Tratamente naturiste cu tarhon

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Cunoscut ca şi condiment, tarhonul poate fi folosit şi pentru a trata o serie de boli.

Stimulează apetitul, îmbunătăţeşte metabolismul, are efect liniştitor, diuretic şi analgezic. Iată în ce afecţiuni este recomandat acest condiment puternic aromat, sub formă de ceai, tinctură sau ulei esenţial!

Dureri de cap

Două mâini de frunze proaspete de tarhon se pun într-un borcan şi se acoperă cu spirt îndoit cu apă. Se astupă şi se lasă la macerat 10 zile. Se filtrează şi se pun în sticluţe. Cu preparatul obţinut se masează ceafa, fruntea şi tâmplele.

Colesterol

Tarhonul e recomandat în cazul valorilor crescute ale colesterolului. Se consumă câte 3-4 frunzuliţe de tarhon, mestecându-le bine înainte de a le înghiţi, cu 15 minute înainte de fiecare masă.

Gastrită

Când apar dureri de stomac după masă, se recomandă consumul unei ceşti cu ceai de tarhon. 

Ceaiul se prepară din  2 linguriţe de tarhon la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se bea cu înghiţituri mici.

Colecistită

Peste 1-2 linguriţe de frunze uscate şi mărunţite se toarnă o cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat 15-20 minute. Se bea cald, pe stomacul gol.

În caz de colecistită cronică, specialiştii recomandă maceratul de tarhon: în loc de apă fierbinte se pune apă rece, lăsându-se la macerat mai multe ore.

Anorexie

Contra lipsei poftei de mâncare, se mestecă 2-3 frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă. Totodată, această plantă medicinală este recomandată şi în cazul tulburărilor de creştere la copii. 

Se ţine o cură timp de 1 lună, în care se beau înainte de fiecare masă 3 linguriţe de suc sau macerat din tarhon uscat în oţet de mere: peste 10 linguri de tarhon bine mărunţit se pun 40 de linguri de oţet de mere şi miere. Se lasă la macerat 2 săptămâni, după care se filtrează. Se iau 3-6 linguriţe din acest oţet medicinal înainte de fiecare masă.

Reumatism

Peste 3 mâini de tarhon mărunţit se pune 1 litru de rachiu de drojdie. Se astupă, se lasă la macerat 1 lună, după care se filtrează. Se iau în fiecare zi 5 linguri din acest preparat diluat în apă şi se fac şi frecţii pe locurile dureroase.

Dantură

S-a observat că cei care consumă frecvent tarhon crud au o dantură mult mai sănătoasă. Acesta are rolul de a proteja dinţii împotriva apariţiei cariei dentare şi tartrului, întărindu-le, de asemenea, şi rădăcina.

În cazul durerilor de dinţi, se prepară următorul remediu: o mână de tarhon (cu tot cu rădăcini) tocat se pune într-un borcan şi se acoperă cu oţet, se agită bine şi se lasă la macerat 30 de minute), după care se scoate. Se mestecă puţin în gură şi se ţine în locul dureros, conform www.sfatnaturist.ro.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5