Trei situații în care trebuie să mergi cât mai repede la dentist

Ultima actualizare:

    Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni, dar sunt și situații când trebuie să mergi mai repede la dentist. Foto: Pexels
Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni, dar sunt și situații când trebuie să mergi mai repede la dentist. Foto: Pexels

Vizitele regulate la medicul stomatolog reprezintă un pas important pentru prevenția dentară, acestea te ajută să descoperi afecțiunile orale încă din stadiul incipient și să le tratezi înainte să provoace durere ori disconfort. Există însă situații neașteptate, atunci când anumite afecțiuni sau chiar anumite accidente necesită intervenția cât mai rapidă a medicului stomatolog.

Astfel de situații sunt urgențele stomatologice, care reprezintă acele afecțiuni ale cavității orale ce pot pune în pericol sănătatea generală a organismului și care necesită tratamentul aplicat imediat. Tocmai pentru că este foarte important ca astfel de situații să poată fi tratate cu seriozitate și într-o perioadă scurtă de timp, cele mai multe clinici stomatologice oferă tratamente în regim de urgență și ajută pacienții să controleze durerea și să trateze cauza apariției acesteia.

Iată care sunt 3 dintre cele mai des întâlnite situații în care trebuie să mergi cât mai repede la dentist:

Durerea de măsea ce persistă mai mult de 2-3 zile

Deși poate părea banală, este necesar ca durerea de măsea să fie tratată cu seriozitate, deoarece aceasta poate indica afecțiuni orale grave. Chiar dacă în trecut te-ai confruntat cu o astfel de durere și ai reușit să o controlezi acasă, nu înseamnă că problema a dispărut definitiv. Atunci când nu sunt tratate de către medicii stomatologi, durerile de măsea pot reveni chiar și sub o formă mai accentuată. De ce? Pentru că nu este tratată afecțiunea orală care provoacă durerea, ci este calmat doar simptomul, pe termen scurt.

Vizita la medicul stomatolog este foarte importantă atunci când apare durerea de măsea, tocmai pentru că aceasta este una dintre cele mai des întâlnite simptome ale afecțiunilor dentare. Poate apărea atunci când te aștepți mai puțin și poate avea mai multe cauze. Durerea de măsea poate să fie un simptom al pulpitei acute, ceea ce înseamnă o inflamare la nivelul pulpei dentare. O astfel de durere este resimțită pulsatil, cu intensificare la mișcare ori la consumul alimentelor și lichidelor prea calde.

Durerea de măsea poate să apară și atunci când este inflamat vârful rădăcinii dintelui. În acest caz, durerea este persistentă și în unele cazuri poate să fie însoțită și de febră și inflamarea gingiei în jurul dintelui afectat, care se simte mai înalt decât în mod normal.

Atunci când te confrunți cu durerea de măsea mai mult de 2-3 zile, când observi că nu o poți controla cu pastile antiinflamatorii sau când observi că apar și alte simptome precum febra, umflătura, sensibilitatea la cald sau la rece, este recomandat să te prezinți cât mai repede la medicul stomatolog, deoarece te confrunți cu o urgență stomatologică ce trebuie imediat tratată de către dentist.

Gingii sau obraji umflați

Deși nu la fel de întâlnite precum durerile de măsea, umflăturile de la nivelul gingiilor sau al obrajilor pot reprezenta urgențe stomatologice ce necesită vizita cât mai rapidă la medicul stomatolog. Atunci când simți durere la nivelul gingiei, când simți că aceasta este inflamată și observi apariția unei umflături trebuie să mergi cât mai repede la medic deoarece cauzele pot fi de mai multe tipuri.

Te poți confrunta cu inflamații în jurul rădăcinii dintelui sau în spațiul dintre gingie și dinte sau te poți confrunta cu un grup de infecții care evoluează în jurul osului maxilar sau mandibular. În unele cazuri umflarea gingiei poate fi și un semn care să îți indice faptul că măseaua de minte este inclusă sau semi inclusă și nu poate erupe pe arcadă, fiind astfel nevoie de extracția dintelui. Oricare ar fi cauza apariției umflăturii este recomandat să mergi cât mai repede la medicul stomatolog pentru a trata afecțiunea și pentru a scădea riscul apariției complicațiilor.

Sângerări ale cavității orale

Dacă în cazul durerii de măsea sau a apariției umflăturii gingivale poți aștepta până la 3 zile până să mergi la dentist, în cazul sângerărilor este extrem de important să te prezinți de urgență în cabinetul stomatologului. Sângerările pot apărea atât din cauza bolii parodontale ajunse în stadiu destul de avansat, cât și în urma unei extracții dentare, dar și a diverselor accidente. Așa cum este explicat și de către Asociația Dentară Americană, accidentele pot avea loc oricând, iar diferența dintre un dinte salvat și unul pierdut este reprezentată de modul în care acționezi în situațiile de urgență.

Astfel, în cazul unei accidentări care duce la căderea dintelui este important să știi că acesta poate fi reașezat de către medicul stomatolog. Acest lucru poate fi realizat doar dacă te prezinți rapid la cabinet și dacă dintele este întreg. Este important să nu atingi rădăcina și să îl ții în mediu umed, de exemplu, în lapte, până ajungi la cabinetul stomatologic.

Este recomandat ca imediat după ce observi sângerarea abundentă la nivelul cavității orale, să mergi cât mai repede la medicul stomatolog, deoarece doar acesta te poate ajuta să oprești sângerarea, să calmezi durerea și să beneficiezi de un tratament potrivit.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net