problemă, sunt o serie de trucuri care vă pot face ziua mai frumoasă, diminuând senzaţia de disconfort.