Totul despre vaccinul antigripal

vaccin.jpg

vaccin, vaccin antigripal, efecte secundare vaccin, durere, injectie
Cei care se vaccinează se pot confrunta cu durere, eritem şi prurit la locul unde s-a făcut injecţia.
www.clicksanatate.ro

Odată cu scăderea temperaturilor, se înmulțesc și cazurile de gripă. Deși banală la prima vedere, ea poate fi însoțită de numeroase complicații. Pentru a o preveni, imunizarea sezonieră reprezintă o soluție eficientă.

Te-ai vaccinat anul trecut și nu mai vezi rostul să te imunizezi și în acest sezon? Medicii spun că vaccinul antigripal suferă modificări în fiecare an, așa că vaccinarea nu ar trebui să fie opțională. Mai mult, chiar și cu această protecție, există riscul să te îmbolnăvești. Avantajul major este că dacă ești imunizat vei face o formă mai ușoară de gripă, fără complicații.

Conține mai multe tulpini

„În vaccin sunt incluse principalele tulpini virale patogene care au circulat în sezoanele reci precedente. Din acest motiv, protecția imună asigurată de vaccin nu previne întotdeauna îmbolnăvirile gripale, virusurile sălbatice suferind frecvent mutații în urma cărora se selectează tulpini noi, care vor fi incluse în vaccin abia în anul următor, generând până atunci epidemii. În vaccin se găsesc virusuri inactivate,“ explică medicul Călin Ciubotaru.

Cui se adresează și când trebuie făcut

Chiar dacă vaccinul este recomandat întregii populații, bătrânii, copiii de peste 6 luni, bolnavii cronic (boli pulmonare, cardiovasculare sau metabolice) și gravidele care se află în trimestrul II și III au un risc crescut de a face complicații în urma unei infecții gripale. De aceea, medicii recomandă imunizarea sezonieră. Ideal este ca vaccinul să se facă toamna (septembrie-noiembrie). Nu e târziu nici dacă-l faci la începutul unei epidemii de gripă. Imunizarea obținută prin vaccinare este de 6 luni.

Info

Febra, durerile de cap, oboseala, slăbiciunea musculară, senzația de epuizare și nasul înfundat –sunt simptome specifice gripei.

Posibile efecte secundare

Cei care se vaccinează se pot confrunta cu durere, eritem și prurit la locul unde s-a făcut injecția. În cazuri foarte rare și pe scurte perioade (1-2 zile) pot să se instaleze febră, frisoane, dureri de cap și vărsături.

Află pe clicksanatate.ro cui îi este contraindicat vaccinul antigripal!

Pericolul URIAŞ pentru sănătate din migdalele amare şi caise

O plantă medicinală poate cauza cancer

 

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1