Totul despre alimentaţia sănătoasă a copilului şcolar

Citeste tot despre: 

Alimentaţia şcolarului este importantă pentru că în această perioadă copilul se află într-o etapă de creştere şi dezvoltare. Specialistul Click! dr. Vera Daghie, consilier în probleme de nutriţie, vă oferă sfaturi despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă la şcolari.

Dacă vorbim de necesarul de calorii, nevoile copilului sunt mai mari dacât cele ale adultului, acestea scăzând odată cu înaintarea în vârstă. Practic, un copil de 6 ani are nevoie de aproximativ 1800-2000 de calorii pe zi din care, 60-65 grame de proteine, 60-65 grame de lipide, 200- 250 grame glucide, aceste valori fiind orientative, ele depinzând foarte mult de sexul copilului, greutate, înălţime, efort fizic depus. 

Alimentaţia şcolarului trebuie să fie cât mai variată: multe fructe şi legume, lapte şi derivate, peşte şi carne slabă de pui, curcan, vită. grăsimi animale şi vegetale, carbohidraţi( paste integrale, orez integral, pâine integrală, cartofi-de preferat roşii, zahăr(atentie, nu dulciurile extrem de rafinate din comerţ, chipsuri, croisante cu multă cremă).

Iată cum arată un meniu sănătos de şcolar!

Micul-dejun: Este cea mai importantă masă a zilei (nu cea mai consistentă) şi este o sursă importantă de calorii, fibre, fier şi calciu, de aceea nu trebuie evitată. Un mic dejun te scapă de obezitate, de oboseală şi apatie, de lipsa de atenţie, de predispoziţie la tot felul de răceli sau viroze! La masa de dimineaţă, şcolarul poate consuma alimente precum: lapte sau iaurt cu cereale integrale, pâine cu unt şi gem, marmeladă, dulceaţă (sau unt de arahide), omletă cu albuşuri, brânză şi legume, lapte cu cacao şi biscuiţi integrali sau de ovăz.

Gustarea 1. La şcoală, copilul trebuie să consume prima gustare. Ar fi ideal să aibă la pacheţel 1-2 fructe sau o tartină cu unt şi brânză sau caşcaval şi ardei gras, ridichi, roşie, morcov. Nu-i puneţi la pachet ceva dulce sau sucuri care-i vor tăia pofta de mâncare!

Prânzul. Este masa cea mai consistentă şi ar trebui să fie o masă «caldă». Variante de preparate sunt: supă sau ciorbă, cartofi (în nici un caz prăjiţi), paste, orez, măzare cu diferite legume, carne sau peşte cu garnitură de legume, salate diverse care vor acompania felurile de bază.

Gustarea 2. Fructe sau beţişoare de legume crude, tarte cu fructe sau plăcintă cu mere, dovleac, alte fructe de sezon. Sucuri natural de fructe preparate la blender sau sorbeturi din fructe de sezon, măr copt cu scorţişoară.

Cina: trebuie servită cu minimum 2 ore înainte de culcare (nu întârziem peste ora 20.00). Iată variante de preparate: orez integral cu legume, salată cu carne, cartofi copţi cu brânzică sau iaurt, verdeaţă, salată verde, o budincă de paste.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1