Tratamentul pentru cancerul de sân s-a modernizat. A permis vindecarea unei femei însărcinate în 8 luni

femeie_palpare_sani.jpg

sani, autopalpare sani, cancer mamar, noduli, semne boli ale sanilor
Palpează-ți periodic sânii și mergi la controale de rutină pentru a depista din timp un eventual cancer!

Cancerul de sân afectează viața a 2,1 milioane de femei din lume în fiecare an. Cu toate acestea, tratamentul nu implică o procedură standard, de rutină. Fiecare caz este special și se abordează personalizat. Spre exemplu, o femeie de 41 de ani a primit tratament în timp ce era însărcinată, iar copilul s-a născut perfect sănătos.

Tratamentul este personalizat

La fel cum nu există doi oameni la fel, nu există două tumori la fel. Punctul comun este că toate încep cu creșterea anormală și incontrolabilă a celulelor. Cu toate acestea, cancerele de sân pot începe din diferite părți ale sânului: canalele care transportă laptele către mamelon sau glandele care produc laptele matern sau alte țesuturi din sân. În plus, tumorile mamare diferă în ceea ce privește gradul, stadiul și starea receptorilor hormonali și fiecare dintre aceste diferențe afectează ratele de progresie și prognozele. De aceea, tratamentul cancerului de sân devine din ce în ce mai personalizat, pe măsură ce medicii învață mai multe despre boală.

Medicii au salvat o femeie însărcinată

Pacienți din peste 20 de țări, printre care și România, merg an de an la spitalul ACIBADEM din Turcia. Aici, medicii văd și tratează cazuri dintre cele mai variate. O femeie de 41 de ani a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 2 în a 33-a săptămână de sarcină. După o evaluare amănunțită atât a mamei, cât și a fătului, un consiliu multidisciplinar a elaborat un plan de tratament și a început o schemă de chimioterapie înainte de naștere. Trei săptămâni mai târziu, pacienta a născut un copil sănătos și, trei luni după aceea, tumora ei a fost complet îndepărtată prin intervenția chirurgicală care a permis păstrarea sânilor. Astăzi, femeia nu mai are cancer și este mama fericită a doi copii. Cum a fost posibil acest caz, cum să se vindeci o pacientă însărcinată de cancer fără a afecta copilul? Potrivit medicului Cihan Uras, șeful Institutului Senologic ACIBADEM, pacienta a beneficiat de o nouă opțiune de tratament: chimioterapie înainte de operație. „Evităm începerea tratamentului cu intervenții chirurgicale în tumorile de stadiul 2 și mai mari, care sunt denumite cancer de sân local avansat. Unul dintre avantajele de a începe cu tratamentul medicamentos, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenția chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică și zona axilei, necesită eliminarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glande în stadiile incipiente ale bolii. Astfel, eliminăm complet riscul dezvoltării limfedemului în etapele ulterioare ale vieții pentru pacient. Aceasta este una dintre cele mai importante inovații din ultimii 3 sau 4 ani”, explică profesorul Uras.

cihan-uras.png

Prof. dr. Cihan Uras
Prof. dr. Cihan Uras

Scapi de cancer fără să-ți pierzi frumusețea sânilor

Prima alegere a medicilor este întotdeauna operația de conservarea a sânilor. Însă în unele cazuri, îndepărtarea întregului țesut mamar nu poate fi evitată. Acestea nu sunt neapărat doar cazuri avansate de cancer. De exemplu, îndepărtarea totală este necesară atunci când sunt detectate mai multe tumori la diferite locuri ale sânului, deși cancerul nu este în stadiu avansat. „Aplicăm două metode pentru a îndepărta întregul sân în timp ce păstrăm mamelonul, zona care îl înconjoară și pielea”, subliniază prof. Cihan Uras. Operația se poate face folosind fie tehnici convenționale, fie endoscopice. Cea mai recentă realizare în acest domeniu este utilizarea sistemului robotizat Da Vinci pentru mastectomie, care nu implică nicio incizie pe sân. Prof. Uras explică: „Suntem capabili să îndepărtăm întregul țesut mamar dintro mică incizie din axilă. Aceasta este urmată de plasarea protezelor prin aceeași incizie de către un chirurg plastic. Ne permite să efectuăm o operație care dă rezultate cosmetice mult mai bune, deoarece nu există incizii pe sân și este ușor posibil să ascundem incizia sub braț”.

Ce face radioterapia în doză unică

Radioterapia, care este utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase, s-a schimbat dramatic în ultimii ani, oferind noi tehnici și modalități. Una dintre cele mai noi opțiuni este aplicarea unei doze unice de radioterapie în timpul tratamentului chirurgical al cancerului de sân (IORT), în țesutul tumoral în sine. “Radioterapia standard implică iradierea întregului sân la pacientele supuse unei intervenții chirurgicale de salvare a sânilor, urmată de iradiere cu doze maripentru 8 sesiuni. Radioterapiaintraoperatorie reducecele8 sesiuni de aplicare la o singură aplicare în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru permite o aplicare cu o singură doză care se efectuează în timp ce se protejează restul corpului pentru a elimina necesitatea supunerii pacientului la radioterapie cu doze mari de 8 ori”, aflăm de la expertul ACIBADEM. Această metodă este utilizată, de obicei, la pacientele cu vârsta peste 50 de ani, cu tumori având o structură biologică ce nu necesită chimioterapie.

Loading...

Citește și

  • Dana Săvuică (46 de ani) a povestit marți, în cadrul unei conferinţe, la ce boli este predispusă, din punct de vedere genetic: ”Am simţit că am nişte probleme, am dorit să le descopăr mai bine. E vorba despre nişte probleme pe care le-aş putea avea în viitor. Am un plan uşor mai ridicat la osteoporoză, la cancerul de sân şi la sistemul cardiovascular”, a declarat vedeta, în urma testelor ADN realizate cu ajutorul programului revoluţionar MyBodyGuide.

  • Mariana, fosta nevastă a compozitorului Horia Moculescu, a reuşit, după un an de şedere în Germania, la München, să-şi găsească un loc de muncă: ”Lucrez câte două ore pe zi, la un club de fitness, m-a angajat un prieten român, astfel că voi avea acces la sistemul medical, voi putea să mă duc la doctor, fără să scot bani mulţi din buzunar”, ne-a spus ea.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1